用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我  

BNTYA01 發表於 17-3-24 17:32
咁又唔可話全部以sports入,總有人only 靠academic, 但情況係學校會先收以下priority:
1. 運動超強 (破紀錄 ...

其實你(1), (2), (3), 都似乎有D偏差。 只講(3),  可以從直資自己既分班試睇到各校成績,佢地有佢本身資料庫,對熟口熟面既小學水平係有一定認識,並非師兄師姊既Pre-S1可以產生絕對影響。

kkhon 發表於 17-3-25 10:45
仲有一類,樂器8级攞distinction/演奏级的。

我小朋友同學中都有D樂器高手,某日佢忍唔住口去交流吓,原來佢地考級試/樂理都只係合格算數,部份仲係考淺D果個。所以,是否distinction唔一定太重要,亦唔係考中學既保證,階段既成就更重要。

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:10
我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要
DGS同HY鐘意sports女, 有sport有著數正常, 另外, 以匯基DSE成績實在不易列入二線直資。

勁學校頭輪收有sports+成績OK, 好正常, 無sports女女等下一輪, 唔好灰心。

樓主,
唔好唔開心, 音樂椅將會啟動, 等收電話

little_yolky 發表於 17-3-28 11:42
DGS同HY鐘意sports女, 有sport有著數正常, 另外, 以匯基DSE成績實在不易列入二線直資。

勁學校頭輪收有spo ...

可能叫全人岩D,基本上4間女直資都係有著數,唔一定只講運動既~

mcl203 發表於 17-3-28 11:53
可能叫全人岩D,基本上4間女直資都係有著數,唔一定只講運動既~
全人=成績+操行+運動+藝術+服務=十項全能

little_yolky 發表於 17-3-28 11:56
全人=成績+操行+運動+藝術+服務=十項全能
我家一向無追求全人教育,自然無十項全能。
基本上我地執著成績+個人修養+生活技能;運動係為身體健康+減壓,極少考獎牌;社會服務係融入人群手段。

考學校都係玩配對,學校態度分明又立場堅定,反而係家長同仔女無認清自己。

greentea000 發表於 17-3-28 12:20
我家一向無追求全人教育,自然無十項全能。
基本上我地執著成績+個人修養+生活技能;運動係為身體健康+減壓 ...

Me too

greentea000 發表於 17-3-28 12:28
考學校都係玩配對,學校態度分明又立場堅定,反而係家長同仔女無認清自己。 ...
total lost 咪認清左law, 始終未夠班。  我已心理調節緊,比d時間我。

但也要明白我嘅心情,因靠sports入嗰d,小學成績有fail 都入到,入到中學分數出現0-1分,但我女係有心讀.......

我心情ok ga la, 積極揀緊d岩我女level 嘅,女自己又問老師意見,總之6年後在大學見啦。

BNTYA01 發表於 17-3-28 12:55
total lost 咪認清左law, 始終未夠班。  我已心理調節緊,比d時間我。
我又唔會認為你女女未夠班, 只會覺得係未夠運仔。好似比賽一樣, 三十幾個人, 評判啱啱聽到你唱果段, 遊咗魂, 咪88囉, 反而得獎既唱得差過自己。運仔呢樣嘢有乜好講。唯有嘆自己唔係十項全能, 讓人無法挑剔, 我就叫女女繼續努力, 你就自行/叩門努力, 成果一定有, 係你滿唔滿意而已。天涯何處無芳草, 同打工一樣, 東家唔打打西家, 咁多好學校, 好多仲唔駛錢, 何樂而不為。我女女D體育又係差到無朋友。

最 top 直資有 2nd in 已是—種肯定。

况且,音樂椅還未完。

Cheer up....

自行二間也不樂觀架,in 嗰日幾鬼多 九龍塘,GH,九宣去in, 我女有maths 唔識,又係冇望。
靠大抽獎又係運law.

音樂椅還會轉嗎? 但大部份已轉哂冊

BNTYA01 發表於 17-3-28 12:55
而家啲學校要追求軟實力, 運動音樂攞牌係對學校既另類供獻,

強校要成績好佢哋己經大把, 一個半個 fail 我估學校唔太在乎.

回覆 BNTYA01 的帖子

不要氣餒,大家同病相憐。
我女的同學,現讀GHS,也是讀一間黃大仙地區小學,最後waiting list入到。她數學及中文好(因來自內地),英文麻麻, 她爸爸努力寫信給學校,最後收了。她的中文水平在S.1及S.2長期處於級二呢!

BNTYA01 發表於 17-3-28 14:35
自行二間也不樂觀架,in 嗰日幾鬼多 九龍塘,GH,九宣去in, 我女有maths 唔識,又係冇望。
靠大抽獎又係運l ...

同這三間 (九龍塘, GH, 宣小) 學生爭, 又很有壓力 這三間毎是教快的, 加油

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:10
我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要
3. 有人考top 10, 冇sports, 去考GH, 連2nd in 也冇份
4. 考20 - 40 名內,冇sports, 只得二線直資收 e.g 匯基,李國寶  
1.成績不好既有幾不好?2.除非學校話你知原因,否則唔收原因只係你估估下。

我親戚仔女上年某日自爆2年前自行一佢唔like校服,hea in,搏唔收

另外,面試真係睇到好多野,可以由心儀變out!

BNTYA01 發表於 17-3-28 14:35
靠大抽獎又係運law.
自行二同運動無關,個心係咪平衡D?