用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四女選料疑惑
樓主: Erco
go

中四女選料疑惑 [複製鏈接]

Erco 發表於 17-3-23 12:05
多謝各位意見。四個組合有 Geo 因為是囡囡有興趣,而第4組合冇放 Chem 是因為她的學校不是前 50 名,入到 C ...
1. Chem + Bio + Geo (如果可以加埋 M1)

Jennie 發表於 17-3-26 18:01
但如果一個中三無目標,係咪選得分最高嘅科目選科呢?學校5班都有得讀bio and ICT, 但女超唔鍾意背,係咪唔 ...

ICT 呢科其實易學難精,通常有4個 elective ( A-Database,B-Networking,C-Multimedia,D-Programming ),睇你學校開邊個,C&D 都比較難。難唔難讀要睇你有冇興趣,有求知慾肯背下吹下水,上網吸收下,dse要拎3-4不難,但若想要5至5*就有一定難度。我仔有修ICT ,佢大部分修呢科嘅同學至少都可以拎倒 3-4。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-27 22:13
ICT 呢科其實易學難精,通常有4個 elective ( A-Database,B-Networking,C-Multimedia,D-Programming ), ...
你仔最後有無入大學讀電腦有關科程。

洋蔥頭媽咪  會,佢高中已鎖定目標入大學主修電腦  發表於 17-3-28 10:47

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-27 22:13
ICT 呢科其實易學難精,通常有4個 elective ( A-Database,B-Networking,C-Multimedia,D-Programming ), ...

ICT易學難精我覺得係因為有4 part,你可以喺paper2攞高分,但paper1就全部都要答,要高分咁要瓣瓣都掂。

我女prefer Database。佢覺得比較易D handle。

LingChiBaBa 發表於 17-3-29 13:46
ICT易學難精我覺得係因為有4 part,你可以喺paper2攞高分,但paper1就全部都要答,要高分咁要瓣瓣都掂。

...
基本上 database 算係最易

Erco 發表於 17-3-23 12:05
第4組合冇放 Chem 是因為她的學校不是前 50 名,入到 Chem 的機會不大。

我直接講,唔好介意。
如果連入都入唔到 chem 班,唔好考慮獸醫。
老實,比佢入到 chem 班又點?去盡得 4-5 分,唔夠分入獸醫。
英國一樣,獸醫收生分數拍得住醫科。
有目標係好,但也要同個女解釋,要自知能力如何,
文科人,喜歡 geography ,可以看看 environmental science 或 urban planning 是否喜歡。

fion6406 發表於 17-3-24 21:22
因為樓主囡囡體質似係文科人,志願卻是理科嘅獸醫,……呢個就係矛盾同苦惱嘅根源
...

自尋煩惱

Erco 發表於 17-3-22 18:02
囡囡中四,想讀獸醫,B1A 中學,但成績中等。數學中上,中史較好,她不怕背誦,但要理解完再 apply 的科目 ...

樓主, 你學校公怖左下年點開班未? 因為要好睇學校點樣分班。 未必可以跟你本身意願去揀心儀科目。

我囡剛出左下年分班表 :

4A班  CHIS
4B     Geo/ELI
4C     BAFS
4D     BIO/ICT
4E     CHEM/BIO (只可以4E班可選3X, 要40名以內)

另每班可揀多一科:BAFS / CLI / ECO/ HIS / PHY / CHEM / VA

好奇怪文科班(即A,B班), 唔可以揀3X。 即焗住文科生只可以揀2X。

想知其他學校係咪都係一樣。 叻既文科文咪唔可以揀3X。

本身我囡會揀4E斑 Phy Chem Bio + M2

樓主, 如果依據這個分班表, 你囡囡就唔可揀3X。

bestwish 發表於 17-3-30 11:12
樓主, 你學校公怖左下年點開班未? 因為要好睇學校點樣分班。 未必可以跟你本身意願去揀心儀科目。

我囡剛 ...
睇你囡間中學應該女校.

johnmamama 發表於 17-3-30 11:22
睇你囡間中學應該女校.

何以見得?

回覆 bestwish 的帖子

我囡囡學校選料自由組合, Chem 開 2 班, Bio 開 2班, 另只有 Econ. 開 3 班. 我只諗, 如果入唔倒 Chem, 佢 Bio + Geo + ??? 較適合? 以佢 F.3成績, 中史最好, 但 Bio + Geo + 中史會否太雜 ? Or Bio + Geo + Econ 會好些呢?

October.  除非成績好好,唔係我就只會選有能力取高分既科目(大算出國另計).  發表於 17-3-30 11:47

bestwish 發表於 17-3-30 11:12

我囡剛 ...
我女已畢業.

佢間中學就唔理咩班,理科/文商/純文科都好, F4都一定要選修三科, 唔中意唔適合既科目,到咗中五可以drop一科.

我諗學校安排會考慮埋整體學生既能力.

Erco 發表於 17-3-30 11:41
回覆 bestwish 的帖子

我囡囡學校選料自由組合, Chem 開 2 班, Bio 開 2班, 另只有 Econ. 開 3 班. 我只諗 ...
禁點解一定要揀Bio ? 你囡Bio好高分 ?

Econ + Chis + Geo 如何 (即文商)?

October. 發表於 17-3-30 11:44
我女已畢業.

佢間中學就唔理咩班,理科/文商/純文科都好, F4都一定要選修三科, 唔中意唔適合既科目,到咗中 ...

Oic, 原來唔同學校都好大分別。 即係你小朋友間中學係 top band 1 中學, 我囡果間係band 1 尾咋。

October.  三選修科會穩陣d, 有時要讀咗先知適唔適合,得兩科選修, 讀唔到就無退路。  發表於 17-3-30 12:23

bestwish 發表於 17-3-30 11:25
何以見得?
文科開班多過理科, 覺得女校.我囝男校, 開理科班多過文科班.

johnmamama 發表於 17-3-30 15:17
文科開班多過理科, 覺得女校.我囝男校, 開理科班多過文科班.
其實文科理科一樣都係各2班。 反而理科其中一班先可以揀3X。 學校歷屆既理科DSE成績好過文科架。

所以有部份叻既文科生咬哂救命唔可以揀3X。學校著重理科多D。

不過, 確實係女校。

其實擇反自己想讀就可以
‹ 上一主題|下一主題