用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 出生時的問題引致自閉?
go

出生時的問題引致自閉?

我陣痛咗好耐。到生得時又冇力。生咗一粒鐘生唔出,結果用吸盤吸出嚟。唔知咁關唔關事? 你地個B出生時有冇咩唔妥㗎?

lobb2015 發表於 17-3-26 01:17
我陣痛咗好耐。到生得時又冇力。生咗一粒鐘生唔出,結果用吸盤吸出嚟。唔知咁關唔關事? 你地個B出生時有冇 ...

我同妳一模一樣,都係唔夠力生吸出黎…不過就唔知關唔關事

應該無咩關係, 我生大女係吸出來的, 正常無問題, 細仔好順利, 由痛到生出來都係2個鐘到, 亞仔自閉普系。

我覺得無關係

我個陀的時候生長有問題,size細,見埋遺傳科專家,個專家話bb的情況,根據臨場數據,30%機會係有3歲以後才發現的遺傳病或發展障礙,結果出生後發現有遺傳病,四歲時老師懷疑有發展障礙問題

回覆樓主:

我覺得唔關事!我個女順產,2歲評估遲緩。3歲時評估有自閉特徵。6歲評估自閉譜系、輕度加ADHD。現在醫生話唔似自閉,言語治療師評估話智力同齡,係表達較弱。

回覆 idak 的帖子

精神科醫生話唔似自閉?

ncandtkh 發表於 17-5-1 07:43
回覆 idak 的帖子

精神科醫生話唔似自閉?

唔係精神科醫生,佢只會睇d藥夠唔夠,有乜堂可以比小朋友上。話唔似係心智障礙果個醫生,佢都睇咗我個女差不多5年。

idak 發表於 17-5-1 20:35
唔係精神科醫生,佢只會睇d藥夠唔夠,有乜堂可以比小朋友上。話唔似係心智障礙果個醫生,佢都睇咗我個女差 ...
請問個心智障礙醫生係政府既醫生定係自己出去搵既私家醫生?你囡而家返主流?

ncandtkh 發表於 17-5-2 06:35
請問個心智障礙醫生係政府既醫生定係自己出去搵既私家醫生?你囡而家返主流? ...

政府醫生。我個女係返主流

回覆樓主:

最唔妥,明明約好開刀,醫生話唔我搏順產。最後阿仔就係約期前一日,自己黎,順產。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-5-5 00:30
最唔妥,明明約好開刀,醫生話唔我搏順產。最後阿仔就係約期前一日,自己黎,順產。
...

個醫生唔想做!

lobb2015 發表於 17-5-5 06:10
個醫生唔想做!

醫生想做,佢都話唔俾我搏順產,一定要開刀。
唉,我又發雞盲,打漏幾個字。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

自閉症是先天性疾病啊, 唔關你生BB時生既問題......有好多順產既BB都有自閉症.