用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Kingston小學功課量
樓主: HarmanMama
go

Kingston小學功課量 [複製鏈接]

bsquare2012 發表於 17-10-23 17:46
在Kingston小學,現在每一天寫一至兩版紙,另有一本好緊要嘅英文書讀。小兒只需10分鐘便完成,完全沒有難度 ...

多謝晒你分享!!聽完你講又有番信心

改造人 發表於 17-10-23 16:15
想follow up下你小朋友上咗小學so far點呀?我聽有用家feedback話覺得佢幼稚園同一年級嘅接駁唔係十分好, ...

我大女係由幼稚園直上小學,而家Y1,我大女返學好開心ga,每日返黎都有一頁中文寫字,但佢多數係學校寫完返黎,佢話學校做完返黎就唔洗做,每日有一本英文故事書要佢讀,不過5,6分鐘已經睇完,星期五會有三本故事書借返黎,一本係要做閱讀紙,有心做15分鐘做完,你聽人講話每日要做一個鐘功課?係咪Y6?因為Y1-Y4學校都係訂左10-30分鐘內會完成功課,我覺得中文係真係要抄寫先記得筆畫點寫,我反而覺得佢地好少功課,中文書本我覺得相對出面既Y1學生黎講,係深ga,因為已經學詩歌,四字成語,中文書每頁都幾多字,回家係要溫下,數學係由英文班主任教,暫時都仲學到1-60,我女而家已經認到好多英文字,開始自己識睇英文同中文故事書,對於5歲幾無崔谷既情況下我已經好滿意,我有朋友個仔今年讀官小小一,佢話每星期都要中英默書,一默書果晚就要溫到23:30先可以訓,日日都7,8樣功課,聽完覺得我大女真係好幸福,又學到野又舒服返學

May I ask the format of their K interview? I know it will be a group interview and will be conducted in English. Can anyone share more info of how the interview looks like and what they expect from the kids? Mine is a small b and does not talk much,thanks

mslam1016 發表於 17-10-25 10:32
我大女係由幼稚園直上小學,而家Y1,我大女返學好開心ga,每日返黎都有一頁中文寫字,但佢多數係學校寫完返 ...

感激詳盡分享!!!
我都係聽我朋友講佢自己出面聽番黎嘅(去到我度已經係「第三手」)資料,聽到我都一頭霧水,我初初以為佢係講緊Y1 Y2!聽你咁講即係無可能啦。咁可能話要一個鐘完成功課係Y5, Y6啦!
聽你咁講你女女直升上去都好smooth,個transition幾順暢自然、無話咩銜接唔到嘅問題?咁就好喇。同埋確保佢地放學番黎都有好多free time

唔該晒你

回覆 flora5807 的帖子

My son had the interview for K4(K2 at other kindergartens) 3 yrs ago, it's group interview, one teacher brings kids go for interview first, while parents wait in another room, so I don't know what goes on for this part, then the teacher would ask parents to talk with one senior officer, the kids still play with one English teacher in the same room.Little B would not be a concern, since quite a few classmates of my son are "little B".
‹ 上一主題|下一主題