用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疑問
樓主: peterwongpeter
go

疑問  

Kakastarstar 發表於 17-3-27 23:06
Spk 九月先開學

Thx

boojiji 發表於 17-3-27 18:15
有細佬一定係PC~

唔可以話犧牲左家姐.. PC都係一間好學校, 呢個只係顧全大局同以家庭為一體既做法, 再加上 ...

totally agree. also...schools screening criteria to p1 is very strange.

一定要留意既係,spk細佬冇priority, 而且收很少很少男生。

peterwongpeter 發表於 17-3-27 16:10
本身住黃大仙區,大女考倒培正 同 SPK

有以下嘅考慮,希望大家比啲意見

當年同樣情形,選擇咗SPK. 但絕對無揀錯。
PC就算有家姐讀,都吾係100%收埋細果個。應該只系去睇家姐適合邊間,吾應該加埋細佬系考慮因素。(呢個系當年我嘅諗法)

回覆 nicktong 的帖子

我一初都係你咁諗,但論政府派位,家姐係拎左FIRST CHILD嗰五分,佢揀左女校,細佬就得返十分...如果是但一個會考慮讀官津,兩個小朋友就唔可以獨立咁睇

除非搬屋....搬灣仔...否則應該睇清楚個BIG PICTURE, 平衡各方面, 整體咁去諗...

如果覺得依家係犧牲左家姐.... 同樣地你咁揀左, 就係犧牲左細佬...

雖然PC唔係100%收細佬, 但都極高%~

家姐真係咁叻, 到P1都可以考到九龍區名小學. 更上一層樓

我都好明白。
如果諗住自行及大抽奬培小係直資唔得。但係SPC可以。

呢兩間都係好學校,無論揀邊間對於家姐來講都係唔錯嘅選擇。

boojiji 發表於 17-3-28 10:40
除非搬屋....搬灣仔...否則應該睇清楚個BIG PICTURE, 平衡各方面, 整體咁去諗...

如果覺得依家係犧牲左家 ...

我諗選spk 都會考慮升上學,一讀就15年,怕唔怕小朋友長時間過海返學會好辛苦?另外,細佬就無機會同姐姐一齊讀同一間小學中學,2個小朋友唔同學校,人手接送安排有冇問題?將來唔同時間家長日,旅行,考試週都好煩。

諗起呢幾樣,我會考慮pc. Pc收男生比例多,雖然細佬妹唔係必收,如果家姐讀得出色,細佬面試表現唔好求位返黎機會都大d. Pc又係好大機會直上小學. 到時照顧2姐弟都方便d.

回覆 nicktong 的帖子

就算抽,15分都可以抽兩輪,10分一定得一輪

SPK for sure

細佬仲係未知之數。留培正又唔係100%收。SPC俾大抽獎,為細佬到時未試下抽。抽到間好的男女津校,真係要為細佬,到時家姐咪轉埋囉。你放SPK,好多人感激你嫁。

chingchingbb14 發表於 17-3-28 11:50
細佬仲係未知之數。留培正又唔係100%收。SPC俾大抽獎,為細佬到時未試下抽。抽到間好的男女津校,真係要為 ...

PC唔係100%收細佬妹,但成數高,因為學校注重「大家庭」嘅理念,而且,作為用家,我認為培正的確係間以愛教好小朋友嘅好學校

chingchingbb14 發表於 17-3-28 11:50
細佬仲係未知之數。留培正又唔係100%收。SPC俾大抽獎,為細佬到時未試下抽。抽到間好的男女津校,真係要為 ...
入得SPC都唔預抽啦, 到時真係抽到咪仲難放棄過依家........

chingchingbb14 發表於 17-3-27 16:43
回覆 peterwongpeter 的帖子

其實你心中都係鍾意SPK多啲。返學時間,如果小朋友平時早起,唔係問題。早唔 ...
多謝提醒 !! 有道理

星星的後裔 發表於 17-3-27 18:25
若他日仔女上不同學校接送不是問題,就選SPK. 若會安排唔到就PC, 即使不一定收細佬,最少留條後路比自己。
...

各自搭保母車都OK嘅.....

nicktong 發表於 17-3-27 17:06
我身邊有好多同學都是sp 畢業,前途不錯

另一間我不太清楚,我一直住港島

我同你一樣,認識SPCS但對培正所知甚少,驚有偏見

boojiji 發表於 17-3-28 10:40

如果覺得依家係犧牲左家 ...

呢個觀點亦好有力...不過可能係家姐叻....所以我覺得如家姐讀PC係幫左細佬同父母 ...
但讀SPK 亦唔覺係犧牲細佬 ...

有無人可以分享2個同校對父母一定易,但對2個小朋友是好定壊 ?  

letterland 發表於 17-3-28 10:58
我諗選spk 都會考慮升上學,一讀就15年,怕唔怕小朋友長時間過海返學會好辛苦?另外,細佬就無機會同姐姐 ...

最辛苦應該係K1-P3 我覺得

不過我發覺SPK 有OFFER 個GROUP 其實有6-7成係九龍同新界人,是否我過份憂慮 ?????