用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學額過盛
樓主: 964000
go

國際學校學額過盛  

964000 發表於 17-3-22 12:03
係曪,到時商場收番點呢?又年年加價任賣debentures, 其實政府有冇規管?

之前南早報導過國內限制不批新開國際學校,亦会管制國際學校課程,如此屬實,会有更多人来港讀,所以会越開越多,政府真要解釋下如何批核和監管私校

香港新呢批國際學校,欠承托力,好難有舊一批學校的文化氣氛。
以往入國際學校的,即使是香港人,也是較西化,而家位多了,其實吸納了十分多 "本地" 人,即係日日返屋企看 TVB ,完全和以往國際學校的文化不同。
不是説不好,但家長要有心理準備,學校可能只是卦名 "國際" 。

poonseelai 發表於 17-3-22 12:27
之前南早報導過國內限制不批新開國際學校,亦会管制國際學校課程,如此屬實,会有更多人来港讀,所以会越 ...

大陸d國際學校好少收本地人,除非超有錢。就算地方高官子女0願讀名校。不過佢地審批新學校嚴過香港好多。唔會俾你除便開埋班收生,然後先至申請牌照

poonseelai 發表於 17-3-22 12:27
之前南早報導過國內限制不批新開國際學校,亦会管制國際學校課程,如此屬實,会有更多人来港讀,所以会越 ...

內地國際學校,好似只收有外國護照的孩子?

nintendo 發表於 17-3-22 12:29
香港新呢批國際學校,欠承托力,好難有舊一批學校的文化氣氛。
以往入國際學校的,即使是香港人,也是較西 ...

都要有能力個批,成200k up 每年打加幾百粒debenture,唔係任何一個本地人負擔起。學費分分鐘高過平均好多人收入

behd 發表於 17-3-22 12:34
都要有能力個批,成200k up 每年打加幾百粒debenture,唔係任何一個本地人負擔起。學費分分鐘高過平均好多 ...

你回覆我?
但我唔係好明你想表達乜。

mandy_ng207 發表於 17-3-22 09:43
荃灣開IS嗎?邊一間呀?有興趣!
https://www.am730.com.hk/news/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E3%80%90am%E7%8D%A8%E5%AE%B6%E3%80%91%E6%A3%84%E5%95%86%E6%A5%AD%E5%9F%8E%E5%A4%A7%E8%A8%88-%E8%8D%83%E7%81%A3%E6%B5%B7%E6%BF%B1%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E5%85%A8%E5%B9%A2%E8%AE%8A%E5%AD%B8%E6%A0%A1-70636
A private school

nintendo 發表於 17-3-22 12:34
True.  For those who are interested in a not restricted/regulated "international curriculum", HK could be a choice

964000 發表於 17-3-22 06:38
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19966105&category_guid=4104&category=daily&issue=20170322& ...

係商場入面辦國際學校!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

poonseelai 發表於 17-3-22 09:56
早前另一間叫漢鼎書院的私立學校有簡介会,提供國際課程,選址黄竹坑工厦,不過主要對象可能不是香港人
...

之前睇報道話呢間個校長係ISF中文老師過來。而家個campus好似裝修緊。

引用:Quote:behd+發表於+17-3-22+11:59+ 大陸d國

原帖由 964000 於 17-03-22 發表
係曪,到時商場收番點呢?又年年加價任賣debentures, 其實政府有冇規管?
山旯旮商場揾到租客簽15年租約都算執到啦,點會趕佢走呀。
正苦都無管過/管唔到mount kelly

SaBB 發表於 17-3-22 13:59
係商場入面辦國際學校!

只可嘆一声無奈,父母不想選擇主流,做就了這些商機,現在一位難求,商場都要去。話時話,如這些私校提供非DSE學制,十多年後non jupas更争崩頭

漢鼎書院招生簡章

http://twnews.siliconeoil.cn/zhongzhi/content-267382.html
2萬一個月學費,工廈校舍

supermom1 發表於 17-3-22 17:23
漢鼎書院招生簡章

http://twnews.siliconeoil.cn/zhongzhi/content-267382.html
越來越多國際 /IB 學校。真係咁搵錢?

poonseelai  I believe so  發表於 17-3-22 18:31

supermom1 發表於 17-3-22 17:23
漢鼎書院招生簡章

黄竹坑工廈有賣點: 鄰近國際/IB學校,CDNIS, SIS VSA

nintendo 發表於 17-3-22 12:34

係,大陸既國際學校唔可以收大陸passport ,一定foreign passports

Babybaby2011 發表於 17-3-22 14:26
之前睇報道話呢間個校長係ISF中文老師過來。而家個campus好似裝修緊。

呢間都似走ISF路缐

964000 發表於 17-3-22 20:46
呢間都似走ISF路缐

對!中英文教學更中國化。小學:中vs英係8:2

認真辦學,唔係求其租個商鋪裝修吓,搵班教師咁簡單。大陸亦有國際學校,但普遍水準唔夠好,其中一個原因係師資。認識幾個大陸讀IS,來香港插班的,有北京,有廣州,英文唔係正常預期水平...

Jane1983 發表於 17-3-23 07:33
認真辦學,唔係求其租個商鋪裝修吓,搵班教師咁簡單。大陸亦有國際學校,但普遍水準唔夠好,其中一個原因係 ...

隨了師資,相信家長的mindset, 小朋友間的ethnic/language mix 也很緊要,如果大家主要playground language 是PTH, 相信很難製造適合語境,家長間的mindset不配合,國際學校亦只會有型無實。