用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS 田灣campus無政府approvals要重新選址
樓主: ChloeGuo
go

NAIS 田灣campus無政府approvals要重新選址

2pmshow 發表於 17-3-28 10:29
我估佢最差情況會係番藍田開班,比mount Kelly 好少少, 其實都簽左15年約,在商言商政府一定批,但可能要D時 ...

15 years contract is for lam tin or tin wan?

Katherinee 發表於 17-3-28 12:37
15 years contract is for lam tin or tin wan?

Tin wan

Any updates?

Bunnygirl 發表於 17-3-29 18:42
Any updates?

Will your kid go to reception or primary?

我親戚住田灣果到,佢話黃X峰入左紙,相信今年開唔到學,有排搞。

kriskris55 發表於 17-4-3 12:15
我親戚住田灣果到,佢話黃X峰入左紙,相信今年開唔到學,有排搞。

好似只係要求提高資訊透明度,唔係入咩紙喎。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170322/19966078

sammypsng 發表於 17-4-3 19:17

好似只係要求提高資訊透明度,唔係入咩紙喎。

星期五學校覆返我地8月照開學。視乎appeal result, 地址如果唔係田灣有其他option喎。

回覆樓主:

改辦私校毋須城規會通過 居民感無奈

不少居民對商場業主決定感到無奈,李先生說:「商場始終是私人物業,我們難以反對。」遷入海濱花園三年的李太就說:「海濱是個大型屋苑,有22座,本身有商場也非常合理,點解話冇咗就冇咗?我也不明白。雖然我們是屋苑業主,但我們對商場根本沒決定權。如果建學校,這個屋苑多少人可得益?私人學校非以服務普羅大眾為主,只是有錢人多一個選擇。」

不少人以為商場變學校要在城規會闖關,但該土地用途原已劃為「商業」,而據荃灣分區計劃大綱草圖(編號S/TW/32),「學校」亦屬「經常准許用途」,即申請人不用過城規會一關。而據教育局「新辦學校註冊指引」(校舍設於非為學校用途而設計和建造的房產)學校須符合規劃署、地政總署、消防處、屋宇署、教育局等部門所設的規定及建議,便可獲發註冊證明書。換言之,商場改作學校,當區居民及公眾連在城規會發表意見這渠道也沒有。

回覆樓主:

https://www.hk01.com/sns/articles/79928?utm_content=buffer01d41&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

sagesage 發表於 17-4-4 22:16
https://www.hk01.com/sns/articles/79928?utm_content=buffer01d41&utm_medium=Social&utm_source=faceboo ...

Hi anyone heard any update from the school?  Is there any progress on the reapplication?  

The school sent out email yesterday, seems that there is some hiccup in the process of the obtaining approval from the Education Bureau.

The school will decide in mid-May whether they will start the school in Tin Wan in August or in an alternate site (exact location to be confirmed).

The school does offer full refund if the parents do not accept the alternate site arrangement.

This is what I learnt from the email.  Hope it clarifies the situation.

咁多位家長大家好 (我係專登為左呢件事而REG個ACCOUNT問大家)

想問下大家有無咩最新UPDATE,知唔知田灣開唔開得成呀?
老老實實其實我唔係好明點解黃之峰班人今次會搞呢到....好搞唔搞 搞呢到...我上次成家都支持眾志,點知而家小朋友無書讀,真係中箭....

大家有咩UPDATE?

Sally_501 發表於 17-5-15 19:29
咁多位家長大家好 (我係專登為左呢件事而REG個ACCOUNT問大家)

想問下大家有無咩最新UPDATE,知唔知田灣開 ...

而家問題是用作學校是違反土地用途,除非成功申請改土地用途,相信教署唔会批,另一間mount kelly 亦因塊地用途未取得批文,睇嚟今年9月都開唔成

poonseelai 發表於 17-5-15 19:43
而家問題是用作學校是違反土地用途,除非成功申請改土地用途,相信教署唔会批,另一間mount kelly 亦因塊 ...
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170428/20004530
armarm睇左呢單news,原來唔係間學校個範圍有問題,係連去停車場條天橋果D配套有問題...
自己搞著自己啦今次間學校,為左方便D學生上落車整多條天橋而家學都開唔成...
其實有無D咩議員幫下我地手呀,剩係得果幾個靚仔成日反對建校....無需要國際學校就唔會有咁多人報啦其實...
明明田灣返學變左藍田..搞到我地一家心都煩埋

我奶奶正正住呢度,原本個商場有連接行人天橋番屋企,而家無lala話要搞學校,仲要裝修左成年都未用得。佢住個度公屋係山邊,真係要條經商場上行人天橋然後番屋企至方便,個度好多老人家住,要上上落落下下行樓梯好唔方便。
再者,附近有幾間專做內地人生意的酒店,很多大陸遊客在附近出沒,係度做國際幼稚園都唔多適合...

回覆樓主:

現在轉番藍田校舍係方便左住在九龍區的家長,反而住在香港區的家長就係遠左啲,我哋就方便左返藍田校舍,我問過學校會否每班學生多咗,佢回覆就保持24人左右。因為我哋報名時係報藍田校舍,唔報田灣,最後比offer在田灣,我哋諗住只好辛苦3年,到year4才轉到藍田。突然話唔準時開到,比左藍田位我哋,我哋都安心。

sagesage 發表於 17-5-18 09:40
現在轉番藍田校舍係方便左住在九龍區的家長,反而住在香港區的家長就係遠左啲,我哋就方便左返藍田校舍,我 ...

我報名的時候,只知有藍田campus , 如果reception 逼住入田灣,我好想要求退返報名費

貝珠 發表於 17-5-18 11:05
我報名的時候,只知有藍田campus , 如果reception 逼住入田灣,我好想要求退返報名費
...

你現在讀唔讀在藍田?

sagesage 發表於 17-5-18 11:34
你現在讀唔讀在藍田?

其實我女只是k1, 未考nais , 只係一早報定名

貝珠 發表於 17-5-18 11:36
其實我女只是k1, 未考nais , 只係一早報定名

你個女現在讀哪間學校?