用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學科突然多了careless mistakes
go

數學科突然多了careless mistakes   [複製鏈接]

個女數學科初小成績至小四上測考 維持 95- 100 , 通常錯解錯題,   今年小四下學 ,小測  100分, 84分 (末試過) , (解錯題 + 3 題  careless mistakes)   3月中期考92分(1題解錯 + 3 題  careless mistakes), 有私補。奧數比賽有獎.

有乜解決方案?

8    0    0    0

奧數比賽攞到獎代表數感唔差,解錯就即係有 concept 未清(要同私補老師講),粗心大意就人人都有,問題多定少。

解決方案好多種,最常見係罰錢,如果小朋友有零用錢的話,一個 careless 罰 $1 (平日私補老師提供嘅練習都要罰),考試測驗一個罰$5,罰得多就會更小心。我數感差,又粗心大意,以前係補習中心罰左兩年先可以完全冇 careless。

我覺得佢已經叻過好多人。

TrickorTreat    發表於 17-3-29 12:57
greentea000  x 2   發表於 17-3-24 13:20

1998Ruby1998 發表於 17-3-23 21:11
奧數比賽攞到獎代表數感唔差,解錯就即係有 concept 未清(要同私補老師講),粗心大意就人人都有,問題多 ...

真係work! 返工如果一唔小心老闆就扣糧咪好大壓力。有時做錯自己都唔想!不過你有成功例子可能方法對岩人就ok
其實樓主個小隨朋友已經好叻,不過高小啲野真係深啲! 解釋多幾次比佢知應該無問題

回覆 happy105 的帖子

當然啦,個個人都唔同,但係總有一個方法去解決。不過罰錢呢個最多人受用,效果都比較易見。感覺同遵守校規相似,做得好就冇事開開心心,犯規就一定罰。罰過就長記性,下次避免。
我都覺得樓主女女數學好好,我高小最高分都係得 96,平日有 80 以上就收貨。

只要小心睇題目,畀多幾條同樣性質嘅題目去參考,等佢摸熟題目字眼、關鍵位同埋陷阱就應該 ok。可能做卷心急,check 卷可能只係睇兩眼,冇一題一題咁當自己再做多次咁睇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔駛咁緊張,我個上次測驗80分添!
明知佢識,但就係錯埋d傻嘢,叫極check 卷都係時好時壞,我已"放棄"
基本上我唔會再理佢數學搞d乜,80分攞嚟笑佢:成個數學校隊,睇怕都未試過有人測考得80分咁低!

恐龍家

回覆 1998Ruby1998 的帖子

四下第一次小test 100分,、, 2個topics,  第二次小test, 插水至84, 因1題careless已失8分。吾知會不會有了失誤後,她已不開心,我數差,平日靠補習和自己上堂留心,所以3月考都是只有92, 末知最高的,又是careless mistakes,上學期最高是她,考有100分,不小心好像受了一次打擊陸續發出來。她要挽回對數的自信心!

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長,睇嚟你要開導佢情緒,而唔係處理數學分數嘅問題喎~
阿女有完美主義傾向?!
平時無輸嘅經歷?!
小心~小心~

恐龍家

小曳人 發表於 17-3-24 10:57
唔駛咁緊張,我個上次測驗80分添!
明知佢識,但就係錯埋d傻嘢,叫極check 卷都係時好時壞,我已"放棄"
基 ...

可能你化左,從小到大一般仔會較大意。

樓主果個係女,未必接受到“不小心”

我女數學一向好好,小一小二次次測考都係~100分或者錯一題。今年小三,第一次測驗又係大失手,得八十幾分,但份卷有同學100分的,即時唔太深。考試去番96,但平均分已拉低好多。

佢既原因係佢地學生年年大兜亂,佢的best friend去咗隔離班,未搵到啱玩的人,而一個佢好憎的男同學,又坐佢斜對面,所以日日蚊蚊憎憎,唔得集中卦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-3-24 12:25

係,我睇化哂
但如果小朋友太在意得失,會唔會因果有外在因素?
要佢地唔會輸唔起,首先家長一定唔太在意得失

依家d細路太玻璃心,如果跌低能夠企返起身,當然好啦!但如果個個都要佢企,反而會有壓力!
壓力太大,小心....

真心怕佢生命當中會有其他失意,到時就知數學幾多分真係微不足道.... 記住,佢係識嘅!咁已經好夠

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

搞清楚,係阿女想揾人幫佢解決呢個問題:唔小心,低分

定係家長心痛,阿女自信心減弱,所以好想幫佢解決問題!呢度要好有技巧,做唔好,壓力仲大,自信心打擊更大!(阿媽已經教我點點點,我都仲咁...)

恐龍家

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-3-24 12:25

唔通男仔女仔真係咁唔同?
我仔前次測驗攞8x分,當堂喊咗出嚟,我話抵佢,跟住2次小心啲又攞滿分,佢仲話唔明點解當初咁激動,其實都係好小事。

醒目開學勳章 貢獻勳章

bobbob 發表於 17-3-24 13:01
唔通男仔女仔真係咁唔同?
我仔前次測驗攞8x分,當堂喊咗出嚟,我話抵佢,跟住2次小心啲又攞滿分,佢仲話唔 ...
女仔多數思想較敏感,而原美主義者亦多數係女仔,男仔唔多重視細節

恐龍家

grandmalolo 發表於 17-3-24 11:12
回覆 1998Ruby1998 的帖子

四下第一次小test 100分,、, 2個topics,  第二次小test, 插水至84, 因1題carele ...

我希望你明白一件事, 數學, 只有對或錯,沒有所謂careless mistakes。 如果你給小朋友無限時間, 所謂的"careless mistakes" 基本上都會消失。 這樣只反映一件事, 你小朋友對有關topic未夠熟練, 時間緊迫下可能估,可能撞,亦可能skip了某些平時會做的steps等等。

我從來不建議小學生不斷操練操到完美100分。 最後的10分8分,小朋友可能就要用多幾倍力去練習去爭取。值唔值得?就見仁見智了。 不過,有一件事我可以肯定,叫小朋友"小心啲" / "睇清楚啲" 係冇用既。

回覆 小曳人 的帖子

她不聰明但好努力讀書,老師話佢好留心聽課,想付出便有成果,青春期早熟好敏感,我要上班,小二巳開始平曰做功課,各科小測默書,自己温(佔少少),大考先幫她。現在我也要調節心情同她面對!……當呈分前一個考验!😥

3年级試玩比赛,無學,買書做,今天校隊有免費training,可能怕被學校從校隊抽出她。

JustAParent 發表於 17-3-24 13:41
我希望你明白一件事, 數學, 只有對或錯,沒有所謂careless mistakes。 如果你給小朋友無限時間, 所謂的 ...
我都曾經聽老師講過,沒有所謂的"不小心", 有"不小心" 是能力未夠既一種表現。

樓主小朋友只是缺乏每次皆取100分的能力, 分數已經不錯了, 有必要次次都100分嗎?  

greentea000  "不小心" 是能力未夠既一種表現<<< 職場已經出現呢種講法  發表於 17-3-24 18:10

回覆 JustAParent 的帖子

我都聽過呢個說法,不過我就有少少保留。因為我係 careless mistake 嘅高手。漏單位、加減號同埋數字排序調轉(但係最尾答案係計正確,係我寫錯)、計「大數」漏左/多左一個 0。我做卷好慢好淡定,最尾都有時間剩同埋每做一題都 check 同埋大 check,不過 check 卷又係眼大睇過龍果隻。我又唔屬於時間緊迫之下估,呢 d 真係 careless 到激死阿媽。 好似你咁講,畀足夠時間同埋多d 練習,會減少好多呢 d 問題。
不過樓主女女應該唔係我果種 careless,係時間緊迫,趕做下一題,check 卷又唔夠仔細。
不過如果樓主都話女女有機會係怕奧數隊下年冇佢份,可能佢自信心係數學呢方面建立。呢個現象好常見都好正常,如果畀多少少心機落操數,攞到最後的 10 分 8 分可以令佢開心有自信而佢又唔怕操唔怕辛苦,我覺得係值得。同意講「睇清楚 d」同「小心 d」係冇用,阿媽日日講,我照樣錯。

manmanchubb  咁最後你除了多做練習,還有沒有方法?我囝較多呢方面careless,thx  發表於 17-3-30 00:17

回覆 grandmalolo 的帖子

我明白果種想每次都做到最好、完美果種想法,尤其係數學,攞到 100 分果種征服感好大!我有個朋友係呢種人,攞唔到滿分/高分會好嬲好不滿(因為上到中學之後唔係咁多科可以攞滿分),所以佢會好專心聽書,功課備課做足曬(佢又冇咩操練),所以年年都全級考頭 20。
不過你同女女考試前(依家未考試,就可以試下),每次一坐低溫書深呼吸一大啖,大聲同自己講「我有信心做到最好」,臨考試果陣都可以試。呢 d 睇落好奇怪,但係可以舒緩到壓力同埋令自己有能量同自信去做。呢個我朋友次次考試溫書都咁做,自己試過,都感覺良好。

我女果次的careless mistake係題目話750,佢當700咁减,佢計得正确但無用。又有計好答案,但抄落去抄錯,如3085,佢抄咗3805。好彩都係一次痴綫。
‹ 上一主題|下一主題