用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教: 能考入一線直私, 學術都好強? ...
樓主: janice_hahahehe
go

真心請教: 能考入一線直私, 學術都好強?   [複製鏈接]

QQpa 發表於 17-3-25 18:22
KTS 、SFA、APS 、SPB、 優才、港同應該都算一線直私吧

當然算,我只是寫出即時想到的。

Soundervolt 發表於 17-3-25 13:26
大部份考得呢類一線直資既小朋友都應該會被父母悉心哉培各式各種才能去應考,如果憑實力被取錄既學生應該大 ...

「款」是指禮儀、舉止行為? 願聞其詳。

熊寶寶樂園 發表於 17-3-25 21:29

「款」是指禮儀、舉止行為? 願聞其詳。

我理解是每個小朋友有不同的特質,以配合不同學校。
尤其一些背景較久遠的學校,你會發現她的學生大多數有類似特質,如DBS學生自信心強,敢於表達、YW開朗活潑,運動出色,SPB相對沈隱內儉、斯文大方⋯⋯等等,但當然仍有例外,每間學校都有不同類型的學生,以上所說的,只是我觀察到的一些學校的偏向而已

多謝大家踴躍回答, 我指的一線都是大家以上所講既學校s

小兒認字唔算叻, 但未至於差, 但眼見有其他同學仔k2 已可以睇到ORT level 9, 小兒還在level 4,5 階段, 相比之下係有點不安.
我就買本小一補充就試下參考,以此作為學術要求標準.
謝謝大家.

tkinwong 發表於 17-3-25 13:45

德望、英華、陳守仁、培正(除非堅持英小)、CKY
培正?????

xkey 發表於 17-3-26 10:46
培正?????

你覺得培正係二線?

janice_hahahehe 發表於 17-3-26 01:56

小兒認字唔算叻, 但未至於差, 但眼見有其他同學仔k ...

衣家啲名直私小,除學術對小朋友都會有一定要求外,還要求小朋友活,轉數快,自信、有禮禮貌和懂表達。所以佢地啲面試模式係好全面嘅,基本上可以睇到父母平時點培育小朋友和點相處。

janice_hahahehe 發表於 17-3-25 02:24
小兒認字唔叻, 面試班老師都有講過話小兒認字唔夠叻,
話剛剛呢年好多間都好睇學術, 基本上學術唔夠,
2ND  ...

而家先考慮去考,上得堂考得嚟都應該趕唔切拎成績嚟 for 叩門

janice_hahahehe 發表於 17-3-26 01:56

小兒認字唔算叻, 但未至於差, 但眼見有其他同學仔k ...

唔好太擔心進度。

男仔可能慢D。

但K2 昇K3 可以提昇好多。

KEEP 住閱讀習慣,夠料佢自己開始搵野睇會好好快。

bonmom  同意!  有D小朋友K2認字弱,就算點教都係認唔到,但一到K3即刻開竅,追番上來。   發表於 17-3-30 07:05

wongkitty 發表於 17-3-25 11:12
一線直資, 唔係考認字, 係考理解, 已經超出認字水平

唔覺要學術好強。

佢哋要CPU NOT HARDDISK

ritachan2012  Need both n the latest model!  發表於 17-3-28 10:18

回覆 retriever 的帖子

多謝你鼓勵!
盡力吧, 希望仲有半年時間, 追到大部份學校的最基本學術要求

greentea000  唔使咁早灰心,何況好多官津學校都非常唔錯架!  發表於 17-3-26 23:21

janice_hahahehe 發表於 17-3-25 02:24
小兒認字唔叻, 面試班老師都有講過話小兒認字唔夠叻,
話剛剛呢年好多間都好睇學術, 基本上學術唔夠,
2ND  ...
中文的話買套基礎漢字500、我自己會讀等給小朋友自己朗讀,纍積詞匯,增加語感。小朋友喜歡閲讀的話認字會快好多。不需要考證書,學到的是小朋友自己的,面試自然見真章,就算面試用不着,在小一都會幫到好多。我小朋友中、英文都無需外補,學術型幼稚園加閲讀已經可以了

回覆 janice_hahahehe 的帖子

依家一線直私, 真係要十項全能咁. 之前有好多全軍覆沒, 都唔係只係學術問題........

考小朋友
- 禮貌/ 聽指令, 執行指令/ 合作/ 守規則/ 認知/ 自信/ 參與度/ 應變力/ 專注/
自理

KLN district

KTS, APS, SFA, TSL …...etc.

HK district

SPCC, SPB, RCPS, St Paul Convent, St Louis….etc

其實不是每間一線學校都全考學術的. 禮貌, 合作和logic都有考. 如果只考學術的, 我個人反而未必認同這些咁唔人性化的學校.

回覆樓主:

你不如睇下你心目中邊D一線學校,再去睇下間學校考D咩好仲好啦!唔係間間都只係考學術,有D會考合作性同創意

lovelinda 發表於 17-3-25 23:16
我理解是每個小朋友有不同的特質,以配合不同學校。
尤其一些背景較久遠的學校,你會發現她的學生大多數有 ...

同意部份。

傳統學校有佢獨有既“格”, 主要指中學。

所以小學就係培養果個“格”既過程, 唔等於要收果個格既小一生。

janice_hahahehe  agree  發表於 17-3-29 00:37

LODAVID 發表於 17-3-27 15:01

依家考一線直私, 真係要十項全能咁. 之前有好多全軍覆沒, 都唔係只係學術問 ...

所謂學術,只係好少部份,亦係唔少有心人諗多左。

其實可以好生活化。

回覆 wongkitty 的帖子

TSL 除了考認讀詞語 如彩虹, 港鉄,沙灘...也會出幾句句子, 然後找對應图片. 如爸爸買紅色衣服, 媽媽買綠色鞋, 姐姐買黃色玩具...(不記得是否exactly 一樣). 如小朋友認字少, 或者大意, 就會失分. 這些題目是很容易分高下的.

retriever 發表於 17-3-28 09:30
同意部份。

傳統學校有佢獨有既“格”, 主要指中學。

我諗你都講得啱,因為我小朋友真係幾間唔同類型的都有offer
我都諗緊點解

學術只在1st interview 幫助, 基本學術已足夠應付。
2nd, 3rd 主要看小朋友的特質及個性。

catcle  用幾多詞彙, 巳知道你平時有冇睇書, 有幾多料子了.  發表於 17-3-28 16:46
catcle  我想不是, 通常2ROUND的話, 都係有學術, 學術唔單單係中, 英, 數, 仲要係思維, 考詞彙, 你對答時或故事描述   發表於 17-3-28 16:45
‹ 上一主題|下一主題