用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs SPB
樓主: bb1234bb
go

英華 vs SPB  

回覆 bb1234bb 的帖子

其實你仔仔咁叻仔,考到港同、英華、聖保羅男,如保持學習興趣和水準,三間都是好學校,讀那間分別不會太大吧。很認同樓上家長說選近屋企的一間,方便小朋友上課。
中學公開試成績要睇長線,就算歷史悠久的學校,其公開試成績都會出現差別。我會嘗試分了解學校成績好與壞的原因,自己較喜歡機制強於個人領導的學校,因為如只著重一個校長,風險較大。

另外,我不太認同「親生仔論」,一間學校如具辦學質素,就算收的不是所謂「親生仔」,用六年時間,總能把 band 2 3學生教到 dse 有3322 吧。

以上絕無影射意思。祝福你替仔仔選了合適學校。

回覆 Mario1234 的帖子

SPB  並非一條龍,但又不算是津貼學校的直屬關係,沒有 85% 的限制。基本上,小學生如符合中學部要求,係有足夠學位予所有小六生升上中學的。

今期親子王有介紹SPC。SPC未來會開辦 gcse 課程,YWC暫時只有DSE。

manmonster 發表於 17-3-22 12:22

其實你仔仔咁叻仔,考到港同、英華、聖保羅男,如保持學習興趣和水準,三間都是好學 ...

謝謝妳的分析

近幾年YW小學選學生都是精挑細選,各項比賽成績也超乎預期,相信班小學生的質素一定好好。除非書院教得好差,如果不是,其親生仔中學成績應該都會不錯。學校雖多活動,但小朋友則需兼顧活動及成績,應該都吃力。樂團、校隊都操得好甘吓。
至於SPB都一樣係中小,聽聞佢啲中英都頗深,而且功課多。目測學生都係比較定,長假期係冇功課。升中只需中英數常及操行有Good pass,就可升書院。上年只有幾個上唔番書院。兩間中學banding都差不多。
我自己則心大心細於港同和SPB之間,喜歡港同小學教學模式,但中學卻喜歡SPC。對我來說,兩間也遠離屋企,港同甚至冇校車,都希望盡快決定到,可以放位。

lionmimi 發表於 17-3-22 12:52
近幾年YW小學選學生都是精挑細選,各項比賽成績也超乎預期,相信班小學生的質素一定好好。除非書院教得好差 ...

功課多都係一個問題,我同你一樣都係心儀boy 中學
樓上講一間學校全部都係關於校長,其實我都認同唔係太健康,如果校長退休咁可能間學校就會玩完!但我知道阿仔讀英華會開心,但我又喜欢 SPC ,真係好茅盾

回覆樓主:

想請教下入 U 比例2間係咪差唔多呀?其實我有入去網頁睇過D資料,唔係好睇得明,英華唔多資料,有冇人可以幫下我呀!謝謝

bb1234bb 發表於 17-3-22 13:31
樓上講一間學校全部都係關於校長,其實我都認同唔係太健 ...

校長終有一日會退休,相信都等唔到阿仔畢業。要有心理準備,校長一走,好多嘢都會有轉變。始終史樂比校長是全間學校靈魂所在。
SPB上年都剛轉校長,睇嚟同之前冇乜特別唔同。我都想SPB改革吓,唔好咁多功課做

希望 hkpapa 睇到,忍唔住回覆你。

manmonster 發表於 17-3-22 12:22

其實你仔仔咁叻仔,考到港同、英華、聖保羅男,如保持學習興趣和水準,三間都是好學 ...

對閣下對親生仔論的見解非常認同,小一收生嘅質素真係可以影響到中六?

兩者中我個人最終選擇了YW(但最終都冇讀到),純粹因該學費與車程問題,兩間都唔錯,中學嘅嘢中學先至諗,可能小朋友可以更上一層樓都未定呢?反之,小朋友只係平平或者較落後,呢兩間中學有份讀都執到啦⋯⋯

bb1234bb 發表於 17-3-22 13:31
樓上講一間學校全部都係關於校長,其實我都認同唔係太健 ...

不喜勿插!

識幾位朋友的仔(不同的私立小學)級頭三入SPC,同一comment係小學部的同學無外校生咁進取積極,夠分升班就算(打算外國升大),不過朋友仔話小學部升SPC的同學啲英文程度真係唔差。

bb1234bb 發表於 17-3-22 13:53
想請教下入 U 比例2間係咪差唔多呀?其實我有入去網頁睇過D資料,唔係好睇得明,英華唔多資料,有 ...

YWC 2016DSE

L4 or above
English Language : 69.5%
Chlinese Language : 42.2%
Mathematics (Compulsory Part) : 72.7%
Liberal Studies : 55.2%

Total no. of students with offer of degree courses : 69.5%

有一位同學獲得獎學金入讀英國劍橋大學修讀法律學士學位。

http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2016112312443464590file_file_ub0/School_Report_15-16.pdf

ppmmbb 發表於 17-3-22 14:45
YWC 2016DSE

L4 or above

謝謝你幫忙

ppmmbb 發表於 17-3-22 14:45
YWC 2016DSE

L4 or above

Thx
請問有沒有SPB的資料?

threeL 發表於 17-3-22 17:00
Thx
請問有沒有SPB的資料?

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/annual_report_1516_(web).pdf

ppmmbb 發表於 17-3-22 17:17
http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/annual_report_1516_(web).pdf

Thx

Mario1234 發表於 17-3-22 12:06
YW是一條龍,中英數常合格加操行B就可直升。SPB是直屬,書院應最多收85%小學生。
兩間中學banding 相近, ...

今年開始功課已經少了好多!
每日大約只有三樣,半小時內一定可以完成!

janelle427 發表於 17-3-23 09:47
...

...

你好,請問你是講緊spb嗎?
請問您是否用家?可以講多點其他資料嗎?
對spb有興趣

...

應該是講緊英華,請問可否講多小小YW默書及測驗情況呀?會教深1年或者教淺考深等嗎?是否一定要外補如果唔係會跟唔上呢,謝謝你