用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs SPB
樓主: bb1234bb
go

英華 vs SPB   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-4-10 00:23
請申明 州官 係 ??....百姓 係 ??....免卻誤會....

算擺!州官唔喜歡就唔喜歡。

mcl203 發表於 17-4-9 23:33

你都打左條問題出來啦!
“請教英華入U率"

ppmmbb 發表於 17-4-10 00:34
你都打左條問題出來啦!
“請教英華入U率"
好強勁既執字粒...見到有"問題"先係問題...................

Lindytiger 發表於 17-4-9 00:48
其實比較咁多嚟仲咩?入大學、讀書都係靠個人努力,就算比你係間入u 有90% 既學校都唔代表仔女唔係個10%.  ...

conversion factor 大緊要d!幫學生由3變5*的學校好 定係 幫學生由5*變5**學校好?

mcl203 發表於 17-4-10 00:42
好強勁既執字粒...見到有"問題"先係問題...................

考DSE真係要睇問題答,無問答左係無分架!

ppmmbb 發表於 17-4-10 00:48
考DSE真係要睇問題答,無問答左係無分架!

明白晒...即係一大堆字後...問題係A或B好D...10分問題
答案答A就10分滿分...5** 既答題技考.......

mcl203 發表於 17-4-10 00:42

樓主已講DSE成績一般,佢已有基本資料,佢問入U率先係要解決的問題!

怪不得我老闆話近年請的新人問佢地問題,永遠講好多無問佢地的野,浪費開會時間!

mcl203 發表於 17-4-10 00:54
明白晒...即係一大堆字後...問題係A或B好D...10分問題
答案答A就10分滿分...5++ 既答題技考.......:w ...

你可以教你小朋友試下!

ppmmbb 發表於 17-4-10 00:54
樓主已講DSE成績一般,佢已有基本資料,佢問入U率先係要解決的問題!

怪不得我老闆話近年請的新人問佢地 ...
Email...WhatsApp....Twitter...Wechart....會都唔使開....

但我又聽過....乜都無....就齋吹答案...懶到功課都唔做...宜家D年青人同我地當年乜乜乜乜
老闆永遠是對的...

ppmmbb 發表於 17-4-10 00:56
你可以教你小朋友試下!
出事入你數乎 ??.....

mcl203 發表於 17-4-10 00:59
Email...WhatsApp....Twitter...Wechart....會都唔使開....

但我又聽過....乜都無....就齋吹答案. ...

m大人,你對你對!

mcl203  我不是老闆...只係老幾乍 ~~~  發表於 17-4-10 01:04

IloveJJ 發表於 17-4-11 10:13
咁提供多啲資料,俾大家參考都係好架!我都好想知YWC既DSE成績,我老公响簡介會問咗,都無答案!
至於你提到 ...

我都好欣賞hkpapa比咁多資料出來,但一有d嘢佢唔認同就話人玻璃心、話人無限延伸(佢不是先延伸嗎?)!此點 ... ...

bombbwk  數據人的通病  發表於 17-4-11 11:34

ppmmbb 發表於 17-4-11 10:26
我都好欣賞hkpapa比咁多資料出來,但一有d嘢佢唔認同就話人玻璃心、話人無限延伸(佢不是先延伸嗎?)!此 ...

係咪事因#78既短評出事,相信帳面SPB DSE小勝 ?? 見你好似好肉緊咁 ~~~

mcl203 發表於 17-4-11 11:08
係咪事因#78既短評出事,帳面SPB DSE小勝 ?? 見你好似好肉緊咁 ~~~

無乜肉緊喎!

兩間DSE成績,我心中有數,我會睇貨源貨質與DSE成績的關係多啲去評間學校

以2016 DSE % 比較,SPC一定好過YWC。(但我想知確實4/5/5*/5**數量多啲)

但SPC考DSE時有幾多人是由小學部升上來有無考慮?

SPC近年中一收生接近200人,多過一半人是外來生,外來生普遍係小學時成績都是級十名左右或以上(全港次第成績比較好,亦是SPC收生主要考慮。),而2016考DSE人數只有132人 (2015只有115人),SPC校長接受外間報章訪問時,說每年由中五開始便有學生選擇到外地升學,人數約佔三成走果批是小學部生定外來生?我相信前者較多 (我朋友仔外來生讀緊SPC初中,話小學部升上來的同比較無咁進取,合格就OK,因預咗去外地升學)

當Post YWC入U率高過SPC時,某君就即時話睇DSE%成績SPC好過YWC,此點我認同。

但再分析貨源貨質與DSE成績的關係時,某君就話人「無限延伸作所謂合理修訂」,咁講嘢客觀嗎?

兩間都是好學校,我會叫樓主揀近個間!

ppmmbb 發表於 17-4-11 11:56
無乜肉緊喎!

又係喎,是否應該將YW Vs LS Vs MCS Vs SMC會好D ??,大家係果年計都係津小,又係中學部既主力~~~

我會選YW, 是一所不斷攀升的學校。
同樣都喜歡SPC, 只因太遠, 冇去考。

回覆 ppmmbb 的帖子

其實睇入3大數目已經知高下... 去外國升學亦不乏好同壞學生去  SPC之後有學生入學考試考全球最高分入讀劍橋牛津,其實外人好難知道兩間學校情況,無必要咁激動

YW 大概 68% 入 local U, 其中有幾多係 3大?
SPC 66.4%  入local U, 3大是43% (全部學生的 43%), 另外15.2% 外國留學.
校網上都清楚列明.
選擇外國留學有唔同的考慮因素, 有成績很好的也有成績不理想的. 如果只以"一個朋友仔外來生讀緊SPC初中"的單一感覺, 就判斷"小學部升上來的同學比較無咁進取,合格就OK,因預咗去外地升學", 這樣未免有點武斷以及對努力學習而考到優秀外國大學的同學有欠公平. .

JKR 發表於 17-4-11 12:52
YW 大概 68% 入 local U, 其中有幾多係 3大?
SPC 66.4%  入local U, 3大是43% (全部學生的 43%), 另外15.2 ...

簡介會時, 校長有講唔少同學入左外國優秀大學, 我相信那些選擇外國留學的學生如留港的話, 也有不少能入LOCAL U。

其實兩間小學同兩間中學都各有長處, 找一間最合適小朋友就係最好, 佢會最開心。

‹ 上一主題|下一主題