用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學科突然多了careless mistakes
樓主: grandmalolo
go

數學科突然多了careless mistakes   [複製鏈接]

回覆 manmanchubb 的帖子

咁要睇下你囝囝係自己定力唔夠心散,定係真係有需要。
通常做多左練習會見到出卷嘅規律,減少左重蹈覆轍嘅機會。除左呢樣,就係「罰」,例如扣零用錢、扣玩嘅鐘數,要畀佢明白犯 careless mistakes 同犯校規一樣,犯左就要罰,做得好就大家開心冇事發生。透過「扣減自由」呢樣野等佢警覺,每次做卷都要小心。就好似打工咁,做得好係本分,做得唔好老闆扣人工同燉冬菇,你都會警醒 d,做野生生性性。

不小心出錯人之常情,孩子年纪越小做事越難專心,免不了出錯。隨著年紀漸長,不小心出錯自然減少。

如果不是呈分試,普通測驗考試其實分數低沒什麼大不了,最大負面影響還是心理或面子問題,太著緊分數反而會帶來不必要壓力。

計數不小心出錯,可能有不同原因。用賞罰方法可以解決態度問題。但如果是由於能力問題,則需要多些耐性慢慢訓練改善。

操數對減少錯誤會有幫助。運算越熟練負擔越小,計數越輕鬆,不小心出錯機會越低。

操數其中很重要一環的是建立良好習慣,包括坐姿字體計算次序與及穩定節奏等等。良好的運算節奏保證適當的專注度,較容易避免因為覺得題目容易而導致不小心出錯現象。

小兒有專注問題所以經常會出錯,有些運算我會要求他一定要按固定次序。以下是一些例子:
-分數一定要先寫中間一劃,然後才寫(或計)分母,最後才處理分子。
-開括弧後必須寫至刪括弧後才可停頓。
-列式之後一定要第一時間寫等號才開始思考下一步。
-做好當下每一步。想清楚才落筆,盡量減少用擦膠。
-抄寫時專注抄寫,不要心急考慮下一步。運算時筆不能停頓超過兩秒,譬如心算兩位加數,兩秒寫個位答案,兩秒寫十位。如果兩秒寫不到,便要立刻在草稿寫直式計算,總之務求如果不牽涉推理,整個運算過程要在穩定節奏下進行,不緩不急。
-專注但心態平和輕鬆,不要考慮壓力。

以上這些方法對小兒幫助很大,但他有些壞習慣還是花了很久才能改善。

計數有些像煮餸,大廚煮餸都有固定流程習慣,極少出錯。

良好運算習慣到中學時更為重要。

回覆 1234ats 的帖子

多謝分享方法, 受用

回覆 IloveJJ 的帖子

你仔學校無執行能力訓練?
我見親戚仔女大部分學校都有,大約係兩個半日時間。內容集中返學習日程/功課安排,温習策略,文件/物品整理之類,上完呢個活動就少勞氣好多啦!

IloveJJ

小兒有很多學障問題,不只影響讀書,還影響他生活方方面面,我相信其中很多問題都會伴隨他一生,作為家長,只能積極面對,用盡各種方法把影響減到最低。至今他的問題基本都有大幅改善。至於考試測驗因專注問題而導致失分至今仍未完全解決,各科測考平均都有十分八分不小心錯誤,還要繼續想辦法。不過相比起以前進步還是蠻大的。他讀Band 2中學,縱然他有這些問題,他數學成績全級數一數二,他自己還是頗自信。一路以來我不時與他研究改善方法。

以前他計容易的題目經常掉以輕心出錯。我首先要他減慢整體計算速度,包括寫字速度。而且每一步做完都要停一兩秒,一定要看完題目思考清楚才可動筆(在家做功課題目一定要讀出聲),神態要認真但輕鬆,不能有急躁或煩厭感覺,目的是改變他的習慣。節奏要控制好,即無論簡單或繁複的題目都應以同一心態和速度處理。看到效果之後,才慢慢加快。

他的問題有些訓練幾天便看到效果,有些以年計緩慢改善,因為保持恆常訓練,各方面改善都是非常明顯。

我兒子就是沒條理和執行能力,他語言表達能力也非常差。小學時老師說他有入無出,就是說他懂很多但表達不出來。

我覺得小兒上述問題是因為缺乏組織能力而導致。這問題也要花非常多時間精力訓練。譬如他書包亂七八糟,因為他覺得執書包很困難,不知從何入手。
開始訓練時我每個週末起碼花30分鐘示範執拾書包,一般我做得很慢,並向他解釋我每做一步的原因,讓他知道我的想法。幾個星期之後才讓他自己動手。最初他做得很混亂,故此首先要他保證每天只需整理好英文科file。一兩星期後待他覺得熟練沒困難才逐漸加難度。

其實我訓練他無論讀書或其他能力都抱著同一態度,就是從最容易最簡單開始,首先讓他自己覺得不困難不抗拒,只要能持之以恆訓練,自然慢慢進步。

子女成長,恆心與耐心尤為重要。

YanKanMom  你是一位很難得及有見地的爸爸  發表於 17-3-30 14:45

回覆 IloveJJ 的帖子

有D學校叫井井有條計劃,內容差唔多。
半日係全校學生禮堂聽講座,有老師主講,又有社工主講,更有邀請社福機構合辦。

另半日係返自己班房玩實習,抽籤決定做咩,例如去圖書角整理圖書、做溫習時間表、模擬執書包之類。老師會評分,每個學生做3個實習,份評語會俾家長睇,咁家長又可以根據個評分表做其他實習。

個活動非強制,屬於增潤性質,不過無人唔參加。

manmanchubb 發表於 17-3-30 00:17
回覆 JustAParent 的帖子

咁最後你除了多做練習,還有沒有方法?我囝較多呢方面careless,thx  ...

練習多做一定有用, 做不同類型不同深度題目絕對可以令家長找出小朋友弱項。

不過,我喜歡做多一項, 時間壓力測試。學校給小朋友的做卷時間,我打個9折8折甚至7折 (適可而止啦),你會發覺所謂的 "careless mistakes" 會走晒出黎。可能草稿凌亂不堪抄錯答案,可能多位乘數進錯位,又可能m/cm/mm乜單位都唔換算就加減 ... 總之問題一大堆。 小朋友永遠同你講呢D係唔小心,其實這些本來就是他要改善的基本問題。

洋蔥頭媽咪  非常同意,的確係能力及基本功問題    發表於 17-3-30 22:15

經常性地因為唔小心而失去10、8分,我會歸於能力及基本功問題, 真正數理資優既人,佢地都會疏忽,但最多被扣1,2分.

洋蔥頭媽咪  數理能力強嘅學生,小學唔駛操都唔會點錯,正如網友所說,見倒cm/mm 果啲會好清晰   發表於 17-3-31 11:48

IloveJJ 發表於 17-3-30 23:10
即係小朋友知道時間少了,就會做得快啲,跟著就出現呢啲問題?
我覺得如果我仔時間少了,佢只會做唔晒多啲 ...

果真如此, 佢第一件要改善的就是速度.

小學生考數應該預左足夠時間比佢覆卷.  縮大概係縮覆卷時間.  你咪狼死到令佢一大部份做唔晒呀.

IloveJJ 發表於 17-3-30 23:53
係真架!我仔由小一開始,已經經常做唔晒,要勁操先做得晒,今年小四叫好啲,終於可以剩幾分鐘。所以,如果 ...

咁其他同學做唔做得晒?

October

經常性地因為唔小心而失去10、8分,我會歸於能力及基本功問題, 真正數理資優既人,佢地都會疏忽,但最多被扣1,2分.
--------------------------------

我兒子不單止所有科目都有大意失分情況,平時日常生活也有很多由於專注能力不足所引起的問題。

他小一時問題最嚴重,做功課時視線無法連續停留在功課簿五秒,每個字要分多次才寫完,抄書每行不出錯是奢望,測考不可能做得完,當時根本不需要考慮他是否合格。

相比以前,他現在各方面進步明顯,比起其他科目,數學是他最穩定的一科,一般選擇題比較少錯漏,大意問題主要集中在長題目。

現在最常見的問題是未完全做完題目。譬如題目問A、B兩數那個較大,他花很長篇幅計出AB兩數後,卻忘記寫下哪一個較大。類似問題在文科較為嚴重,經常開始時長篇大論寫得好好的,到最後卻離題。

他不是資優,不過據我判斷,他數學能力偏上,只要能改善專注問題,數學成績自會提升。

October.  你仔好幸運,有位細心,耐性及懂得教導孩子的好爸爸.  發表於 17-3-31 15:50

greentea000  操卷唔好操練習  發表於 1 小時前

請教!操卷唔操練習應該點操?

little_yolky 發表於 17-3-31 09:29
greentea000  操卷唔好操練習  發表於 1 小時前
請教!操卷唔操練習應該點操?
主力操完整測驗卷 / 試卷,唔好操太多外面買既一本本練習。
操試卷有壓逼感,可以訓練到好多野,例如做邊D先、點分配時間,又要高度集中精神無得遊魂,通常我要求補習學生(小學)操到比限定時間早10分鐘做完既速度。
‹ 上一主題|下一主題