用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts + HKPS PN
樓主: hkkiwis
go

Harts + HKPS PN   [複製鏈接]

回覆樓主:

我最後決定讀Piccolo

突然收到piccolo offer

想請教大家
1)似乎都話多hkps老師去piccolo, 但去到是否由hkps老師還是piccolo 老師教?piccolo 本身的課程是否完全唔用而跟hkps?

2) 請問過往hkps/ harts 考K1 女龍成功機會大嗎? 升小一往績又是怎樣呢?

謝謝大家

回覆 馬高文 的帖子

Hi...請問有PiccoIo Whatapp group ma?我小朋友都會入讀~
Btw..我未收到交大訂通知...你知幾時交嗎?
Thx

1218ck 發表於 17-5-7 08:14

想請教大家

第一題我唔太清楚,等其他人答你......第二題,我女今年讀緊harts pn下午班,全班9個小朋友左右,我知有3個會留harts 讀k, 3個係工人帶唔清楚但知唔會留,另外3個下年分別入讀st cat, kv 同vic.... 所以考k成績唔差....

關於考小一,實在harts是新校,都未有親生仔,今年k3都只有5人,2人k2插入,3人k3插入....
已在下面link分享過考小經歷,harts 實在值得一讀
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3444273&extra=page%3D1&page=1

Clarato 發表於 17-5-7 12:11
回覆 馬高文 的帖子

Hi...請問有PiccoIo Whatapp group ma?我小朋友都會入讀~

Can i join too? Many thx!

tobebee 發表於 17-5-7 20:51
第一題我唔太清楚,等其他人答你......第二題,我女今年讀緊harts pn下午班,全班9個小朋友左右,我知有3 ...

Thx a lot for ur info tobebee!!!

想請教大家

目前大部分老師會留下。

Harts會收下現在k2學生,所以k2的老師就會過去harts,因為要繼續接k3,為免學生要適應新環境又要適應新老師。

副校會去piccolo做校長。

所以教師團隊仍然是Preschool。我是欣賞他們的教師團隊,不是校舍硬件。

馬高文 發表於 17-5-8 09:05
目前大部分老師會留下。

Harts會收下現在k2學生,所以k2的老師就會過去harts,因為要繼續接k3,為免學生 ...

Thx
請問你小朋友都係去讀pn嗎?
那pn會是由hkps 老師教?
我有點擔心最後會變左piccolo 老師教

唔好意思因為我剛剛才收到offer
無機會去家長會或piccolo mote open day 所以問啃多

謝謝~

1218ck 發表於 17-5-8 09:12
Thx
請問你小朋友都係去讀pn嗎?
那pn會是由hkps 老師教?

是呀

回覆 1218ck 的帖子

There are only 2-3 existing teachers in Piccolo and they can choose to leave or stay.  If they stay, HKPS will train them to teach in the HKPS style.

馬高文 發表於 17-5-8 09:05
目前大部分老師會留下。

Harts會收下現在k2學生,所以k2的老師就會過去harts,因為要繼續接k3,為免學生 ...

我覺得Piccolo校舍已經好好,又有outdoor,接送返學都方便,其實學校教的好好,老師有愛心,可能因為係新校大家唔認識會無信心可以理解! 相信加埋HKPS一定會更加好!
support (emoji)(emoji)

SarahGil 發表於 17-5-8 12:02
回覆 1218ck 的帖子

There are only 2-3 existing teachers in Piccolo and they can choose to leave or  ...

Thx Sarah~~

想請教大家

請問之前係waiting?幾號要交留位費呀?

雖然PN已有其他offer,但亦同時考慮緊Piccolo,其實到時係咪會原校+HKPS嘅老師一齊教?佢地好似話英文一樣會係現任老師教

1218ck 發表於 17-5-8 08:50
Can i join too? Many thx!
i wanna join too, can PM me ?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

聽聞7月Preschool會move in同裝修,將existing facilities 轉個來

回覆樓主:

其實都大局已定,大家現在是放心左還是繼續煩惱中?

馬高文 發表於 17-6-5 19:00
其實都大局已定,大家現在是放心左還是繼續煩惱中?

當然係放心啦!HKPS咁多年教學經驗同埋原班人馬!

Gigiwhx 發表於 17-6-7 20:24
當然係放心啦!HKPS咁多年教學經驗同埋原班人馬!
me too, feel better now
‹ 上一主題|下一主題