用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 ICT 易讀嗎?
go

ICT 易讀嗎?

如題

回覆樓主:

學校教程序之類,孩子成績不合格,哈哈。。。

呢個要睇資質同埋學校教成點。

不過正常來講,ICT 容易合格,肯溫書努力下就有 4,算係咁多科選修科裡面比較容易明白同攞分。

回覆樓主:

內容淺,覆蓋面廣但吹水野多,你想係呢科學IT野基本上得淡笑。

少人考,重少過中史。但成績極差,4以上得20幾%,3以上大概一半。

我意見係, 讀得掂其他科一定唔讀呢科。 Phy Chem Bio Econ唔駛講啦,就算讀中史我都唔讀ICT.

回覆樓主:

我都有同亞女研究揀唔揀ICT。亞女唔鍾意文商Bio,可能排喺第3位。

呢科可以話淺,但logic唔好會變得易錯。
Paper 2有分A,B,C,D,要睇學校開邊D。

多謝大家意見,同阿仔傾一傾。

johnmamama 發表於 17-3-23 11:32
多謝大家意見,同阿仔傾一傾。

中意電腦,會易D,唔係打機果種喎,我仔中六自修ict,一年㷛曬個課程,拎到四呀!喜歡電腦程式,砌機改裝果D,會易讀!

701003 發表於 17-3-24 10:49
中意電腦,會易D,唔係打機果種喎,我仔中六自修ict,一年㷛曬個課程,拎到四呀!喜歡電腦程式,砌機改裝 ...
睇小朋友有冇興趣, 我仔本身強數, 鐘意打機, ICT只讀一年, 竟然成績好過數學, 你叫我對住部腦, 就寧願背BIO.........好過.

ICT 要拎3 - 4 唔難,但要拎 5 或摘星就好難

今次uniform test 老師話如果合格可以揀來讀, 阿仔有分有興趣,希望到時入到。