用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考英國皇家嘅樂器考試,係咪通常報低級啲考呢? ...
go

考英國皇家嘅樂器考試,係咪通常報低級啲考呢? [複製鏈接]

0    0    0    0

clly 發表於 17-3-21 13:43
例如學緊五級嘅小提琴,未試過考英國皇家試,係咪應該報三級或者四級考試呢?阿囡同學同佢咁講,阿囡叫我如 ...
吓,考嘅歌都唔同,點會呢?

考幾多級不是由老師決定嗎?家長話事考幾級,老師會聽家長點嗎?

另一方面,我覺得如果要報低兩級才合格,即係就算彈到五級歌,都唔系有五級的料

阿仔準備考五級,彈的歌有幾首是六級,原因是他喜歡那幾首歌,求老師教他,但老師同時同幫佢操五級考試,我覺得不是特登報低d級, 係佢未夠班考六級和未考樂理

每級要準備既考試歌,aural,  sight readings..... 都唔同,點會走去考低兩級架?

我仔學兩種樂器,次次都係學嗰級考嗰級的,次次亦考到 distinction,  我反而未見過特登報低兩級,因為由樂器老師話事

SillyU 發表於 17-3-21 15:36
吓,考嘅歌都唔同,點會呢?
我估樓主講的情況是,學緊五級係拉緊五級的琴書,未學過考試歌,到報考低幾兩級時,才學考試歌和aural等等

問教琴老師最好,佢最清楚小朋友實力。

考樂器我就未聽過會報低1-2 級考, 反而音樂節就聽過有人會報低1-2 級去比賽, 容易取好成績.

chanwendy 發表於 17-3-22 14:16
考樂器我就未聽過會報低1-2 級考, 反而音樂節就聽過有人會報低1-2 級去比賽, 容易取好成績. ...
係囉,而家唔系興考試考高d, 比賽就降低級數比博得獎嗎?未聽考低d 級啊

clly 發表於 17-3-21 13:43
例如學緊五級嘅小提琴,未試過考英國皇家試,係咪應該報三級或者四級考試呢?阿囡同學同佢咁講,阿囡叫我如 ...

考低幾級應該係指校際音樂節

晴晴小B 發表於 17-4-19 17:59
考低幾級應該係指校際音樂節
常見啦,每次都見到有些牛高馬大的參賽者,與其他初小參賽者的表現根本唔同級數,結果拿第一二名
這次阿仔個場第一二名的高小生初中生真係好好,系好到俾人感覺唔系果個級,與第三名幾個初小生距離好大,幾個第三名的初小,技巧差不多

LeeCC 發表於 17-4-20 12:33
常見啦,每次都見到有些牛高馬大的參賽者,與其他初小參賽者的表現根本唔同級數,結果拿第一二名
這次阿仔 ...

我個人覺得個班大牛龜好cheap
‹ 上一主題|下一主題