用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教: 能考入一線直私, 學術都好強? ...
樓主: janice_hahahehe
go

真心請教: 能考入一線直私, 學術都好強?   [複製鏈接]

ritachan2012 發表於 17-3-28 10:17
回覆 wongkitty 的帖子

TSL 除了考認讀詞語 如彩虹, 港鉄,沙灘...也會出幾句句子, 然後找對應图片. 如爸 ...

點解呢D 叫學術?

叩津校考咩,請賜教(emoji)(emoji)

hoihoima 發表於 17-3-26 23:17
中文的話買套基礎漢字500、我自己會讀等給小朋友自己朗讀,纍積詞匯,增加語感。小朋友喜歡閲讀的話認字會 ...

你好,請問如開始考直私前,是否要看畢全套基礎漢字才能夠應付呢?

國家 發表於 17-3-28 12:34
學術只在1st interview 幫助, 基本學術已足夠應付。
2nd, 3rd 主要看小朋友的特質及個性。 ...

就當1st round ,過不到1st round,乜都冇得諗。

除左學術, 仲要有常識, 閱讀習慣, 表達能力,畫功,  proactive性格, 良好社交能力, 缺一不可....
絕對不是一時三刻教到出來...

我沒有某一兩間好想小朋友入到, 如果入到大家所指的直私, 我都滿足了, 最希望小朋友讀得開心
所以太谷既學校好似SFA 就不會考慮了.

過來人都跟我說, 考小一其實都是一場配對遊戲... 到時會發現某一類型的學校會比較喜歡收某類型學生..
考多一點作保險..
同意嗎?

janice_hahahehe 發表於 17-3-29 00:37
除左學術, 仲要有常識, 閱讀習慣, 表達能力,畫功,  proactive性格, 良好社交能力, 缺一不可....
絕對不是 ...

個人覺得,唔係咁復雜。

當然考小而家已經變成一盤生意,有誘因令人把它講復雜D。

閱讀習慣,生活常識,基本禮貌,說話較有條理,係咁多。

當然細路熱情主動會著數好多,金口難開既當然好難幫手。

考幾多要自己考量,但千祈咪太少。

面試遇到BULLY, 頭暈身熱,呢D 避唔到。

zebrabb 發表於 17-3-28 23:25
你好,請問如開始考直私前,是否要看畢全套基礎漢字才能夠應付呢?

我的小朋友就有睇曬全套,不過無論是否為了面試,增加識字量都可以幫助小朋友早日自己睇其他書,對讀小一也很有幫助

janice_hahahehe 發表於 17-3-29 00:37
絕對不是 ...

畫畫的部分未必是考畫工,而是創意,例如紙上提供兩條簡單線條,小朋友要利用這些線條,加上自己的創意完成作品。

hoihoima 發表於 17-3-29 08:16
我的小朋友就有睇曬全套,不過無論是否為了面試,增加識字量都可以幫助小朋友早日自己睇其他書,對讀小一也 ...

你說得對呀,我也是想累積字量,我自己覺得,不是為了面試而面試,當中太多變數,我只希望將來上到小學字量多會容易適應,多謝分享

zebrabb 發表於 17-3-29 08:28
你說得對呀,我也是想累積字量,我自己覺得,不是為了面試而面試,當中太多變數,我只希望將來上到小學字 ...

係呀,考小一有好多變數,好多野都不是到自己控制,唯有幫小朋友準備好,等佢第日讀邊間都可以應付

考小一經歷真係由於座過山車啊. 好彩苦盡甘來, 大家加油
‹ 上一主題|下一主題