用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 太子明慧畢業生去向
go

太子明慧畢業生去向

明慧收左我小朋友. 喺EK 見到媽咪對哩間學校有讚有彈
所以想參考下畢業生去左啲咩小學, 希望可以加強對學校嘅信心

讀邊間幼稚園對升小學有影響嗎?

chelaulau 發表於 17-3-24 17:28
所以想參考下畢業生去左啲咩小學, 希望可以加強對學校 ...

緊有學生去名小,只是多少的問題

K1好多轉走左,N班好0K

target4 發表於 17-3-24 21:08
K1好多轉走左,N班好0K

我想補充,我仔都是明慧pn讀完轉去另一間k,不過不是明慧k唔好,只是大家讀得九龍區幼稚園,好多家長都較aggressive ,所以轉去較好較出名的學校,其實不是明慧差講真,明慧的老師好好,好有耐性,即使我仔幾咁坐唔定,有試過因為爭野想打人,但老師從來沒有投訴,仲安慰我話叫我放心,好少事,咁細個bb係好正常,令我感覺好舒服,冇壓力

所以想參考下畢業生去左啲咩小學, 希望可以加強對學校 ...

學校各方面都貴,但老師有愛心是真的,語境亦唔差,要有心理準備考小學時小朋友會側重英文,即中文弱,認字亦弱,對面試不有利,但小朋友個個經過主題形式的探討學習,很有學習興趣,知識亦很廣泛,所以要看看你自己想怎樣

swarovski2011 發表於 17-3-24 22:53
我想補充,我仔都是明慧pn讀完轉去另一間k,不過不是明慧k唔好,只是大家讀得九龍區幼稚園,好多家長都較a ...

多謝你分享
咁你小朋友後來去左邊間 K?

amparents 發表於 17-3-31 08:46
學校各方面都貴,但老師有愛心是真的,語境亦唔差,要有心理準備考小學時小朋友會側重英文,即中文弱,認 ...

多謝你!
你講得好具體!
及其實哩到真係好少人提到明慧學術如何
第一次見到有人話小朋友喺入面可以接觸到好多不同嘅野!

咁學校會好谷學術嗎? 多唔多功課 / 操練?

chelaulau 發表於 17-4-2 09:20
多謝你分享
咁你小朋友後來去左邊間 K?

學之園,兩個仔都係讀明慧PN先所以比較過兩批老師,都覺得老師係有愛心

回覆 chelaulau 的帖子

教的topic都好深,都多功課多練習,但不會好強迫你完成或迫你要做得好完善,他們是一個個學習topic咁上課,如交通工具,動物,國家, 食物等等,所以小朋友知識豐富,識的專有字都深,但有可能出現的情況是好基本好淺的字可能無接觸會唔識,不像我們小時候由"日月土人天"咁教起

前年無人考入名校神校,考吾到!私校直資全校考到人數吾過15人!太子明慧3班計算。

所以上年無公佈!

melonfans 發表於 17-4-11 17:50
前年無人考入名校神校,考吾到!私校直資全校考到人數吾過15人!太子明慧3班計算。

所以上年無公佈!

我都見佢門口貼左升小 record
不過冇指明年份

melonfans 發表於 17-4-11 17:50

所以上年無公佈!

其實聽落明慧都唔太差
但係點解升小做得麻麻

chelaulau 發表於 17-4-12 15:36
其實聽落明慧都唔太差
但係點解升小做得麻麻

會唔會因佢哋收好多細b?

我不是讀明慧,但我返工會過,其實我見啲老師,校長,校工都唔錯,重幫手睇校車位,扶上扶落

我亞仔讀緊明慧,我又覺得幾ok!
學術都深,k2好多寫字功課,英文程度都高。老師都有愛心,好有耐性教學生。
升學就不太清楚,但感覺其實家長喜歡選開心小學。

回覆樓主:

回覆樓主

我都係明慧用家,雖然唔係太子而係北角,我諗大家要留意返,明慧本身係絕對冇問題,老師算有愛心、課程唔難、有語境,小朋友立場黎講絕對係一間好學校,但好多時揀一間學校,我以上講既反而唔係主要因素,如果父母目標係入各大名小既話,我覺得明慧係唔會滿足到你。個d學之園就會符合到你既要求,但我自己既立場黎睇,學之園呢類學校咁受歡迎,其實係香港教育界既悲哀,講真,我本人絕對絕對唔認同要咁早階段咁樣去催谷一個年紀仲咁細既小朋友

buttbc 發表於 18-1-20 14:40
我都係明慧用家,雖然唔係太子而係北角,我諗大家要留意返,明慧本身係絕對冇問題,老師算有愛心、課程唔難 ...

好認同,呢d谷校咁受歡迎,真係社會悲哀。

其實小孩子真係需要學咁多野嗎,真係“愉快”學習嗎。

我其實資冇格質疑,因為我唔係在讀家長,只係聽到原來為考小一,原來有唔少所謂認字班,閱讀班等,真係覺得無言。。。

學之園屬於應試型的學校,這種類型的學校目標和賣點就是裝備小朋友去應試小學。但暫時沒有後續的研究這種類型的幼稚園教出來的小朋友上到小學後的潛力?目前家長都只是看每年的升小結果。