用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我   [複製鏈接]

BNTYA01 發表於 17-3-21 19:07
各直資已大致塵埃落定,恭喜各小朋友已有offer的。而我自己今次過得比較難行少少,二女考過DGS 第一輪 (冇2 ...
係黃埔讀小學即係中學網係KL3,咁只要係B1學生,去到大抽獎都唔需要擔心啦!最差都只係入唔到B1A中學要入B1C中學啫。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

各直資已大致塵埃落定,恭喜各小朋友已有offer的。而我自己今次過得比較難行少少,二女考過DGS 第一輪 (冇2nd in)、HYS 有2nd in (冇offer)、GH 得waiting list,SPCS 最後冇offer. 考咁多間,冇間得,已失望→ 絕望。現在只有寄望攪珠,聽天由命。

當初大女兒只考1間HYS, 但好快已有offer, 今次二女兒考咩衰咩,二個女成績及各方便也差不多,或許今年人多左。

二女又或者未夠班,雖然呈一考1,呈二考二,但在黃埔二線小學都係冇用,而且又冇特異功能,只是有4級琴, 5級theory,有clarinet ,head prefect,drama, handbell team leader,這些全部微不足道。

在這心情咁down 時,幸而有好多EK友pm 我,不斷鼓勵和叫我加油,大家不相識也這樣做,真的很多謝大家!
二線小學會影響 rank order 原來係真的. 至於音樂方面,可能真係要入下樂團 (當成校內 services),同埋要有校際啲獎幫助一下先有用.  Btw, Clarient 有無考級 ? 小女諗住嚟緊考七級,希望可以有少少幫助

祝大抽獎好運 !!

os_ecu 發表於 17-3-22 09:24
二線小學會影響 rank order 原來係真的. 至於音樂方面,可能真係要入下樂團 (當成校內 services),同埋要有 ...

呢樣樂器有得諗 ~~~

各直資已大致塵埃落定,恭喜各小朋友已有offer的。而我自己今次過得比較難行少少,二女考過DGS 第一輪 (冇2 ...
二女考級一/二真心話真係好了不起, 當年你為大女只係報一間直資而今次你為二女籌謀已報4間直資打底了, 你已做得好好及亦盡了力.

同一情況但不同人嘅人生際遇就係會不一樣, 父母有時都唔能夠掌握太多. 無了期嘅等候真係一份難耐嘅煎熬, 內心心處嘅心酸及失望真係有苦自己知. 有咩想呻隨時上來呻呀, 呻咗個人會好啲架!

加油啊樓主!

可能 自行一二會有驚喜呢, 有無收到暗示之類 ?

(可否透露係邊兩間呀 ?)

BNTYA01  應冇驚喜,阿女maths 唔識,得10幾秒內比你諗,諗耐 ̄陣,長師已叫你去一條。   發表於 17-3-22 10:14

多謝各方好友加力,已諗緊抽獎排位。
雖入不到直資,可能去刭津校更會發光發亮,期待6年後大家在大學相遇。
甲部會填返自行嗰2間,係跨區的。
至於乙部,打算迦密,旅港,黃芴南。

本想揀民生,聖家,但統一位唔多,博唔過,我咁諗岩嗎?

BNTYA01 發表於 17-3-22 10:10

雖入不到直資,可能去刭津校更會發光發亮,期待6年後大家在大學相遇。
甲部會填返自行嗰2間,係跨區的。
至於乙部,打算迦密,旅港,黃芴南。

本想揀民生,聖家,但統一位唔多,博唔過,我咁諗岩嗎?
聖家 得 12粒位, 民生只有 15粒位, 真係可能會冒險咗少少.

BPS and QES 都唔錯

Ktfk  QES 行精英斑。這方面我較不喜歡...  發表於 17-3-22 13:22

回覆 BNTYA01 的帖子

你細囡條件已經好好 ... 好叻

家姐仍在讀 HYS  ? 如果仲係 ... 好大機會會 call waiting 架 .. 不要氣餒 !!!

BNTYA01 發表於 17-3-22 10:10
雖入不到直資,可能去刭津校更會發光發亮,期待6年後大家在大學相遇。 ...
其實我又想8吓, 妳所謂既黃埔區二線小學, 係邊間呢?

如果係聖提或者係葛, 咁要力保係Top 5%先安全做到B1. 其餘幾間, 只要保持係Top 30%應該都係B1學生

不過令千金呈一同呈二既成績, 應該9成9會係B1 (除非呈三大跌幾十位吧!)

不過弱校既問題係, 則使係B1學生, 但其實係全港整體排名未必高, 級一都有可能只係B1B甚至B1C.

女仔只要肯定係B1, 係KL3最差都只會派去:

聖家, 聖羅撒, 香島, 九真, 培道

無需要太擔心, 諗清楚呢幾間既接受程度再排吓位啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

黃埔船果幾間唔會差成咁.....呈一考1, 呈二考二無理由4間都唔收, 講真4間總有間會收成績好..... 有冇諗過會唔會係二女面試果part表現得唔夠好呢?  我爬文睇到呢幾間都有收你二女d同學

hugub 發表於 17-3-22 12:13
黃埔船果幾間唔會差成咁.....呈一考1, 呈二考二無理由4間都唔收, 講真4間總有間會收成績好..... 有冇諗過會 ...

無論什麼原因唔收都好啦,面試都完了,結果都唔會變(我女成績差不多,但都係唔收!)。每人都有強弱,可能面試真係樓主女兒和我女兒的弱項,但人只可以往前看,寄望自行和大抽獎的結果。

P.s. Spcs係家長坐旁邊面試的,我並不覺得女兒面試得太差,不能説很好,但也不是很差。

ivyscyip 發表於 17-3-22 12:33
無論什麼原因唔收都好啦,面試都完了,結果都唔會變(我女成績差不多,但都係唔收!)。每人都有強弱,可 ...
明白你感受... 亦明白面試完結果唔會變, St.Paul 由SPK開始已經要求高
我知道樓主重有2個仔女跟尾要升中所以安慰下佢, 千其唔好睇低自己間小學

回覆 hugub 的帖子

2nd in  我同我女一齊in,  in HYS 少許緊張姐,之後其他嘅2nd in ok ga, 係冇外國口音姐,至於收我女同學,全部有sports,係我女冇sports.
如in 唔得,應2nd in也冇份,但宜家有2nd in ga, 唯一解釋冇sports

hugub 發表於 17-3-22 12:48
明白你感受... 亦明白面試完結果唔會變, St.Paul 由SPK開始已經要求高
我知道樓主重有2個仔女跟尾要升中所 ...
明白的,但事實就係咁, 不是無可能囉。。。來年出生率更高,升中呢個遊戲會更難。

講真考得頭一頭二,interview 會差得去邊,平時又有玩英文drama,即興英文drama比賽,升小六暑假我已同佢在家練interview,我扮校長,細嗰二個扮主任老師,大女有經驗知道問過咩,二女也照辦主碗。

You are not alone!

我仔in 咗六間, 四間直資 ( 包括SPCC & DBS) +兩間自行,暫時都未有offer,心情十分低落。

校長話學校有50% band 1 (都唔知信唔信得過),仔不嬲口試麻麻,依家唯有寄望大抽獎(深水埗區),請問應該點排?

只想到乙一:長天,其他已經不懂怎排…

vvkp 發表於 17-3-22 13:30
我仔in 咗六間, 四間直資 ( 包括SPCC & DBS) +兩間自行,暫時都未有offer,心情十分低落。

校長話學校有50% ...
SSP除咗兩間私小, 應該無一間官津小學會有50% B1 學生

回覆 hkpapa852 的帖子

邊兩間?

hkpapa852  SFA & KRS  發表於 17-3-22 14:51
‹ 上一主題|下一主題