用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 挫敗感
go

挫敗感  

仔係年尾細b,加上性格較慢熱,一心想佢做大b希望自信心強d,又希望可考到名幼龍幼

但剛經歷完st cat & LH都係offer 已覺得好挫敗,我知我囝已表現唔錯,耐何可能而家叻既小朋友實在太多,我唔係懷疑自己小朋友,我知佢記性領悟力都唔錯,但可能唔適合面試遊戲,剛插左本區私幼n班2個月,都唔知年尾繼唔繼續考龍幼名幼好,我已對自己為囝囝既決定無咩信心.....

我知過幾年考小學仲大壓力,但依家未調節到自己都有唔開心,所以想上黎呻下,多謝大家

補充,我囝今年考st cat LH係大b ,但都無offer ,所以先咁失望

pizzafat 發表於 17-3-19 15:46
補充,我囝今年考st cat LH係大b ,但都無offer ,所以先咁失望

係咪比較怕羞

yee123480 發表於 17-3-19 15:52
係咪比較怕羞

又唔算,不過要d時間warm up先發揮得好

pizzafat 發表於 17-3-19 15:46
仲有好多學校選擇,或許呢2間學校唔適合你仔仔呢,唔洗灰心,總有一間學校會出offer俾你仔仔,the best is yet to come!

同我個仔情況一模一樣,考LH明明很不錯,但冇offer, 挫敗。我沒考SC,又不打算考龍校,只是LH,咁都唔得,唯有解釋唔夠人叻。
而家入咗第二心儀,打算11月再考LH K1,只此呢間,唔得就直升,唔想再玩呢個遊戲!

難得樓主大膽講出自己嘅感受,其實好多媽咪也經歷過,我個人認為入名牌幼稚園,可能都要睇下家庭背景,所以競爭好大,有時候未必係小朋友嘅資質問題,咁細個好難係面試咁短時間睇清,不要灰心,只是僧多粥少,或者時機未到,任何學校都可能孕育出精英。

EvaHui520    發表於 17-3-21 11:10
AKKAPPO    發表於 17-3-20 10:21

熊寶寶樂園 發表於 17-3-19 21:09
難得樓主大膽講出自己嘅感受,其實好多媽咪也經歷過,我個人認為入名牌幼稚園,可能都要睇下家庭背景,所以 ...

真的嗎?我見每年比較出名直私都話收好多好多名幼,好似入唔到就好細機會入到出名直私咁,講真自問只係一般窮中產家庭,唔望入神校,只要想入到比較好的一線學校,依家入唔到呢兩間咁,好似已經無咩機會考到好學校咁,係咪我太悲觀?

lily1995 發表於 17-3-19 20:20
同我個仔情況一模一樣,考LH明明很不錯,但冇offer, 挫敗。我沒考SC,又不打算考龍校,只是LH,咁都唔得, ...

我都係最心儀LH,自問自己同爸爸和小朋友已盡左力,可能地址唔係大型屋苑唔係最合LH心水掛,不過我K1唔會再考佢了,因為仲少位過n,應唔會再有機會入到

同埋其他考K1應唔洗再考家長,只考小朋友一次,唔想再咁大壓力

pizzafat 發表於 17-3-19 21:23
真的嗎?我見每年比較出名直私都話收好多好多名幼,好似入唔到就好細機會入到出名直私咁,講真自問只係一 ...

同我一樣咁諗!

樓主小朋友有second in 已是學校給他最大肯定 cheer up

pizzafat 發表於 17-3-19 21:25
我都係最心儀LH,自問自己同爸爸和小朋友已盡左力,可能地址唔係大型屋苑唔係最合LH心水掛,不過我K1唔會 ...

你幫小朋友報K1時報SC,KV,PC,MS啦,呢d學校唔錯,而且部分冇pn班,K1多位d,LH係好,但佢K1太少位,其實LH面試係難同深,入唔到都唔好難過,仲要過兩關。

pizzafat 發表於 17-3-19 21:23
真的嗎?我見每年比較出名直私都話收好多好多名幼,好似入唔到就好細機會入到出名直私咁,講真自問只係一 ...

樓主目標係直私小學?

樓主真係玻璃心,父母都軟弱,點保護孩子?未來長路孩子還要你支持,請盡早加強自己信心,無信心的父母可以有有信心的孩子嗎?

就當SC + LH 每年收一千個學生,近年每年出生人數6,7萬。SC,LH e d 熱門名校人人都想報,你仲要是細B 爭唔羸有咩咁出奇。難道你孩子識特異功能?比你爭到,其他家長又點諗? 咁大B 報左唔收洗唔洗去死?!你再報埋9流村校,連村校都唔收你至心灰啦。

chriskaan  我就係好例子啦~~我8月b , 考 LH , JOYFUL , 村校都唔收呀~~~不過 , 我俾佢返 PLAYGROUP 先 , 再戰 K1囉~~   發表於 17-3-20 17:36

熊寶寶樂園 發表於 17-3-19 22:44
你幫小朋友報K1時報SC,KV,PC,MS啦,呢d學校唔錯,而且部分冇pn班,K1多位d,LH係好,但佢K1太少位,其實LH ...

多謝你意見,我係想target 直私小學,我年尾都會以超大b身份報以上幾間

我都知LH面試算好深,入唔到都唔奇,只係2nd時校長講到好似好有機會咁,所以先希望越大失望越大

星星的後裔 發表於 17-3-19 23:07
樓主真係玻璃心,父母都軟弱,點保護孩子?未來長路孩子還要你支持,請盡早加強自己信心,無信心的父母可以 ...

我諗你可能睇漏左,我小朋友係超大b身份報n

pizzafat 發表於 17-3-19 23:34
我諗你可能睇漏左,我小朋友係超大b身份報n

你一開始說"年尾細B". Anyway, sorry.

咁你期望就合理啲,但都係啦這兩間都咁多人報,爭唔羸唔奇。放眼將來,睇吓點考好小一啦。

K1再報過。幼稚園收生撞手神,我仔囡都係N唔得K就得,好難講既。

唔好灰心,努力透過家庭教好子女令佢地開心成長,比讀咩學校更重要。

今年K1 再戰,好好準備,譬如爬吓文,知道吓以往心儀幼稚園既形式,可早一點準備,例如民生實問認ABC, 根德可能要唱歌,St Cat 會1月Lego /積木做指示。又搵多d朋友多d同佢傾計,況且返多幾個月學又叻d架。報名不防報多幾間,因為有時又撞期,有時小朋友又唔舒服。祝搵到心儀學校。
:wave:

回覆樓主:

......