用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑書院新高中學制:國際預科課程 (IFY) ...
go

培僑書院新高中學制:國際預科課程 (IFY)

培僑書院已獲教育局批准於2017-18學年起開辦英國北方大學聯合會(NCUK)的國際預科課程(IFY)。此課程為期一年,學生在成功完成課程後,便可獲保證入讀 NCUK 合作大學中的其中 1 所。

家長可瀏覽NCUK 網址( https://www.ncuk.ac.uk )以獲取更多資訊。

給各位有意入讀的家長作參考。

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1570146&target=2

沙田培橋書院真的是好學校,好彩不少家長覺得培橋親中唔中意培橋所以唔考慮報名,結果競爭雖然大但無其他出名的學校咁大,小兒有幸獲選入到。

呵呵,其實我覺得學校親中才最好,可以自小培養對國家的認識,唔怕小朋友被教唆學搞港獨。老實說,眼見有大學生參加暴亂而被判坐牢3年,前途盡毀,真令父母傷心擔心。

而且,培橋的資源實在非常豐富。
like!

舊年報名時,跟鄰居和同事討論,鄰居說培橋親中唔中意,唔會報名,同事話培橋俾佢都唔讀。我聽到後非常開心,呵呵,最好唔好同我爭。

香港唔親中難到親英美。

回覆樓主:

其實我覺得學校一點都無親中, 得個學校名親中(emoji)

今時今日,親中才正路。

tcet 發表於 17-3-24 15:16
沙田培橋書院真的是好學校,好彩不少家長覺得培橋親中唔中意培橋所以唔考慮報名,結果競爭雖然大但無其他出 ...

親中親上腦

親中上腦係好事。

jamlee309 發表於 17-3-28 21:22
其實我覺得學校一點都無親中, 得個學校名親中(emoji)

同意。 況且學校為培養學生有批判思考落左好多心機,不斷提升學校同國內同國外接軌, 勸因為親中而想讀培橋書院嘅家長,真係唔好考喇, 會好失望。

msbear 發表於 17-7-8 16:56
同意。 況且學校為培養學生有批判思考落左好多心機,不斷提升學校同國內同國外接軌, 勸因為親中而想讀培 ...

我吾係咁睇,學校態度肯定是親中的。學校有升旗隊,有德育大使,學校年年都會帶自願參與的中學生去國內偏遠地區作義教及籌募捐助。今次習總來港,培僑書院是有中小學生成20人入左軍營同習總一齊睇閱兵的!吾親中點又點會有咁多咁樣既機會呢!

JadeW 發表於 17-7-18 11:26
我吾係咁睇,學校態度肯定是親中的。學校有升旗隊,有德育大使,學校年年都會帶自願參與的中學生去國內偏 ...
所以,親中正!

回覆 tcet 的帖子

係好只要親中, 先搵到錢.....香港人係咁教仔架

昨天聽左講座, 請問2017年有幾多同學報考IFY課程? 及收幾多位同學讀這個課程?

tktprim 發表於 17-12-12 14:24
昨天聽左講座, 請問2017年有幾多同學報考IFY課程? 及收幾多位同學讀這個課程?  ...

佢在講座q&a時有回答:
Ify 由DSE 轉過去 8# (有學生想轉但因選科不符,最終只有8#)
G10 ac 有15-20# (分成2-3科系,真的是超小班教學)

學校投放不少資源在此課程,通識及中文還會特意設計合適內容給這班非DSE 不會應試的學生