用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs SPB
樓主: bb1234bb
go

英華 vs SPB   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-4-6 15:23
Spb校長係註冊當天說明可以同時hold書院個位,另一邊亦可參加派位。

任何有呈分既學生, 只要註冊咗直資中 ...

You're right因為一定無可能的
註冊日我都有去,我完全聽唔到校長有講過可以「同時」hold位再等派。
他的意思是說,中學部一定夠學位留給小學部同學

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-4-6 15:27
玩法同小學一様?註冊了直資後不可參加派位?

Yes

唔好意思, 我是新手媽媽, 我想問問SPB 小學大部分小朋友會升到那個中學.

shoukie 發表於 17-4-6 17:32
唔好意思, 我是新手媽媽, 我想問問SPB 小學大部分小朋友會升到那個中學.

St Paul College

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-4-6 15:27
玩法同小學一様?註冊了直資後不可參加派位?
建議你睇吓呢個帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 threeL 的帖子

可能我唔夠專心,沒有聽到校長曾這樣說過。

回覆樓主:

有人話可以SPB小六生可以在不放棄SPC學位情況下, 試吓考其他直資(i.e.SPCC),唔知真唔真?

魚腩小王子 發表於 17-4-6 18:08
有人話可以SPB小六生可以在不放棄SPC學位情況下, 試吓考其他直資(i.e.SPCC),唔知真唔真?
...
考其它直資中學係一定可以, 但如有Offer, 亦只能二選一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-6 18:14
考其它直資中學係一定可以, 但如有Offer, 亦只能二選一

thank you, hkpapa852.

manmonster 發表於 17-4-6 18:07
回覆 threeL 的帖子

可能我唔夠專心,沒有聽到校長曾這樣說過。

我都是話我都聽唔到

manmonster  我原意是和應你的說法,抱歉表達不清楚。  發表於 17-4-6 18:32

Thank you!! 如小朋友比較內向, 怕羞, 又不是校友, 是否就機會就不大了!? 唔好意思, 離了題.

hkpapa852 發表於 17-4-6 18:14

hkpapa852有嘢想請教你,外面傳聞話YWC 唔夠 SPC 好,但我睇50強中學排名YWC 高過 SPC 好多,咁以你分折大家嘅入U率係點?其實我之前有睇過你D數據分折 post 唔係太睇得明,我英華小學近我多D,我小朋友又唔算十分坐得定,所以我會揀英華,但擔心中學外面話 DSE成績一般,所以想請教你英華入 U 率,謝謝你

魚腩小王子 發表於 17-4-6 18:08
...

有人話 SPB 同 SPCC 中學有關係,會較容易入 SPCC 中學 ,唔知係咪真呢

Soundervolt  SPCC七十年前是聖保羅女校,後來戰後加收男生  發表於 17-4-7 10:10

bb1234bb 發表於 17-4-6 23:56
有人話 SPB 同 SPCC 中學有關係,會較容易入 SPCC 中學 ,唔知係咪真呢
SPCC收外來生首睇成績,今年YWPS已有小六生收到SPCC Offer。
SPB及YWPS成績好的仔都有機會考到SPCC。

bb1234bb 發表於 17-4-6 23:54
hkpapa852有嘢想請教你,外面傳聞話YWC 唔夠 SPC 好,但我睇50強中學排名YWC 高過 SPC 好多,咁以你分折大 ...

聖保羅書院[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]

英華書院

回覆 ppmmbb 的帖子

請問你上圖中 SPC 的資料是否從SPC 校網取得?
我看到SPC 校網2016 資料如下:

Local University offer:
HKU 27
CU 10
UST 20
PolyU 5
City U 12
Other U 13
Total 87     (87 out of 131, 66.4%, 3大43%)

AD/HD 19  (19 out of 131, 14.5%)

Overseas University offer:
UK 11
USA 1
Canada 2
Australia 4
Others  2
Total 20  (20 out of 131, 15.2%)

Other 5  (5 out of 131, 3.9%)

Total: 131 students

JKR 發表於 17-4-7 09:51
回覆 ppmmbb 的帖子

請問你上圖中 SPC 的資料是否從SPC 校網取得?

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/annual_report_1516_(web).pdf

bb1234bb 發表於 17-4-6 23:54
hkpapa852有嘢想請教你,外面傳聞話YWC 唔夠 SPC 好,但我睇50強中學排名YWC 高過 SPC 好多,咁以你分折大 ...
只係睇入U率(Local degree), YWC係高過SPC少許.

但如果細緻去睇DSE各科既成績(如各科4+比例), 相信SPC好大機會比YWC好. (所以我都係度重新修訂自己對B1學校既評核標準)

至於坊間甚麼排名, 基本上都係無根無據, 睇完就算吧!

PotterLai  沒有根據和標準的排名,毫無意義!  發表於 17-4-8 17:24

hkpapa852 發表於 17-4-7 11:01
只係睇入U率(Local degree), YWC係高過SPC少許.

但如果細緻去睇DSE各科既成績(如各科4+比例), 相信SPC好大 ...

請教那處可睇到SPC DSE各科成績?想八掛下!

節錄自spc網站有關2016 DSE成績︰

The Class of 2016 has obtained pleasing results in the HKDSE.
77.9% of SPC students met the general entrance requirements (i.e. “3322” in four core subjects) for JUPAS undergraduate programmes.
English (88.5% Level 4 or above), Mathematics (84.0% Level 4 or above) with M2 (70.4% Level 5 or above), Physics (92.1% Level 4 or above and 63.5% Level 5 or above) and Chemistry (80.5% Level 4 or above)
73% of our students received offers from local universities through JUPAS during the first round offers.  44% received offers from the University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong and the University of Science and Technology.
18% of students chose to study overseas.

未見YWC有關2016DSE成績詳情, 可能遲少少先有

我覺得SPC呢個成績都好好?唔算係BAND 1c?請教hkpapa852點睇資料
‹ 上一主題|下一主題