用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代朋友問:喇沙VS SPCC
樓主: moon.ng
go

代朋友問:喇沙VS SPCC   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-3-23 14:00
我認識有幾個例子都係去英國讀中學但回流香港讀大學,主因係佢地家長係公務員,可以攞津貼到英國讀中學, ...
係一向都好普遍,近十幾年,會考慮埋香港Grad左,舊錢去外國再進修(我唔用渡金,唔希望庸俗化左人地嘅意願)
畢竟,環境有點不明朗,越來越難掌握。

jumphigh 發表於 17-3-23 14:02
oh......咁孩子開心嗎?真的願意回來?

當然唔願意但因實際沒有辦法。而且異口同聲話雖然喺香港都開心,但將來都會返英國生活,主要原因係本身中文能力比本地薑差,尤其日益重要既普通話,要本地揾工比較困難,所以會返英國揾工同生活。

ABC-DAD  要再贊一句,心水清  發表於 17-3-23 14:58

回覆樓主:

回覆 jumphigh 的帖子

要睇番到時攞到咩offer係手囉

回覆 schumacher 的帖子

deleted

jumphigh 發表於 17-3-23 13:33

我咁睇: 如打算本地升U,就唔会中学期间走去外國,因為咁 ...
你可能到咁上下時間去一去大學開放日留意下,non-J的家長問咩問題。

就算我係DSE家長,都聽得津津有味。大開眼界,有無錢出國係人地嘅事,我覺得長了知識。

ABC-DAD 發表於 17-3-23 15:28
你可能到咁上下時間去一去大學開放日留意下,non-J的家長問咩問題。

就算我係DSE家長,都聽得津津有味。大 ...
其實中學/高中去外國走一轉再回港入U係可以話係以前數口精既人既做法

去外國可以俾小朋友體驗一下外國生活, 順便練習吓英文. 而且外國中學學費比大學又平D, 加上係外地考香港各大學認受既國際試壓力細好多, 攞個成績返嚟入本地大學 (香港各大學既學費, 點都比外國平, 何況水平已經唔差), 尤其入3大都易D.

而且日後攞出嚟講, 都叫浸過咸水, 馨香D囉!

近年D中學開辦國際試, 到底係為咗俾多條考DSE以外既出路俾大家揀, 定係為咗方便小朋友去外國升學, 定係其它原因呢? 我不知道了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Spcc is a must.

ABC-DAD  SPCC? Not necessarily a must ; Considering our kid's needs is a must  發表於 17-3-23 19:49

jumphigh 發表於 17-3-23 14:53
係,就係因為知道咁样孩子会唔开心唔願意。所以話如果budget係要返香港讀u,根本中学唔会比佢去外国。寧願 ...

身為公務員有咁既福利十分難抗拒既。其中一位家長講當年希望囝仔攞到「船」繼續留喺英國讀大學,但最後事與願違。

Soundervolt 發表於 17-3-23 12:15
可否詳细解释一下為何層次都有D乜嘢唔同?
喇小生大部分經大抽獎入,學校無權篩選,而SPCC個個都係考入的,層次唔同是指此而已,無意貶低喇沙仔........
我也不是睇重直私輕官津,我女最最最最喜歡的中學是一間津校。

ABC-DAD  SPCC係中學,小學係SPCCPS咁會清楚啲  發表於 17-3-23 19:15

係呢度傾,大家都可能只有偏面嘅資訊,或過時嘅印象,不過無傷大雅,有機會激盪下思維都幾好嘅,正如有朋友得一個,有人兩個、三個或更多,有必要為啲細嘅跟貼啲,每個細路稟賦唔一樣,可以行嘅路又有分別,猜度太多就唔開心架啦

2jkidsfather    發表於 17-3-23 19:03

回覆 jumphigh 的帖子

上年去開港大探下個仔,順道去聽開放日吸收下資訊啫

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-23 18:22
喇小生大部分經大抽獎入,學校無權篩選,而SPCC個個都係考入的,層次唔同是指此而已,無意貶低喇沙仔...... ...

首先呢個帖係講升中,並非升小一。就算升小一時幾歲人仔既能力究竟有大差異呢? 差異既衹會係學生家庭背景。就算考得入SPCCPS就可以証明係choosen ones? 咁點解背景强如阿松或律政前司長既子女讀讀下都要講番句“讀書不是求分數”而離開SPCC? 乜佢地選SPCC時唔知呢間学校最主要求乜? 被揀過既就係優質學生衹係一廂情願嘅諗法。

Soundervolt 發表於 17-3-23 19:31
首先呢個帖係講升中,並非升小一。就算升小一時幾歲人仔既能力究竟有大差異呢? 差異既衹會係學生家庭背景 ...

同意!SPCCPS有很多達官貴人的子女是靠人事入的,並不是個個都叻的。另一方面,LSPS 有超過一半世襲位,不是全抽獎,無保障。還有,其實好多名津如 LS, MSS, St Jo, St Mary 等,他們的學生大部份都來自很好的家庭,很多都是專業人士,絕少來自草根。全級可能只有一兩個同學住公屋。

motherotk 發表於 17-3-22 21:41
亞仔之前也面臨此景況!LS second in 神父同家長和仔談笑甚歡,吾傾成績,講下人生!有暗示!亞仔有位小學 ...

亞仔之前也面臨此景況!LS second in 神父同家長和仔談笑甚歡,吾傾成績,講下人生!有暗示!亞仔有位小學同學也有暗示收!我都like LS! 尤其interview d 神父鬼咁好傾,吾似有d中學校長面試學生死咬住學生嘅弱點吾放,冇d教育者風範!

講番LS,小學同學最後去咗LS,二年都不適應,因為某些原因退學去咗英國!亞仔interviewed SPCC過程都正面!最後佢自己撿SPCC, 無後悔!他好投入校園生活,功課多但有趣,朋友又物以類聚,鍾意讀書探究,好滿足,仲年年拿scholarship!

如果小朋友係探究型讀書型,好適合SPCC,可以好滿足於知識追求嘅興奮感,又可以有志同道合嘅同學!

I couldn't agree more!  Same comment as above!  

‹ 上一主題|下一主題