用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉譜系買保險被拒,大個可否重新評估否定政府評估? ...
go

自閉譜系買保險被拒,大個可否重新評估否定政府評估? [複製鏈接]

仔仔N班時老師話仔仔說話較同學差及可能自閉症邊緣,甘3 歲半時政府九龍智力中心驗左仔仔語言及社交比年齡遲了半年至9個月丶有自閉症譜系,過了3年現正完全不覺小朋友有這些問題,因為他可以正常和人溝通,在會所還會主動和其他陌生小朋友玩,叫他們一起合作砌大型積木。最近幫他(快6歲)同妹妹買儲畜危疾保險,只有佢不受保,因為自閉症譜系,真係接受唔到,仔仔身體健康,朋友老師都不覺佢同其他小朋友有差別,都係陌生環境靜,其他熟的地方好似開籠雀,亦已沒有特別固執。想問下可以自己再去私家做評估,是否可以推翻政府自閉譜系???定係一定跟成世?
因為佢甘細個驗,未識表達,而且不是有明顯的問題,而且隨著年齡增長都沒有小時那些問 題,政府出這個result都話不嚴重,大個可能改善,所以無特別再出去睇,但估不到會影響佢買保險,當然我現正決定不幫買保險,但擔心佢大時想買保障自己家人都唔得。
   3    0    0    0

如你覺得你仔無問題 會不會再做多次評估 用新既報告推反舊果份呢?

maychu0203 發表於 17-3-24 16:17
仔仔N班時老師話仔仔說話較同學差及可能自閉症邊緣,甘3 歲半時政府九龍智力中心驗左仔仔語言及社交比年齡 ...

想問吓,妹妹份保單,有沒有不保事項,或者加保費?

fishinlove 發表於 17-3-27 23:48
如你覺得你仔無問題 會不會再做多次評估 用新既報告推反舊果份呢?

我沒有經驗。但這也是我即時想到的方法。去做評估要錢的。唔駛主動去做住。你應該同保險經紀問吓先。佢可以番去問公司。如果回覆係,新評估冇事的話可以受保的話,你咪去馬搵醫生做多次評估囉。

lobb2015 發表於 17-4-5 11:16
我沒有經驗。但這也是我即時想到的方法。去做評估要錢的。唔駛主動去做住。你應該同保險經紀問吓先。佢可 ...

不過就算評估没有問題,可能保費也較貴,亦有些病病會不會保。

lulumelody 發表於 17-4-5 14:24
不過就算評估没有問題,可能保費也較貴,亦有些病病會不會保。

同意有咁嘅可能

maychu0203 發表於 17-3-24 16:17
仔仔N班時老師話仔仔說話較同學差及可能自閉症邊緣,甘3 歲半時政府九龍智力中心驗左仔仔語言及社交比年齡 ...
其實你一用政府服務,就要預左佢會留有記錄,日後升小/升中繼續接受支援,都一直會keep,唔止保險,將來想考政府工、移民,一樣會有影響。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-6 23:45
其實你一用政府服務,就要預左佢會留有記錄,日後升小/升中繼續接受支援,都一直會keep,唔止保險,將來想 ...
我小朋友都係差吾多, 依家十歲了, 所以等到再大些找心理學家寫報告去證明已到正常階段, 又吾係病都吾明用什麼呎度的, 總之找多D資料, 輔定路,希望有幫助! 你地知吾知出國留學有無影響? 學校心理學家指出日後記錄會冊掉, 你地信吾信?

Andes媽媽 發表於 17-4-7 13:12
我小朋友都係差吾多, 依家十歲了, 所以等到再大些找心理學家寫報告去證明已到正常階段, 又吾係病都吾明用什 ...
若你用私人服務而非政府就影響不大,若用政府服務就一定會有紀錄,唔會抹走,就算做政府工都未必得。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-7 14:56
若你用私人服務而非政府就影響不大,若用政府服務就一定會有紀錄,唔會抹走,就算做政府工都未必得。 ...

特別係精神科!

洋蔥頭媽咪  自閉已經係睇精神科  發表於 17-4-8 07:54

以我所知, 大部份SEN的孩子買保險都有限制, 很多不受保條款.
你是可以再做評估, 唔想花錢就排政府吧.
我仔有訓練後都"睇落"無乜特別, 老師都話佢同同學相處無問題, 但事實佢的確係自閉症譜系.

Jcat 發表於 17-4-18 11:14
以我所知, 大部份SEN的孩子買保險都有限制, 很多不受保條款.
你是可以再做評估, 唔想花錢就排政府吧.
我仔 ...

....

回覆樓主:

我都買唔到
要遲點看看會否再評估後才再申請

zeta_leung 發表於 17-5-14 19:58
我都買唔到
要遲點看看會否再評估後才再申請

想問下你買唔到邊隻?住院?人壽?危疾?

Ytfc 發表於 17-4-24 09:13

想問下買咗保險先做評估,萬一中咗咁點計?自閉其實當唔當係先 ...
阿仔一歲就買左人壽住院危疾,六歲確診
agent話無得賠,因為自閉唔系危疾,唔會令佢有生命危險

LeeCC 發表於 17-5-15 07:05
阿仔一歲就買左人壽住院危疾,六歲確診
agent話無得賠,因為自閉唔系危疾,唔會令佢有生命危險
...

.....

Ytfc 發表於 17-5-17 16:55
我知自閉冇得賠,但佢仲受唔受你買落去呀?因為我想評估前搞掂啲保險先,我係怕萬一確診咗到時乜都唔比買
...
無問題,無叫我補證明文件,亦無加保費

Ytfc 發表於 17-5-17 16:55
我知自閉冇得賠,但佢仲受唔受你買落去呀?因為我想評估前搞掂啲保險先,我係怕萬一確診咗到時乜都唔比買
...

買咗先啦,我昨天都剛被一間拒絕咗,中x,x銀,我囡囡係輕微自閉都唔受保啊

LeeCC 發表於 17-5-17 21:16
無問題,無叫我補證明文件,亦無加保費

Thanks
‹ 上一主題|下一主題