用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學額過盛
樓主: 964000
go

國際學校學額過盛  

回覆 penp0319 的帖子

係, 差好遠. 簡單而言, IS小朋友用英文諗嘢, 所以用字遣詞語氣, 完全唔係LS學生的水平. 舉個例... 雖然未必係好例子, 例如A隊及B隊比賽, IS小朋友唔支持A隊(即係柴B隊台),佢地好簡單講句Boo! Team B.
Boo呢個字, 我估本地生比較少用吧!

另外, 上面已有網友講閱讀的分別, 我也不再多言.

換個角度公道些少講, IS學生的中文水平又未必係LS學生的水平.

冬日勳章

以我觀察所得,都係expat為主,亦都有Asian background 嘅,不過都係比較international 嘅Asian ,大部分學校class mix都做得好好

adios 發表於 17-3-24 06:23
之前睇過一個報道話,內地生計唔計non local,學校可自行決定。

你地指是內地新移民有居留權的小朋友,還是跟來香港工作的父母的內地小朋友?
前者已有居留權,後者並未有居留權。
一般估計,要看是否有居留權而定,是嗎?

Artie 發表於 17-3-28 16:45
你地指是內地新移民有居留權的小朋友,還是跟來香港工作的父母的內地小朋友?
前者已有居留權,後者並未有 ...

我識那些國內人又在香港讀IS的,大部分又有香港身分證,又有外國護照,總之想點都得

964000 發表於 17-3-28 17:51
我識那些國內人又在香港讀IS的,大部分又有香港身分證,又有外國護照,總之想點都得
...

我的意思是,內地小朋友是算入 non local 還是 local ,要看是否有居留權,不能一慨而論。
就此而已。

PS 其實我不太明白為何刻意 single out 內地小孩作討論,是家長特別抗拒內地小朋做同學,因此特別留意人地拿甚麼 passport?那麼印度人呢?日本人呢?如果人家也已取得居留權,也可能當是 local 。

http://m.scmp.com/news/hong-kong/education-community/article/2086220/new-hong-kong-primary-school-offers-best-east-and

Chinese Academy, another new private school coming up.