用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 挫敗感
樓主: pizzafat
go

挫敗感   [複製鏈接]

回覆 熊寶寶樂園 的帖子

十分認同,每個小朋友都有個人之處,唔好因為一間半間學校唔收就唔開心!十隻手指有長短,一間名校都會有唔叻嘅學生。

多謝大家好用心既分享,我已經無唔開心了,知道只係一個開始,用心諗下點先係最適合小朋友既學校

其實自己都係從事教育界,以為2nd in見家長一定無問題,但最後都係無offer。
好多人都話再戰K,可以的話我唔想,因為覺得小朋友大個咗,唔會好次今年咁以為只係媽媽帶佢同朋友玩,會知道有壓力。
大家都只係想俾小朋友將來多D選擇,大前提都係想小朋友健康正面地成長!

呢度有好多同路人呀
大家都要加油!

Ying915 發表於 17-4-4 21:12
其實自己都係從事教育界,以為2nd in見家長一定無問題,但最後都係無offer。
好多人都話再戰K,可以的話我 ...

我十分明白你的想法,可以的話,我會報只需要一次面試的心儀幼稚園K1班,壓力很難完全避免,但也不要讓小朋友錯過接受優質教育的機會,有時落空後也不免失望,可是我會想可能學校覺得自己小孩不適合這間學校,勉強也沒有幸福。

Ying915 發表於 17-4-4 21:12
好多人都話再戰K,可以的話我 ...
係呀..我仔大個左佢知唔係去見老師玩, 其實係考學校..佢都有同我講我唔陪佢佢話佢會驚呀...不過有時作為媽媽又想佢去一間我自己覺得係一所好學校.

pizzafat 發表於 17-3-19 15:43
仔係年尾細b,加上性格較慢熱,一心想佢做大b希望自信心強d,又希望可考到名幼龍幼

但剛經歷完st cat & L ...

interview只有短短的數分鐘,不代表一切。小朋友慢熱要耐心教,很多都要上小學才發力。

pizzafat 發表於 17-3-19 15:43
仔係年尾細b,加上性格較慢熱,一心想佢做大b希望自信心強d,又希望可考到名幼龍幼

但剛經歷完st cat & L ...

小小個人心得,小朋友緊張可能來自大人, 你自己放鬆先。去interview 時同小朋友說去玩,例如,告诉他那裹好多玩具,但有好多ee 叔叔陪你玩......

ddbb0099 發表於 17-4-18 23:02
小小個人心得,小朋友緊張可能來自大人, 你自己放鬆先。去interview 時同小朋友說去玩,例如,告诉他那裹 ...

ddbb0099 發表於 17-4-18 23:02
小小個人心得,小朋友緊張可能來自大人, 你自己放鬆先。去interview 時同小朋友說去玩,例如,告诉他那裹 ...

我明白呀,次次去interview 前都同小朋友講去玩、參觀學校同老師傾下計,自問自己同小朋友都盡左力了,多謝你呀

pizzafat 發表於 17-4-19 11:23
我明白呀,次次去interview 前都同小朋友講去玩、參觀學校同老師傾下計,自問自己同小朋友都盡左力了,多 ...

其實都要睇小朋友性格。如果小朋友係比較慢熱同懂事,反而認真同佢講去做乜,會發生乜野事,佢地會定d

你同佢講玩,但係有個陌生老師係咁問佢野,你係小朋友你會唔會覺得咁樣叫做玩?

回覆 wendee 的帖子

認同,n班可以話去玩,但 K1 時有d小朋友已經知道唔係玩,我仔就係,所以我同佢講去答老師問題,媽咪會陪住你,答完問題一齊去公園玩。

lingtsang55 發表於 17-4-20 08:42
回覆 wendee 的帖子

認同,n班可以話去玩,但 K1 時有d小朋友已經知道唔係玩,我仔就係,所以我同佢講去答 ...

多謝大家意見,我仔都係慢熱懂事,我又試下同佢咁講先

樓主,我同你一樣,我仔係超大b 身份報pn, 最心儀係LH, 可惜最終waiting 好失望,現在有SC am offer 同學券K1 offer, 仲係掙扎緊讀pn 定k1, 今年我會再報k1, 如果take K1 就感覺上學多啲學術(pn 只係學自理),到時可以幫助in 龍幼, 如果take SC Pn, 就可以直升K, 感覺上保險啲

happybaby12 發表於 17-4-22 04:18
樓主,我同你一樣,我仔係超大b 身份報pn, 最心儀係LH, 可惜最終waiting 好失望,現在有SC am offer 同學券 ...

咁你都好好呀,有SC offer ,我仔都有in SC,不過無offer ,因為果日未訓醒入去好扭計,同埋我自己都唔想去紅磡咁遠,所以LH唔收都好失望

讀SC offer 就真係保險d既,雖然k1好似學野既多d,但我覺得拎住SC個名再去考其他學校好似著數d,祝福你

pizzafat 發表於 17-4-22 15:48
咁你都好好呀,有SC offer ,我仔都有in SC,不過無offer ,因為果日未訓醒入去好扭計,同埋我自己都唔想 ...

謝謝你的意見同鼓勵,我老公都係決定左讀SC pn, 正如你所講會保險d, 就算考唔到龍校有SC 都可以繼續上K, 我都可能K再戰LH, 我睇番身邊考到LH的大部分是ftm, 可能我地就係爭左呢個身份考唔到LH

pizzafat 發表於 17-3-20 17:54
好多謝大家明白我呀,我自問真係唔係玻璃心,或者只係未適應呢個遊戲,我會好好再努力,爬下文,盡自己努力 ...

仔仔6月B。回想當初考N時,差不多全軍覆沒,只有一間收!當時好唔開心!不過,人生第一次經歷,一時難接受係可理解。

到上年11月考K,個人變得比較平常心。雖然結果都係waiting多,但最心儀2間都係正取生!

媽媽加油呀!

MarcusMaC9 發表於 17-5-8 12:06
仔仔6月B。回想當初考N時,差不多全軍覆沒,只有一間收!當時好唔開心!不過,人生第一次經歷,一時難接受 ...

多謝呢位媽媽鼓勵,小朋友係慢熱型,年尾考k都唔敢有好大希望,希望平常心考到入心儀學校,我都知小朋友幾個月可以成長好多,謝謝你

moledy 發表於 17-3-27 20:09
當然小朋友都係慢熱同怕羞,這個我都覺得好蝕底,不過而十k1下學期改善左好多,但始終已經過哂k1 intervie ...

每人有自己性格特質,朋友囡囡又係慢熱內向,考多間名幼都係waiting. 好在有家姐讀緊既名幼最後收左。
上學後,妹妹表現好好,年尾重攞埋獎。
面試失敗,唔等於小朋友失敗or唔叻,只係緣份未到。

QQfishs    發表於 17-5-10 16:53

Monstereasy 發表於 17-5-10 16:00
每人有自己性格特質,朋友囡囡又係慢熱內向,考多間名幼都係waiting. 好在有家姐讀緊既名幼最後收左。
上 ...

明白,只係而家考小學咁難,覺得入到名幼機會會大d,擔心讀私幼競爭力會差一些

唯有盡人事

Erin2015 發表於 17-3-20 23:16
香港幼兒教育很多早就不是有教無類的了。連資助幼稚園都要面試,本末倒置,目標不是把優秀或平庸的小朋友教 ...

Agree
‹ 上一主題|下一主題