用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 太子明慧畢業生去向
樓主: chelaulau
go

太子明慧畢業生去向 [複製鏈接]

buttbc 發表於 18-1-20 14:40
我都係明慧用家,雖然唔係太子而係北角,我諗大家要留意返,明慧本身係絕對冇問題,老師算有愛心、課程唔難 ...

作為LH家長,唔明外人點解成日覺得LH好谷我小朋友無讀過其他學校,我做唔到比較,但我小朋友日日返學勁開心,我亦都唔需要幫佢溫書果d。

鍾意一個人時,佢錫你你好lum,你唔鍾意佢時,佢錫你你好憎

cxyu841216 發表於 18-1-22 17:24
學之園屬於應試型的學校,這種類型的學校目標和賣點就是裝備小朋友去應試小學。但暫時沒有後續的研究這種類 ...

小朋友學識左就係學識左,唔會話升左小學就會唔記得左,一間學校如果能夠令小朋友愉快地學習知識,我點睇都睇唔明點解會係一個缺點。

以上睇法適用於所有學校。

回覆樓主:

cxyu841216 發表於 18-1-22 17:24
學之園屬於應試型的學校,這種類型的學校目標和賣點就是裝備小朋友去應試小學。但暫時沒有後續的研究這種類 ...

可能我唔好彩,識幾個LH 嘅小朋友,都考到直資,但就好曵!

外人會覺得LH好谷,因為見到小朋友d書呀功課呀好深,但其實LH有方法教到小朋友認讀到d字,加上學生既學習能力普遍較高(面試考得咁全面篩過批精靈既入),唔好睇少同儕影響,對幼兒學習好重要。

所以家長可以唔多洗跟,小朋友學術程度都會有番咁上下。PN已認讀警察、醫生、消防員等字,不過認唔到老師又唔會迫,都無乜壓力。

我又唔覺得LH學生曳,反而好有禮貌
‹ 上一主題|下一主題