用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失敗的媽媽 ...
樓主: 2LittleMonkey
go

失敗的媽媽 ... [複製鏈接]

樓主,我無宗教信仰,不過我深信一件事「天將你一道門栓咗,必會為你開另一道門」!
上年我帶大女去直資面試,大女成績唔好,無咩直資可以選,所以我和爸爸都好緊張!當老師問我問題時,我自覺答得好差,唔開心咗好多日!後來大細女都知,不停安慰我,幸好最後都收咗大女!
直到今天,我回頭看,反而有另一番得著,大女知入學機會得來不易,比小學更努力,細女見到家姐面試時不容易,是常提醒自己唔好鬆懈,最後也能入到心儀直資!

小時了了    發表於 17-3-27 17:20
peipeiwong    發表於 17-3-27 10:36
lojo11    發表於 17-3-27 10:23
2jkidsfather    發表於 17-3-27 09:51

回覆樓主:

回覆樓主:

我仔in了總共7次我完全冇同佢準備任何, 我訓練佢自己面對及申請佢想試的中學,佢小學亦比了足夠心理準備比佢, 無論粵普英都隨時可轉。樓主仔仔已經好好, 起碼有預備中文, 轉英文未必流暢但好過死背, 面試時肯用英文表達已經好好, 難道要求小六小朋友好似native咁講英文, 樓主同仔仔都唔好自責, 好好陪仔仔面對放榜。

這位媽咪的心情可以理解。我先前因為自己的疏忽沒給我女兒提交聖保羅男女中學的「學校提名(獎學)計劃」,錯過了一次優先錄取的機會。我兩夜都沒睡好覺。後來通過普通的面試,只得waiting list。幸好我女被另一間直資名校錄取。不要氣餒,好運在後頭。再說,你仔這麼懂事,一定有好的結果的。

回覆樓主:

不用自責,好好的經驗,你仔仔上了一課未必其他人上到的一課。見佢好盡力,表揚佢的態度。对佢升上中學的生活一定有很大的幫助。

回覆樓主:

真的謝謝大家的安慰, 現在心情已平伏 ...
其實我都有比封信佢睇, 但可能我誤導咗佢, 所以佢都無乜懷疑 (因封信分三點, 第-點是說英語對答, 第二點係面試內容, 包括presentation, 時事, ...等等, 第三點列出要帶去面試既嘢, 所以我以為面試分兩 parts), 現在已既成事實, 只可是平常心面對 ...
但係今晚返到屋企, 見佢又變番懶懶閑, 學校考試唔理想都無乜特别感覺,  唉 .... 人都快顛了 ....

但想起個日佢安慰我的-番說話, 又覺得他其實也不錯 ....

做人亞媽真的很難 ....

回覆樓主:

盡了力就可以了,別太介懷,往後還有很多挑戰,給力 !!
‹ 上一主題|下一主題