用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs SPB
樓主: bb1234bb
go

英華 vs SPB   [複製鏈接]

SigridTruda 發表於 17-4-7 11:32
節錄自spc網站有關2016 DSE成績︰

The Class of 2016 has obtained pleasing results in the HKDSE.

Thx.

其它科點呢?

ppmmbb 發表於 17-4-7 11:29
請教那處可睇到SPC DSE各科成績?想八掛下!
又將由YWC家長轉發俾EK會員既DSE成績同SPC比較一下:

YWC 2016 DSE:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3299561&pid=43986664&fromuid=1389083

兩間學校有公佈成績科目4+比較:

YWC

SPC

英文

69.50%

88.50%

數學(必修)

72.70%

84.00%

數學(M2)

77.80%

70.40%

物理

73.60%

92.10%

化學

79.70%

85.00%

ACE2126  YWC 家長?劉定堅?  發表於 17-4-8 09:36
ppmmbb  SPC英強中弱?有$人多?所以多人去外國U。  發表於 17-4-7 12:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-7 11:48
又將由YWC家長轉發俾EK會員既DSE成績同SPC比較一下:

YWC 2016 DSE:

真心請教,以當年中一入學的學生背景質素比較,那間學校增直較多?

YWC:全收100%YWPS Band1-3 津小生 + 少量外來直資生

SPC:收SPCPS 85% Band1-2 直資生 + 一半外來直資生

ppmmbb 發表於 17-4-7 12:02
真心請教,以當年中一入學的學生背景質素比較,那間學校增直較多?
如果每次比較完之後都要不斷加入條件去無限延伸作所謂合理修訂,咁建議大家無謂去比較。尤其如果自己係比較玻璃心,千祈唔好去比較任何嘢。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-7 12:12
如果每次比較完之後都要不斷加入條件去無限延伸作所謂合理修訂,咁建議大家無謂去比較。尤其如果自己係比較 ...

咁都叫玻璃心?
啲人話我鐵石心腸啊!  
睇學校好不好,唔係要睇學校幫不幫到學生提升成績嗎?

hkpapa852 發表於 17-4-7 12:12
如果每次比較完之後都要不斷加入條件去無限延伸作所謂合理修訂,咁建議大家無謂去比較。尤其如果自己係比較 ...

網友bb1234bb想比較入U%,比較完,但係你先主動延伸去比較DSE各科既成績喎!

:omouth:

ppmmbb 發表於 17-4-7 09:24
聖保羅書院

唔知點解我睇唔到圖片內容呀!:omouth:

hkpapa852 發表於 17-4-7 11:01
只係睇入U率(Local degree), YWC係高過SPC少許.

但如果細緻去睇DSE各科既成績(如各科4+比例), 相信SPC好大 ...

請問點樣界定學校嘅B1a,b,c嘅呢?2間中學係咪都屬於b1b 呀?

bb1234bb 發表於 17-4-7 13:37
請問點樣界定學校嘅B1a,b,c嘅呢?2間中學係咪都屬於b1b 呀?

謝謝你幫忙:funny:

hkpapa852 發表於 17-4-7 11:01
只係睇入U率(Local degree), YWC係高過SPC少許.

但如果細緻去睇DSE各科既成績(如各科4+比例), 相信SPC好大 ...

謝謝你幫忙:iloveit:

ppmmbb 發表於 17-4-7 12:37
網友bb1234bb想比較入U%,比較完,但係你先主動延伸去比較DSE各科既成績喎! ...
會員係問 DSE成績 同 入U率兩樣嘢喎?

hkpapa852 發表於 17-4-8 16:03
會員係問 DSE成績 同 入U率兩樣嘢喎?

吓!會員只是請教你英華入U率,佢條問題有請教你DSE成績嗎?
當然你延伸答埋無問題!你永遠是對的!

其實比較咁多嚟仲咩?入大學、讀書都係靠個人努力,就算比你係間入u 有90% 既學校都唔代表仔女唔係個10%. 更何況2間學術水平相近、又係男校,只係地區唔同。真係有必要山長水遠過海去揀間唔近自己屋企既學校?

Lindytiger 發表於 17-4-9 00:48
其實比較咁多嚟仲咩?入大學、讀書都係靠個人努力,就算比你係間入u 有90% 既學校都唔代表仔女唔係個10%.  ...

It is much more difficult to compare the university admission rates among different schools as different schools have their own definition of "local university degree". Some schools will only count those UCG-funded programs via JUPAS while others will include non-JUPAS program and self-finance program. Hence, the comparison of DSE results will be more objective.

Besides, the quality of S1 intakes is just one of the factors affecting the DSE results. The attitude of principal and school management is even more important. Some schools will put more emphasis on extra-curricular activities while others may focus on academic performance. Parents and students should learn more about the school and make their own choices.

ppmmbb 發表於 17-4-9 00:31
吓!會員只是請教你英華入U率,佢條問題有請教你DSE成績嗎?
當然你延伸答埋無問題!你永遠是對 ...

但擔心中學外面話 DSE成績一般,所以想請教你英華入 U 率

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3431446&pid=44388369&fromuid=1443469

mcl203 發表於 17-4-9 23:33

係呀!樓主真係一早在#18表明係詢問關於YW嘅DSE 同入U率嘅問題⋯⋯好早都見到

mcl203 發表於 17-4-9 23:33

只許州官放火, 不許百姓點燈。

州官可以延伸,百姓不可延伸!

ppmmbb 發表於 17-4-10 00:19
只許州官放火, 不許百姓點燈。

州官可以延伸,百姓不可延伸!
請申明 州官 係 ??....百姓 係 ??....免卻誤會....

Felix223 發表於 17-4-10 00:17
係呀!樓主真係一早在#18表明係詢問關於YW嘅DSE 同入U率嘅問題⋯⋯好早都見到
...

但佢條問題只問入U率,無問DSE,我答入U率,某州官就延伸DSE,我延伸那間增值好,州官就亂扣人玻璃心!
我是玻璃心,哈哈!
‹ 上一主題|下一主題