用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts + HKPS PN
樓主: hkkiwis
go

Harts + HKPS PN   [複製鏈接]

arthropoda 發表於 17-3-28 18:28
gotta see whether our kids will be under hkps or Piccolo Monte. if it's the latter I'm afraid I wil ...

名應該改唔返hkps,  校長話嘗試傾跟本唔可信。 佢話9 成老師去間學校教邊個知, 到時老師都覺得學校亂暑假揾工走, 一開學有機完全唔係個會事

佢之前家長會實牙實齒碓定話如果家長在某日子之前已交了回條選擇了Harts, 有關小朋友係會收返晒在Harts就讀, 但而家又無端端比人賣豬仔去第二間幼稚園, 完全對學校好失望。

chaub 發表於 17-3-29 11:45
佢之前家長會實牙實齒碓定話如果家長在某日子之前已交了回條選擇了Harts, 有關小朋友係會收返晒在Harts就讀 ...

所以咪話佢地行政有問題, 跟本好多野未confirm就同家長講到實牙實齒, 點知最後harts家長反對所以教育暑唔批。 所以今次點信學校, 我唸今次好多家長失去信心揾到其他學校, 走起碼過半學生。

Do you mean HKPS PN students will be under Piccolo Monte? Not Harts PN students?
Now the school name will be changed to Harts HK Preschool.
My concern is the admin of this school is chaotic. I am afraid the teachers will leave too.

去完HKPS 家長會後, 大家會繼續留低轉去新校舍嗎?還對學校有信心嗎?

But I heard that Piccolo will only cater PN-K2 students so when the piccolo students reach K3, they will automatically transferred to Harts HKPS - in that case, no matter kids are at Piccolo or Harts for PN, they will all graduate at Harts HKPS - does it solve 'Piccolo brand name issue?

For those HKPS parents, when u attend the parent meeting, did They mention reopening of HKPS in future? Or no more HKPS?

gummybaby 發表於 17-3-29 15:12
Do you mean HKPS PN students will be under Piccolo Monte? Not Harts PN students?
Now the school name ...

It's not a guarantee, who knows after a few years.

hkkiwis 發表於 17-3-30 17:57
But I heard that Piccolo will only cater PN-K2 students so when the piccolo students reach K3, they  ...

首先連校監都唔肯定係唔係改到harts hkps,  所以改唔改到係未知, 或者最終都係harts.  不論改唔改到名, 畢業個名用咩反而唔concern,  係k2 時已經考學校, 到時應寫邊間學校名呢?校長只係話到時會教你地, 又話你地可以request harts出多份assessment,  安排學生每日到harts上一個鐘頭堂, 又係個句得過講字。

其實佢地團隊老師真係非常好, 但management好大問題, 如果佢地有plan點樣另出面知道原來piccole原來入面九成都係hkps既料, 家長跟本唔駛擔心harts都唔會揀去晒piccole.  而家piccole學費又唔平名又新, 團隊係唔係真係去晒無人知,咁多uncertainly真係好信佢先去新校

hkkiwis 發表於 17-3-30 17:58
For those HKPS parents, when u attend the parent meeting, did They mention reopening of HKPS in futu ...

9 成9 hkps ( kowloon tong)或樂基(九龍塘)唔會再出現, 如果唔係九龍塘係唔可以再用呢個名。 校監講跟本佢地無再打算揾校舍。

cyberz 發表於 17-3-30 21:03
首先連校監都唔肯定係唔係改到harts hkps,  所以改唔改到係未知, 或者最終都係harts.  不論改唔改到名,  ...

相信到呢一刻仲1516嘅家長應該係暫時未有更好選擇吧! 經過幾次家長會, 相信教師團隊係有心的, 雖然校監女士鍾意打官腔兼十問九唔知, 令人反感.

學費方面, 公道講句, 如果師生比例同師資真係不變, 無理由因為名氣低咗減學費吧?

新校舍相當新淨, 不過兩邊馬路比較嘈, 另外無位比校車入, 交通安排可能比較麻煩.

arthropoda 發表於 17-3-30 21:38
相信到呢一刻仲1516嘅家長應該係暫時未有更好選擇吧! 經過幾次家長會, 相信教師團隊係有心的, 雖然校監女 ...

如果團隊一樣就無問題, 但經過呢兩次家長會已經無人信, 開學係唔係咁無人知, 因為校長講既野都唔對現。 仲有好多家長因想考名小學校名對佢地係幾重要。

cyberz 發表於 17-3-30 21:59
如果團隊一樣就無問題, 但經過呢兩次家長會已經無人信, 開學係唔係咁無人知, 因為校長講既野都唔對現。 ...

真心請教一下, 幼稚園名氣對考小學有幾重要? 小學會否唔in唔出名幼稚園的學生? 同埋除咗成日聽嘅 sc, lh & kv, 邊d先係小學鍾意嘅名幼?

既然咁唔鐘意間學校..咪唔好讀..退學喇
又要嫌三嫌四

我3月15日及3月29日兩次家長會都有去
之前3月15日果次學校原本好心提議將PN由3個鐘減至2個鐘..目的係儘量收晒全部HKPS的學生..你地班友就不斷質疑學校..又嫌3個鐘唔得
好喇...逐之教育署否決左呢個方案..你地就將個波卸去HARTS家長度..賴人地反對...其實大家心照喇...你地呢班反對2個鐘既家長..你地無份去教育署反對??

好喇..結果自私咪累到你地自己囉....PN3個鐘照舊...學校收唔晒全部HKPS學生...怪得邊個?怪你地自己囉

好喇...3月29日家長會...學校儘力去搵到新校舍及安排...你地班友又唔滿意..
成個家長會好似批鬥大會
甚至乎有家長竟然要求學校要有家長代表進入學校管理層 "監督" 學校在這段期間的做法...你地懷疑學校無盡力去向教署要求改反HKPS學校名
真係匪夷所思...聞所未聞...學校行政要接受家長監督?  你地班家長都好很大晒!

其實我覺得學校已經盡力去安排...發生呢件事大家都唔想...

都係果句: 咁唔鐘意咪唔好讀! 我小朋友都讀HKPS..今次我小朋友都係受影響...但我見到校長好有心去安排..我好滿意呢間學校!

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-3-31 15:29
又要嫌三嫌四

同意, 如果無信心又有後路就好走, 但選擇留低或無其他選擇就不能怨咁多. 對我來說 harts 同 piccolo 無分別, 反正大家都係新校, 與其 harts讀兩個鐘, 我寧願 piccolo 讀三個鐘. (利申:我無去harts 家長會, 亦無聯署反對)

晞晞爸b 發表於 17-3-31 15:29
又要嫌三嫌四

呢位家長唔使咁嬲,你又唔知上面是否真ps家長...,佢其他post都一直提及某間附近幼稚園啦,自家事我用whatsapp同家長班主任溝通,無必要上嚟呢度講太多,除非別有用心啦

用學校名去考小一並不是那麼重要
如果係既話..咁男拔小 女拔小 聖保羅男女 全部收晒SC 及KV 得剌

SC每年有大約500-600位學生去考小一
係咪頂住SC名校光環就全部呢500-600位學生入晒名小?
唔好咁膚淺喇

小朋友小一面試既表現先最緊要
SC又點? KV又點?
表現唔好一樣唔收

HKPS 每星期一英一中故事書閱讀及她的教學方式..啟發小朋友鐘意閱讀及喜歡思考才是呢間學校吸引我俾我小朋友入讀既原因

hkps pods harts 都係用同一套教法
現在無左HKPS呢個校名...大家都好無奈
與其不斷糾纏及怪責學校點解唔向教署申請返HKPS呢個名
倒不如將焦點集中在新校的教學
好好準備小朋友日後考小一先係實在D

存感恩的心

joselo 發表於 17-3-31 16:06
呢位家長唔使咁嬲,你又唔知上面是否真ps家長...,佢其他post都一直提及某間附近幼稚園啦,自家事我用what ...

謝謝你提醒

我身為用家..見到家長會那些家長好似審犯咁既態度
我完全覺得黃校長好慘..她已經盡力了

唔怪之現在香港咁亂...唔去體諒對方..卻一味指責....
有呢D怪獸家長...竟然咁唔滿意.. 咁O力咪自己去成立一間HKPS幼稚園囉!

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-3-31 16:26
謝謝你提醒

我身為用家..見到家長會那些家長好似審犯咁既態度

我知你講邊個家長,我嗰日坐佢附近。嗰個家長咁火係因佢個小朋友剛在2月由SC轉過來,返咗一個月,學校就有咁嘅變動,所以佢先咁激動。

成件事我反而幾欣賞學校。學校本身也是受害者,學校要終止不是佢自身所想。其實學校可以simply解散d學生,由得大家自行想辦法。但佢地卻盡量想辦法幫助學生,而且行動也很快速。雖然之前承諾的東西未能對現,但都因為在這緊急時間上,很多東西也不是學校可以話事,要睇外在因素的互動。但當plan A 行不通時 ,學校能即時組織計劃 plan B,已經很欣賞。
‹ 上一主題|下一主題