用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學額過盛
go

國際學校學額過盛   [複製鏈接]

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19966105&category_guid=4104&category=daily&issue=20170322&mobile=1
   4    0    0    1

964000 發表於 17-3-22 06:38
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19966105&category_guid=4104&category=daily&issue=20170322& ...

咁開法,我都覺得似個泡沬

除左保良局建造商會外,新開嗰幾間學費全部都好貴,市場邊可能消化到咁多學額

There may not be an over supply, given that there are more and more "foreigners" from a nearby country moving to HK who aren't interested in local education conducted in Cantonese :)

回覆樓主:

但我問咗幾間IS都話無位,好多人申請,一d都唔容易入

有邊幾間新開 Thank you

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19966105&category_guid=4104&category=daily&issue=20170322& ...

之前另一討論有家長話有學校自己找地方開私校(private school, not private independent school), 課程收生自主,之後轉國際,轉變細節唔清楚,間間都叫國際學校,家長要問清楚

荃灣開IS嗎?邊一間呀?有興趣!

引用:但我問咗幾間IS都話無位,好多人申請,一d

原帖由 susumi123 於 17-03-22 發表
但我問咗幾間IS都話無位,好多人申請,一d都唔容易入
應該是計埋高年級學額,越高班越多空缺

早前另一間叫漢鼎書院的私立學校有簡介会,提供國際課程,選址黄竹坑工厦,不過主要對象可能不是香港人

mandy_ng207    發表於 17-3-22 10:12

新校學校學費間間差不多20皮有多一年,仲要買debenture,未計集費。真係當家長係羊鼓。

behd 發表於 17-3-22 11:00
新校學校學費間間差不多20皮有多一年,仲要買debenture,未計集費。真係當家長係羊鼓。
...
做羊牯都無計啦,宜家入local兩歲人仔要interview, 仲要小學中學不斷咁考,不斷咁補習,讀IS雖然貴少少但煩少好多。
唯一犧牲係唔要第二個細路

...

去過幾間新校既簡介會, 感覺target customer 唔係外藉人士 (外藉人士嚟香港工作都唔一定個個供得起20萬一年啦, 你估個個有公司幫你買corporate debenture) . 我有d 懷疑佢地最終既student mix 會變成點.

...

相比國內國際學校已經算平,內地2萬一年,所以可能內地同胞有興趣,而且很多有外國護照

越開越多怕變成學店。連工廈都開埋

ethanmom2012 發表於 17-3-22 11:24
去過幾間新校既簡介會, 感覺target customer 唔係外藉人士 (外藉人士嚟香港工作都唔一定個個供得起20萬一 ...

expat 來香港,MNC 高層自然唔洗自己搞手續,普通人家一嚟到就想有學校入,邊有時間去簡介會?
我相信,香港人始終是他們 target 。
至於內地人,如果了解佢地文化,就知佢怕試新嘢,亦信品牌效應,到任何地方都 "自成一國" ,
目標相信會是會某幾間己收開內地生的 Y 記,  H 記,  I 記,我又唔覺得佢地個個想試新校。
Y 記收內地生已多年歷史,H 記英國名牌,I 記也有名人高某為 icon ,呢三間肯定未滿。
講到尾,種種原因影響,香港是比十年前少老外,好多大企業都不選擇香港為亞洲區總部。

behd 發表於 17-3-22 11:56

完全唔明點可能比仔女去呢 D 學校讀。

964000 發表於 17-3-22 11:54
相比國內國際學校已經算平,內地2萬一年,所以可能內地同胞有興趣,而且很多有外國護照
...

大陸d國際學校貴,最少差極都有塊大地,香港E家新校話開就開個d,好多租係商場或大廈幾個單位打通做臨校。咁又20皮多一年,賺死

behd 發表於 17-3-22 11:56

Exactly, 只怕學店化,又唔係便宜又轉吾番local, 自己小心選擇。之前有間Moxxt Kelxx, 都好似攪到

behd 發表於 17-3-22 11:59
大陸d國際學校貴,最少差極都有塊大地,香港E家新校話開就開個d,好多租係商場或大廈幾個單位打通做臨校。 ...

係曪,到時商場收番點呢?又年年加價任賣debentures, 其實政府有冇規管?
‹ 上一主題|下一主題