用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教: 能考入一線直私, 學術都好強? ...
go

真心請教: 能考入一線直私, 學術都好強?   [複製鏈接]

小兒認字唔叻, 面試班老師都有講過話小兒認字唔夠叻,
話剛剛呢年好多間都好睇學術, 基本上學術唔夠,
2ND IN 都入唔到, 老師叫我要同佢認多些字, 是真的嗎?

我們已天天伴讀, 但小朋友唔會鍾意我們指住讀, 況且STORY TIME 都唔應該要認字.
又完全無同小兒考CERT, 係唔係而家要即刻去考返d starter, trinity 去補下底?

謝謝回覆 !

21    0    0    0

回覆樓主:

未必要好強,但要過到學校的要求。至於要求是什麼,就間間唔同,有些的確是要求強學術,第一round是成班小朋友做卷。認字不太好的小朋友,連第二round開口的機會都沒有。

點都好,認字的確是很多學校的必考題。

學英文幾時都有用,但不要為考cert 學英文。K3攞張starter 已意義不大。

樓主小朋友是K1還是K2? 如果是K2,就算不是考直私,也要為小一做好準備。小一開學無久就要默書,中英文要應付閱讀理解。

janice_hahahehe 發表於 17-3-25 02:24
2ND  ...

係有機會入到,但要預備入到去,和其他小朋友的學術距離,一考試就見真張。先不要說有無得留低,小朋友的自我型象是很重要的。

janice_hahahehe 發表於 17-3-25 02:24
2ND  ...

請問點知認字叻唔叻?
小兒認中英文字唔多,坦白講,攞一本佢未讀過的簡單中英文圖書佢冇可能識哂,但對比我細個時,真心覺得佢係超人!

宜家看清楚題目,樓主講的是一線直私,咁我覺得係要強。當然,一定會有網友話識得有朋友的小朋友無外補,學術唔強都入到,但無外補不代表家長唔谷,很多要入名校的家長本身就是讀書高手。

如果你K2尾段就快升K3都唔開始story time認下字,我只可以話俾你聴,就算你好彩入到一線直私你都唔會搞得掂。

連音小呢類2線私校都考認字la,咁你估下其他?個面試班老師實話實說而已。

依家唔係話呢個年紀story time「應該」認字,鬼唔知呢個年紀其實不急?依家係有冇「需要」嘅問題。上到P1認字差,題目又唔識睇閲讀理解又炒哂你就知難搞。你讀得local school就要跟遊戲規則走,除非你打算讀international school或移民。

小朋友學認中文先從最简单的書開始,買套橋樑書、字咭……自己教都得。要日日讀……重㸃係伴住佢等佢自己讀。

英文搞掂phonics 3 個音blending就大部份童書都讀到。

楼主小朋友讀近面試班即刻k2啦,以上要即做啦!

siden 發表於 17-3-25 10:33
如果你K2尾段就快升K3都唔開始story time認下字,我只可以話俾你聴,就算你好彩入到一線直私你都唔會搞得掂 ...

認同。 吾認字真係考吾到一線直私

一線直資, 唔係考認字, 係考理解, 已經超出認字水平

一線直私目標係尖子,咩都要好強先得!

sunnymama2 發表於 17-3-25 10:09
請問點知認字叻唔叻?
小兒認中英文字唔多,坦白講,攞一本佢未讀過的簡單中英文圖書佢冇可能識哂,但對比 ...

比起自己細個時,學術上小朋友真係已經超曬班。無奈的只是現今對學術要求太高

2ND  ...

就算普遍津校,小一課程都唔容易應付,中英文默書每星期都有,所以我成日同朋友講,幼稚園開始要培養閱讀習慣,一來可以認下字,二來對語文唔抗拒,小學做功課及温習起上嚟都唔駛拉牛上樹。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我想問其實那些是一線直私?我知道SPCC,DBS,DGS等自然不用說,那麼其他還有什麼算一線?

回覆樓主:

大部份考得呢類一線直資既小朋友都應該會被父母悉心哉培各式各種才能去應考,如果憑實力被取錄既學生應該大有人在,但呢類學校除咗睇小朋友能力之的外,往往仲要考慮考生個“款”適唔適合學校。

threeL 發表於 17-3-25 12:48
我想問其實那些是一線直私?我知道SPCC,DBS,DGS等自然不用說,那麼其他還有什麼算一線?
...

德望、英華、陳守仁、培正(除非堅持英小)、CKY

回覆 janice_hahahehe 的帖子

經驗分享:考入一線直私,真係會考學術,而且問得幾深。

建議你去書局買中英數一上練習各一本,便知道去一線直私interview 時小朋友應該已有的學術程度

tkinwong 發表於 17-3-25 13:45

SPB算是嗎?

回覆樓主:

認字好緊要,就算唔係for interview,遲啲肯自己閱讀嘅第一步。小一下學期開始自己睇卷測試考試,認唔到啲字點答呢,有啲題目仲要理解,所以要諗下方法令佢認多啲字先,唔需要識寫,起碼認得個字先。

tkinwong 發表於 17-3-25 13:45

KTS 、SFA、APS 、SPB、 優才、港同應該都算一線直私吧
‹ 上一主題|下一主題