用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Kingston小學功課量
go

Kingston小學功課量 [複製鏈接]

請問有爸爸媽媽知道嗎?我們再考慮入讀他們的小學,見到有舊的post說他們每天都有功課,是嗎?
   0    0    0    0

每天只有一樣功課,中文寫字,通常10分鐘內完成。完全沒有壓力,假期提供書本看書,沒有功課

Thank you! 請問整個小學(year 1到year 6)都是這樣嗎?

上課開心嗎?課堂紀律要求如何?

問這麽多問題因爲現於本地小學就讀,想在入讀前做好各樣比較。謝

HarmanMama 發表於 17-3-21 12:51
Thank you! 請問整個小學(year 1到year 6)都是這樣嗎?

上課開心嗎?課堂紀律要求如何?

我個仔今年Y1, 超開心!唔hea,已經去咗6個Field Trip, 每年有一個音樂會比機會小朋友上台表演!P1-P6學生英語及普通話能力非常好!看你要求是什麼!
佢哋有site visit, 你可以親自考察及問老師,他們很樂意答你問題!
希望幫到你

bsquare2012 發表於 17-3-21 13:38
我個仔今年Y1, 超開心!唔hea,已經去咗6個Field Trip, 每年有一個音樂會比機會小朋友上台表演!P1-P6學生 ...

請問你小朋友是直升上小學嗎?Yr 1 收外來生多唔多?

Bearbearlight 發表於 17-3-22 09:00
請問你小朋友是直升上小學嗎?Yr 1 收外來生多唔多?

很多學生從幼稚園升上來的,幸運地我們是外來生!最重要是英文及普通話水平,建議申請是提供普通話證書,我想比較有用吧!

bsquare2012 發表於 17-3-22 09:34
很多學生從幼稚園升上來的,幸運地我們是外來生!最重要是英文及普通話水平,建議申請是提供普通話證書, ...

我二個女都讀緊kingston幼稚園,今年9月大女會原校升Y1,我想問k4時,你小朋友識睇英文故事書未?識串英文字未?中文我唔擔心,因為日日有一本寫字,每星期有派認字卡,但英文我覺得佢地好似唔識串,我需要自己再教串英文嗎?

mslam1016 發表於 17-3-22 10:56
我二個女都讀緊kingston幼稚園,今年9月大女會原校升Y1,我想問k4時,你小朋友識睇英文故事書未?識串英文 ...

我個細仔今年都讀Y1 我們可以做同學haha.
我又唔覺大仔唔識串wor~但我見有教佢哋寫四句做故事,也有英文課外書!Y4未讀 答唔到你問題(emoji)不好意思

bsquare2012 發表於 17-3-22 11:21
我個細仔今年都讀Y1 我們可以做同學haha.
我又唔覺大仔唔識串wor~但我見有教佢哋寫四句做故事,也有英文 ...

你係外校生考入kingston Y1?因為我指k4係指k2,kingston 既k2班係叫k4,之後就讀Y1,你可以pm me your mobile,because 我 pm 唔到你

mslam1016 發表於 17-3-22 11:38
你係外校生考入kingston Y1?因為我指k4係指k2,kingston 既k2班係叫k4,之後就讀Y1,你可以pm me your mobile ...

巳pm

Thank you bsquare! 他們如何教英文和數學的?每年如何做assessment? 有考試嗎?

有沒有其他讀高年班的家長分享一下。

HarmanMama 發表於 17-3-22 16:42
Thank you bsquare! 他們如何教英文和數學的?每年如何做assessment? 有考試嗎?

有沒有其他讀高年班的家 ...

我有朋友個仔讀緊Y5,佢爸爸話Y4 已交經可以自己用倉頡打一篇二百字作文交功課,我去睇過Y5上堂,同學已經係度作緊英文作文二大篇,諗唔到可以再睇書參考下,成本英文小說,參觀小學部有二位同學帶我們參觀校社,一個全英一個全普通話,好流利同標準,問過幾個讀緊高小都話鐘意呢間學校

HarmanMama 發表於 17-3-22 16:42

有沒有其他讀高年班的家 ...

數學方面沒有刻板的教授,比較活動。中文完成一課後有簡單評估,約四課後有一個總評估。沒有考試。完成一單元有各科評分,應該是老師平日觀察所得已評分。英文方面 我覺得他們採取比較開放,鼓勵creative 既方法去教授。例如隨意建立故事,對情感之表達介紹Feeling,所以我也很難說他們怎樣教授英文,希望幫到你們以作參考

Thank you everyone for sharing!

bsquare2012 發表於 17-3-21 11:04
每天只有一樣功課,中文寫字,通常10分鐘內完成。完全沒有壓力,假期提供書本看書,沒有功課
...

唔好意思比我掘番呢個半年前嘅post出黎

話說我小朋友而家讀緊kingston幼稚園,其實一直都係諗住比佢一路直升上小學,不過最近個星期聽到有朋友講番話聽到有個新入學嘅kingston小學媽媽嘅feedback話其實呢間小學都幾「chur」,課程一路上去都會難,日日都有夠功課做(朋友個朋友話如果效率高就一個鐘內做完),唔係完全我自己期待中嘅hea!好似同你地形容又有d唔同,搞到我都有d迷茫。(因為我係想小朋友小學冇功課,好free冇壓力)
同埋朋友話果個媽媽話小學要download個app自己番屋企用電話/ipad比小朋友學phonics.. 覺得呢個做法唔係幾好。點解唔係學校教,而要返屋企自己學,仲要焗住比佢用ipad..

想問下大家kingston小學嘅媽媽有咩睇法呀?

mslam1016 發表於 17-3-22 10:56
我二個女都讀緊kingston幼稚園,今年9月大女會原校升Y1,我想問k4時,你小朋友識睇英文故事書未?識串英文 ...

想follow up下你小朋友上咗小學so far點呀?我聽有用家feedback話覺得佢幼稚園同一年級嘅接駁唔係十分好,話小學突然好似會難咗好多,咁覺得幼稚園做嘅升小一準備唔係十分夠,有小小好似跳grade咁。你有無咁嘅感覺?

mslam1016 發表於 17-3-22 20:03
我有朋友個仔讀緊Y5,佢爸爸話Y4 已交經可以自己用倉頡打一篇二百字作文交功課,我去睇過Y5上堂,同學已經 ...

想問下你朋友仔仔讀得開心嗎?功課多唔多?

回覆樓主

在Kingston小學,現在每一天寫一至兩版紙,另有一本好緊要嘅英文書讀。小兒只需10分鐘便完成,完全沒有難度。星期五沒有功課,只有睇書寫報告,都好簡單。其實我覺得一啲都唔Chur, 我作為家長有少量功課始終係一件好事。但每個家長準則不同所以你自己要衡量一下。如果想中文好,一定要多練及寫。
説實話,有些家長選擇國際學校都不一定對中文有一定要求,只要英文好便可以。
但在我立場來說,要同世界接軌,學國語是必須的。所以自己可以選擇!
另外學校都有phonics 學,在網上的是輔助,不是自學。開學至今,我細仔英文突飛猛進,有些字我估不到佢懂,令我意想不到。
其實你可以去問下校長及老師,他們很樂意回答你的疑問。
So far 讀左兩年,我覺得可以handle到。最重要的是孩子沒有什麼壓力,希望這些意見可以幫到你。

回覆樓主

題外話,想向用家了解吓Y1 interview嘅形式、時間同內容係點樣.. 通常邊個月interview、公布結果?thank you!

回覆樓主

雖然説全年可以申請,但根據非官方答案,大概10月申請,12月至1月interview(如沒有記錯),二月中出成績。內容主要問英語及國語,一班小朋友一起玩。
‹ 上一主題|下一主題