用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慈小學 想了解基慈小學課程
go

想了解基慈小學課程

想了解基慈小學嘅英語語境怎樣? 有冇啲特別嘅政策鼓勵學生多講? 學校 有冇政策照顧到個別學生程度差異?
中文英文默書一月幾次?
教學課程會否教幾課就有一個小評估睇下小朋友識唔識…?

謝謝解答!

想了解基慈小學嘅英語語境怎樣?
答:以我所知,佢地有外藉英語老師,每個循環有2日去英語室上課,英語室所有地方貼滿英文,我記得參觀時話咁設計係等小朋友在望邊度都有英文生字的靈感,同埋會聽故事,有互動橫節!佢地常識1-3年級係英文教架,學的生字會較多,但同時佢地英文科也會配合常識主題,所以可以話佢地每兩三個月會環繞同一主題去學習,所以佢地所學的英文和常識以立體去看係好擴闊和有深度,就如今期英文教ON,IN,BEHIND同埋認識動物的身體部份果D,佢地會利用公園做情境去教,同時常識呢期係教緊公園的設施,所以好MATCH,變咗小朋友可得心應手地講到成句完整句子。

有冇啲特別嘅政策鼓勵學生多講?
答:佢地英文好活動式,我小朋友上兩個月,佢地真係一齊整蛋糕一齊食,因佢地英文有些學習教材係自己學校整,其中一本係BIRTHDAY CAKE主題,內容除了學整蛋糕材料的英文,仲有數目和水果的英文,以主題式去教,生活化好多, 又好易吸收。利用這些活動教學,會真係講得多咗既,因有同其他家長傾開,佢地都會以前好少講英文的,而家都講多咗,有進步。

學校 有冇政策照顧到個別學生程度差異?
答:有架,老師觀察咗,如果有差異會個別打來與家長傾談,會建議有D方法去照顧佢地,我見學校係呢方面好細心,真係照顧到每個學生。

中文英文默書一月幾次?
答:佢地每循環一次,有時兩循環一次,視乎當中有無測驗考試,但我覺得係適中既,小朋友有足夠時間温習的。

教學課程會否教幾課就有一個小評估睇下小朋友識唔識…?
答:佢地係兩測兩考,睇下係咩科目,暫時見佢地數學就會有堂上小測(唔洗温習架)等老師知佢地明白幾多。
我會咁睇:測考加埋共4次,你預上學期教了(上)一冊就測一次,第二次係考試就考(上)二冊,第三次測係(下)一冊,第四次考試就(下)二冊,當然要預會考番之前已學的知識,但比例唔會多,即係你預教完一本測或考一次。

以上是我個人意見。

回覆 kingsum1027 的帖子

想問你小朋友係咪基慈小一呀, 想知多小小功課量多少問題 ?佢地好似話約有3份2功課在校完成 只有一兩本在家做, 是嗎?

想知小一程度去到邊呀 , 如現在中英數學緊咩 ?

小朋友番學開心嗎? 謝謝

想問你小朋友係咪基慈小一呀, 想知多小小功課量多少問題 ?佢地好似話約有3份2功課在校完成 只有一兩本在家做, 是嗎?
答:對呀,佢今年小一,功課量平均每有4-5樣,但因有導修堂好多時真係做咗3份2,甚至做晒返來都經常有,遇然可能導修堂有活動或其他野,就無做返來(由開學到現在都只係兩三次,唔係常常發生,可放心),就算有時有7-8樣功課,但有D係改正,同埋多數已做埋返來。

想知小一程度去到邊呀 , 如現在中英數學緊咩 ?
答:中文近排見佢地學作四素句>變成作文,英文近排學動物身體,數學近排學雙位及三位加數。

小朋友番學開心嗎? 謝謝
答:個個都好開心返學,老師同學生關係好好朋友,好FRIEND架!

kingsum1027 發表於 17-3-28 09:44
答:以我所知,佢地有外藉英語老師,每個循環有2日去英語室上課,英語室 ...

謝謝你嘅回覆, 好詳細
正想問佢哋呢有冇精英班分㗎? 聽講課程呢比較淺會唔會四五六年班會比較? 另外宗教氣氛濃厚?

kingsum1027 發表於 17-3-28 09:44
答:以我所知,佢地有外藉英語老師,每個循環有2日去英語室上課,英語室 ...

因為剛搬來好多地方都唔識
錯過咗學校嘅開放日
嚟緊就要揀小學, 好徬徨

正想問佢哋呢有冇精英班分㗎?
答:學校無精英班制,佢地係用多元智能去分班,所以唔洗擔心呢個問題

聽講課程呢比較淺會唔會四五六年班會比較?
答:課程我覺得係正常跟番本身要教的進度,只係功課方面唔谷,唔會不停做練習,佢地就算寫生字都係寫三次左右,唔會要寫十次八次果D,佢地D練習有時係在堂上做的,所以減輕功課壓力,我諗係咁才令人覺得佢地課程淺。佢地常識1-3年級係用英文教,不過4年級開始常識會用中文教,因想小朋友可以多思考,容易地表達更多自己想法。或者咁諗,如果你小朋友英文底好,咁課程對佢來講可能係淺,但如果你小朋友英文底唔好,咁對佢來講課程就深了!

另外宗教氣氛濃厚?
佢地有崇拜活動,因我唔係基餐徒,我唔知係咪濃厚啊!

佢地去年五月仲有開放日,你留意下佢地網頁,到時記得報名!
去過你就會知我有無誇大 XDDDDD

kingsum1027 發表於 17-4-3 09:37
正想問佢哋呢有冇精英班分㗎?
答:學校無精英班制,佢地係用多元智能去分班,所以唔洗擔心呢個問題

期待佢哋嘅開放日
謝謝你意見

今早學校出咗5月體藝專才啦,快D去報名啦!

kingsum1027 發表於 17-4-10 10:12
今早學校出咗5月體藝專才啦,快D去報名啦!

谢谢,已報名,希望抽到

kingsum1027 發表於 17-3-30 10:21
想問你小朋友係咪基慈小一呀, 想知多小小功課量多少問題 ?佢地好似話約有3份2功課在校完成 只有一兩本在家 ...
謝謝你詳細的回覆呀, 感覺都好唔錯

最好親自來參觀學校,接觸下D老師同校長,你就知我有無吹大咗

有位教育界既朋友教我點睇學校,如果去參觀時,要留意D姨姨和叔叔,如果佢地對家長外人都笑面迎人,即係校長對姨姨唔錯,對得姨姨唔錯,咁對老師當然都會好啦!但如果D姨姨黑口黑面,十問九唔應,態度差的話,咁就要諗一諗,再觀察多一點間學校了。

想知學校推行一生3體藝, 學生要唔要俾錢上堂架 ?因為見佢介紹小一上學期開始咩都試
下學期就要選定每樣一科持續餘下時間至六年級 ...
所以想知要只付費用嗎?

今年改咗啦,唔係下學校決定,係去到二年級先決定,學校諗住比長小小時間小朋友去試各方面發掘真正既興趣,最後到二年級先揀。
至於費用,以我所知某些係要比費用的,如攀石、箭藝、跳舞果D要付費用的,不過唔貴比出面學係超抵!

回覆 Tracy0102 的帖子

你有冇收到通知?報左好耐都冇通知,唔知係唔係抽唔中……

yungyung0 發表於 17-5-15 08:19

你有冇收到通知?報左好耐都冇通知,唔知係唔係抽唔中……

我未收到通知

我昨日打左電話去問,應該係miss call所以才冇通知我!!你都打電話去學校問下,應該已有結果的!!
我上27號的班!!

我之前試過參觀前一兩日才收到通知,你也可打回學校問下
唔好介意遲通知,因我地知道學校校務處係好多野做,勁多活動,近排好似有傑出老師選舉,又有區會聯合畢業禮等等,而且早通知又怕大家唔記得,所以多數早一兩日通知.....
我地六月中考試,小朋友只係返半日直至放暑假,呢段時間有好多活動,真係多姿多采!

kingsum1027 發表於 17-5-16 08:24
我之前試過參觀前一兩日才收到通知,你也可打回學校問下
唔好介意遲通知,因我地知道學校校務處係好多野做 ...

謝謝

yungyung0 發表於 17-5-16 08:19

我昨日打左電話去問,應該係miss call所以才冇通知我!!你都打電話去學校問下,應該 ...

謝謝