用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音樂小學分享 ICQM
go

音樂小學分享 ICQM

之前分享過了解但很多媽咪私下私訊我查詢有關音小音小是一間基督教學校,宗教氣氛非常濃厚,老師非常有愛心,他們宗旨是以愛去培育孩子,以聖經真理教導小孩,我們一班家長選擇音小是認同教學理由,不是催谷,不停抄背才會有好成績,兒子小一每天1-3樣功課,導修堂只要乖乖地必定完成回家,每學期有一次評估,一次考試,學校會比充足時間溫書,卷上會有分數,但成績表只會排1-5分,沒名次,但如過唔合格要入輔導班補習,
,默書中文,英文分開,2星期一次,睇下個排有無評估,老師會按情況而定
音樂分別 器樂科(開學時要選擇3個自願),學校分班,
音樂欣賞,音樂創作,合唱,所以音樂比例都重,因為校長分享改音樂是可以陶野性情,音樂是給學生一種放鬆心情的一種方法,當然學校會要求學生每天練習,有學生天份高,有學生沒有,我仔是沒有天份個種,但學校確實有方法另小朋友喜歡音樂,所以不用擔心天份問題
學校定期會舉辦音樂會的

宗教方面我是天主教徒,仔仔讀基督教,我個人覺得大家信的是唯一主就足夠,仔仔比以前更愛主,會同家人做福傳,也有其他家長是非教徒班主任也在家長日當日邀請父母參加敬拜會,但強調不會逼人參加,是自願性質

DSE成績聽說可以的,但我們真的沒特別去理解入邊間大學比較多,入什麼課,我所知也有學生最後也會出國的
我們只想小孩開心地成長,也對音中很有信心,其實是對學校很有信心

我們一班家長選擇不是要小孩赢在起跑線上,我們要的是他們品格上培育,喜歡閱讀,喜歡學習才會一生受用

但學費係一個好重要考慮,一讀12年。畢業後如再去外國升學,仲要繼續泵水。

回覆 se6b03 的帖子

其實這點是唯一多人放棄的原因,朋友話頭如果2,3千一定唔洗諗,好多都想入

回覆 se6b03 的帖子

還有不是每個家庭也會出國的,我知有高年班會係咁,有好多都係本地讀大學

謝分享。很有用的用家心得。
有去家長答問大會,但用家同服務提供者的資訊是有分別的。
希望有更多用家分享。

回覆 百畝林 的帖子

你可去音小爬文有其他家長也分享過

多謝分享!

japoton 發表於 17-3-26 11:33
之前分享過了解但很多媽咪私下私訊我查詢有關音小音小是一間基督教學校,宗教氣氛非常濃厚,老師非常有愛心 ...

多謝分享! 我冇報到,唔知佢有冇後補位呢?有冇第二round 報名呢?我女係17-18

japoton  這就不了解  發表於 17-5-15 10:17

Takyeeb 發表於 17-5-11 16:33
多謝分享! 我冇報到,唔知佢有冇後補位呢?有冇第二round 報名呢?我女係17-18
...

大抽獎結果公佈後應該會有好多人放位,呢間係其中一間最多人放位既。

之前分享過了解但很多媽咪私下私訊我查詢有關音小音小是一間基督教學校,宗教氣氛非常濃厚,老師非常有愛心 ...

請問音小要進行多小輪面試?

回覆樓主:

又開新題目?push番上次那個咪得囉

回覆 deby49 的帖子

一次啊

se6b03 發表於 17-5-11 16:39
大抽獎結果公佈後應該會有好多人放位,呢間係其中一間最多人放位既。

Good,thanks ar!

回覆 deby49 的帖子

一次

今年九月會入讀,多謝你的分享,請問學校嘅體育課安排如何?

大家好..我哋嘅小朋友今年9月都入讀 小一 ...雖然手上的確有其他直資及私校 offer..不過..經過幾個月嘅慎重考慮..最後我哋決定比小朋友讀 音小...我哋想小朋友嘅 品格修養 能夠在 基督的道理 下健康成長,學業係重要,但品德教育同樣重要,呢一點,我哋信賴 音樂小學...而且,我哋小朋友對音樂亦好有熱誠,加上我哋真心喜歡學校環境.,功課量唔多,唔會教快,比小朋友放學後有時間做一D自己想做嘅事,我覺得好好...(個人觀點)

好好既分享吖!令我更有信心比吖女今年9月入讀

$kitdaisy$ 發表於 17-5-17 13:14
大家好..我哋嘅小朋友今年9月都入讀 小一 ...雖然手上的確有其他直資及私校 offer..不過..經過幾個月嘅慎重 ...

請問你們是第一輪正取生嗎?
心儀音小,請問一直寫信至放榜日,可行嗎? Thanks!

回覆樓主:

有無人今日收到音小Email意向調查?

Vlone778 發表於 17-5-20 00:36
有無人今日收到音小Email意向調查?