用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs SPB
go

英華 vs SPB  

請教各位用家家長,可否幫忙分析下兩間學校的優點同缺點,兩間中學又如何呢?

唔計地點及學費

回覆樓主:

英華有聽聞林校長出年退休唔知係咪真呢?

bb1234bb 發表於 17-3-21 23:47
請教各位用家家長,可否幫忙分析下兩間學校的優點同缺點,兩間中學又如何呢?

唔計地點及學費

我都想知Spb vs YW邊間直升中學部機會大?

bb1234bb 發表於 17-3-22 00:00
英華有聽聞林校長出年退休唔知係咪真呢?

No, 至少做多三年

回覆樓主:

兩間都係主科合格,操行B以上都會直升,但英華書院好似聽講DSE麻麻,SPB中學好似好D

bb1234bb 發表於 17-3-22 00:57
兩間都係主科合格,操行B以上都會直升,但英華書院好似聽講DSE麻麻,SPB中學好似好D
...

YWPS轉直資後,目前為止親生仔仍未考DSE,所以成績未明

...

兩間都有Offer?  揀間近屋企啦!

ppmmbb 發表於 17-3-22 09:49
兩間都有Offer?  揀間近屋企啦!

2間都有offer,其實英華會近D,我2間都喜欢,但唔知點選擇好!所以我想知教學模式會係點

兩間都考到, 一定睇下邊間近自己屋企.

Felix223 發表於 17-3-22 11:39
兩間都考到, 一定睇下邊間近自己屋企.

英華好似係中小,英文會唔會比較差呀?請指教,因為我唔係太識,謝謝

Gary_family 發表於 17-3-22 11:42
㨂近㗎啦!
不過我諗你無論揀邊間都有一半人多謝你

所以我想盡快决定,早D放位

bb1234bb 發表於 17-3-22 11:41
英華好似係中小,英文會唔會比較差呀?請指教,因為我唔係太識,謝謝

兩間都係中小

其實我自己覺得中小同英小的分別唔會太大. 好多人只太過著重英文, 但唔好忘記其實中文比較難學同打好基礎. 港同亦是中小, 難道他們的英文會差?? 大家差不多, 我會睇返學路程, 可比小朋友多D時間休息或溫習..
學好英文除了靠學校, 平時始終都是要多閱讀英文課外書.,

去年有一個英文辯論邀請比賽,當中不乏大家認為神校既學校
決賽係英華小學對DGPS,英華奪了冠軍同最佳辯論員。

雖然一個比賽不能代表學校整體水準,但可以作為參考

bb1234bb 發表於 17-3-21 23:47

唔計地點及學費

兩間都是好學校,選自己喜歡的啦
當然地點因素也是需要考慮的

利申:個人來說,我選擇了後者

...

YW是一條龍,中英數常合格加操行B就可直升。SPB是直屬,書院應最多收85%小學生。
兩間中學banding 相近,會考成績都在前幾年有下跌,但近年又在回升,介乎band1 b-c 之間。

YW初小,少功課,多課外活動。
SPC初小,功課超多,但入得去讀的仔應該可以Handle.

兩間都是好學校,揀近屋企的最重要!

Felix223 發表於 17-3-22 11:54
其實我自己覺得中小同英小的分別唔會太大. 好多人只太過著重英文, 但唔好忘記其實中文比較難學同打好基礎.  ...

绝对應同!我其實都好喜歡港同,但因為冇校車,實在太遠啦,所以我會放位!我好無聊地擔心,因為英華中學 DSE 考得一般,而親生仔又未知,但 SPB 中學好似又好D喎,所以先有煩惱,希望大家体諒我嘅無聊擔心

ppmmbb  留意現時SPC每年中-收生中,-半是非小學部學生。  發表於 17-3-22 12:29
Felix223  考到咁多OFFER, 你個小朋友好叻仔! 其實讀邊間都無問題  發表於 17-3-22 12:22
Felix223  讀書係自己! 個人認為唔需要太細分B1a - c, no worries !!  發表於 17-3-22 12:21

lovelinda 發表於 17-3-22 12:05
兩間都是好學校,選自己喜歡的啦
當然地點因素也是需要考慮的

SPB 近你D嗎?還是其他理由!

Mario1234 發表於 17-3-22 12:06
YW是一條龍,中英數常合格加操行B就可直升。SPB是直屬,書院應最多收85%小學生。
兩間中學banding 相近, ...

謝謝各位的意見