用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代朋友問:喇沙VS SPCC
go

代朋友問:喇沙VS SPCC   [複製鏈接]

朋友仔仔是比較全能發展的叻仔,已經有喇沙在手,但是又入到SPCC,兩間都超中意,煩惱應該怎樣選擇,請問大家,是否值得放棄喇沙出學費入讀SPCC呢?朋友家境OK,屬於普通中產,幾萬學費不影響家庭正常生活,但是也不能夠忽略不計!

26    0    0    0

Spcc 啦

moon.ng 發表於 17-3-21 19:37
朋友仔仔是比較全能發展的叻仔,已經有喇沙在手,但是又入到SPCC,兩間都超中意,煩惱應該怎樣選擇,請問大 ...
喇沙正常要7月放榜才會知獲取錄與否

elbar 發表於 17-3-21 19:50
喇沙正常要7月放榜才會知獲取錄與否
喇沙暗啞底收咗果D,通常都係比3私1直,係唔需要等放榜先出

朋友仔仔是比較全能發展的叻仔,已經有喇沙在手,但是又入到SPCC,兩間都超中意,煩惱應該怎樣選擇,請問大 ...
如果係我會揀SPCC,第一成績比喇沙更好,第二係同學的層次都有D唔同,如果唔介意學費的話,SPCC for sure

kkhon  Agree  發表於 17-3-21 20:02

LS 己是全港最 TOP 的男津校。如家住九龍就未必有需要轉去 SPCC。兩間分別不是太大。

回覆 Isaacmommy 的帖子

其實分別係幾大。
津貼和直資教學內容和課程編排已經很大分別。

如果你當兩間學校水準一樣,當然唔使交學費看似較為着數。

但是,如果你和國際學校學費相比,SPCC反而算很平。

中三你已經可以考慮揀 DSE or IB.

至於DSE/IB成績 和畢業生入U資料,你可各自上網頁查清楚。你便可以知道分別是否大。

回覆樓主:

經濟唔係問題,SPCC不二之選。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

SPCC
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

小朋友係邊款style 的男孩子?
認識SPCC的男孩子也比較斯文,有禮。
LS則一大班男孩子攬頭攬頸,好有兄弟情。
喜歡邊類,就邊類

MC1128  同意,男校的情義好澎湃  發表於 17-3-21 21:46

回覆樓主:

供得起,一定SPCC, 有IB同DSE俾你揀,個人覺得DSE 在外既認受性好一般,對考試及評核局同埋教育局做既野都不太有信心。同埋同學既層面會比較平均地高。

引用:小朋友係邊款style+的男孩子?認識SPCC的男

原帖由 山海兒女 於 17-03-21 發表
小朋友係邊款style 的男孩子?
認識SPCC的男孩子也比較斯文,有禮。
LS則一大班男孩子攬頭攬頸,好有兄弟情 ...
他是屬於乖仔,中意體育運動又有音樂天賦,還是數學高手!成績也是一直名列前茅!喇沙是因為有同學仔一起入,還有好朋友師哥在讀,但是又覺得SPCC似乎更好,所以比較矛盾!

回覆樓主:

spcc係不二之選

回覆樓主:

回覆 moon.ng 的帖子

鍾意體育運動,SPCC有冇機會發揮?我唔清楚,識的男孩都係玩音樂的。
本身是喇小?還是有同學一起考到?如果係喇小,好似好少會主動想放棄六年小學同學的感情。

無論如何,我覺得兩間都係好學校,冇話邊一間一定好過邊一間,適合自己小朋友就係好學校。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-21 19:53
喇沙暗啞底收咗果D,通常都係比3私1直,係唔需要等放榜先出

想請教3私1直是甚麼意思?

hillken 發表於 17-3-21 23:06
想請教3私1直是甚麼意思?
Revised

moon.ng 發表於 17-3-21 21:46
他是屬於乖仔,中意體育運動又有音樂天賦,還是數學高手!成績也是一直名列前茅!喇沙是因為有同學仔一起入 ...
同學自己覺得SPCC似乎比較好?咁有咩咁為難?
想要有咩發揮直接提出嚟,咁會易啲開口說話。

論全人教育,尤其是男仔,有機會入喇沙係一個很好的選擇,無論體育,音樂藝術,都在學界前列,每年的學界賽事,讓人熱血沸騰,喇沙精神令人振奮,同學間的團結精神及兄弟情令人感動;做為津校又可以保持整體水平名列前茅,實屬難得。
‹ 上一主題|下一主題