用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2018 Sixth Form 轉校
go

2018 Sixth Form 轉校

囝今年 Y10
想2018 Sixth Form 轉校, 應該幾時搵AGENT報校?
有無人可指教一下!
THANKS

Hong Hong Ma  :-)

回覆樓主:

丫10的話,好學校要早報,找agent好處不用太上心,交agent做/跟,如學校校長來港可見面,問吓問題,約學校看環境。。。現可攪。。暑假考試等。。。

好多學校在10月前截止申請,早些申請穩陣些,我舊年4月找agent申請。

我搵過一間agent  佢叫我暑假返港先揾⋯
其實想搵AA,但驚吾佢D agent 吾蘇我.⋯有D卻步

honghong_ma 發表於 17-4-7 19:27

暑假所有學校都放假,冇學校會回複的,你只可做資料搜集!而我是二月開始搵學校(沒有經agent),問資料,而大部分學校系十月中便deadline for application, 十一月面試及考入學試,十二月頭便知結果!

DKmum 發表於 17-4-7 22:01
暑假所有學校都放假,冇學校會回複的,你只可做資料搜集!而我是二月開始搵學校(沒有經agent),問資料, ...
請問程序是否如這樣: 二零一七年於原校讀 year  10  時九月開學, 十月申請另一間sixth form 學校, 十一月面試, 十二月知取錄否?
然後於原校升讀埋 year 11 至二零一九年六月。

於是二零一九年九月往新取錄的sixth form 學校開始 year 12 之後 year 13?

mrsanthony 發表於 17-4-7 22:34
請問程序是否如這樣: 二零一七年於原校讀 year  10  時九月開學, 十月申請另一間sixth form 學校, 十一月 ...
咁又好似早左d!大部分學校都是早一年申請,如9/2019 讀sixth form, 應該係9 or 10/2018 申請,但你可以多留意你的目標學校,早些聯絡及查詢有關入學申請及要求 ,大部分學校網頁都有sixth form 申請要求、面試及取錄時間表(每年都是差不多的),有些學校會有sample entrance exam paper,  佢地會根據你仔女year 10 嘅school report 去assess佢是否合程度申請,最終會以面試及入學考試決定取錄與否!

mrsanthony  thank you very much indeed  發表於 17-4-8 15:06

DKmum 發表於 17-4-8 00:14
咁又好似早左d!大部分學校都是早一年申請,如9/2019 讀sixth form, 應該係9 or 10/2018 申請,但你可以多 ...
請問如果學校網頁見到學校要求學生GCSE 的分數,假如12月份收左,但GCSE最終分數達吾到,咁學校會吾會吾收架?

honghong_ma 發表於 17-4-8 01:12
請問如果學校網頁見到學校要求學生GCSE 的分數,假如12月份收左,但GCSE最終分數達吾到,咁學校會吾會吾收 ...

每間學校都不同要求,又要視乎你仔女成績相差有多遠,要到時將成績send 俾學校決定!

我女收到3間學校offer, 雖然網頁上有寫GCSE 要求,但當時出嘅offer letter 並無列明係conditional offer, 只講要有reasonable GCSE result. 我想好少會reject, 除非考到好差!

我個女今年都係Year 10.  請問大家有冇6th form college 推介?

State school, please.

回覆樓主:

看anyone knows which college has the highest  ranking 有介紹幾間,其中約不用2萬鎊一年包學費及宿舍。。。

如果有心水學校,可試下自己報,學校都唔想俾AGENT費
當年阿仔轉校.新校講明叫我哋直接報

回覆 FT_Daddy 的帖子

同事個囡去年9去左讀政府college 的6th Form, 初初我都懷疑好吾好, 但原來又吾錯喎.

angie_ma 發表於 17-6-15 12:53

同事個囡去年9去左讀政府college 的6th Form, 初初我都懷疑好吾好, 但原來又吾錯喎. ...
請問你同事的女兒讀邊間政府college呀?

咁請 問Wycombe
Abbey好嗎?學校話要1.5 to 2 年前申請入讀6Th form . 有無女兒讀緊的家分享下嗎?

honghong_ma 發表於 17-4-7 19:27

呢間係爱理不理

angie_ma 發表於 17-6-15 12:53

同事個囡去年9去左讀政府college 的6th Form, 初初我都懷疑好吾好, 但原來又吾錯喎. ...
Hi Angie Ma
請問你同事個囡讀邊間政府college 的6th form, 有boarding 嗎?

Thanks