用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南 vs 基教中心幼稚園, 想問你地點揀?
go

迦南 vs 基教中心幼稚園, 想問你地點揀? [複製鏈接]

仲意為吾得, 剛收到基教 PM offer, 真心想問你地點揀?
   0    0    0    0

九龍塘個間?

是, 但基教話明冇直升K1真係輸小小. 你知道其他方面嗎?

hailey2101 發表於 17-3-21 10:23
是, 但基教話明冇直升K1真係輸小小. 你知道其他方面嗎?

迦南都好似唔係直升㗎?唔係咩?
同埋好多人K1又再考過架喎

hihikumi 發表於 17-3-21 10:48
迦南都好似唔係直升㗎?唔係咩?
同埋好多人K1又再考過架喎
迦南會收番約一半, 雖然K1我都會再考慮, 但如小朋友和學校都OK, 能直升免好多麻煩.

hailey2101 發表於 17-3-21 11:32
迦南會收番約一半, 雖然K1我都會再考慮, 但如小朋友和學校都OK, 能直升免好多麻煩. ...

咁基中都會收返N班學生,今年收返幾多就唔記得啦!所以在我嚟講,兩間都唔係直升!不過如無記錯,基中N班好似係多過K嘅,所以升K機會會細d!迦南就唔清楚lu!(emoji)(emoji)

hihikumi 發表於 17-3-21 12:02
咁基中都會收返N班學生,今年收返幾多就唔記得啦!所以在我嚟講,兩間都唔係直升!不過如無記錯,基中N班 ...
明白, 多謝意見! 有冇其他方面可分享作參考?

hailey2101 發表於 17-3-21 12:05
明白, 多謝意見! 有冇其他方面可分享作參考?

我想當年都有金迦pm, 基中am! 我自己最後選擇左基中!
原因:1金迦K之後轉冇學券, 2阿仔生理時鐘適合上午班(小朋友8點瞓,7點起床), 3基中直升(當年最後一年可以直升),4interview感覺基中比金迦好好多

hihikumi 發表於 17-3-21 12:14
我想當年都有金迦pm, 基中am! 我自己最後選擇左基中!
原因:1金迦K之後轉冇學券, 2阿仔生理時鐘適合上午 ...
明天要交留位費, 我想目前我心裡已有答案偏向迦南, 自己的原因有些和你相反: -
1) 迦南今年開始有資助,
2) 我小朋友夜訓一族, 兩間都係PM offer
3) 迦南有講明收番約一半學生但基中講明全新再申請
4) 兩間在同一條街, 老師校工們so far表現OK
5) 基中口啤/資料有限, 我冇法深入再了解多些
6) 迦南每天有NET, 其校網也發表相關校內生活照, 課程內容. 令我放心小朋友入讀

hailey2101 發表於 17-3-21 15:12
明天要交留位費, 我想目前我心裡已有答案偏向迦南, 自己的原因有些和你相反: -
2) ...

揀到就好啦!唔駛再煩惱

謝謝

2) ...

我都有迦南pm offer,大家同學仔!多多交流

好的, 多多指教!

2) ...

基中日日都有net,有兩位駐校net teacher,有phonics學,基中學校相係內部自己上網download,基中老師有愛心有耐性,N班都會要認中文生字,學a-z生字,下學期每星期有親子功課,到K班時每月主題學習,認識有關中文生字及英文故事書,基中小班教學,每月都有評估,學術有要求,基中N班要再考K,但其實一般都會收,真的後備,都會第一時間call waiting(當有其他人放棄學位),基中百分百收番畢業生及就讀生的弟妹(除非面試喪哭失控制),老師同家長溝通良好,基督教信仰有教會可以俾小朋友返主日崇拜,我當年都有迦南及基中,我選擇了基中,非常滿意

Lsm948 發表於 17-3-25 22:32
基中日日都有net,有兩位駐校net teacher,有phonics學,基中學校相係內部自己上網download,基中老師有愛心 ...

基中日日都有net,有兩位駐校net teacher,有phonics學,基中學校相係內部自己上網download,基中老師有愛心 ...
多謝你的意見, 但我已選了迦南並沒有交基中留位費, 希望快D俾位後補位家長. 其實上迦南我也是博一博, PN班小朋友吾適合我也得轉另一間K, 只是我當時盡最大能力能找到的數據告訴我偏向揀迦南罷了.

想請問點解學校取消N直上K?呢個令我好卻步, 始終K有個後備係好重要

tigerbee 發表於 17-3-30 10:20
想請問點解學校取消N直上K?呢個令我好卻步, 始終K有個後備係好重要

因為係教育處指引,一定要重新面試

Lsm948 發表於 17-3-30 11:37
因為係教育處指引,一定要重新面試

但係有啲幼稚園真係可直升,點解呢?

tigerbee 發表於 17-3-30 12:06
但係有啲幼稚園真係可直升,點解呢?

其實K真係比N多好多選擇,真係唔使咁擔心喎!不過如只考熱校就冇計啦!我大仔當年都考到其他,細個個今年都考到吖,只係我最後都係喜歡基中,所以我選擇直升K!
‹ 上一主題|下一主題