用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港舞蹈團兒童少年團
go

香港舞蹈團兒童少年團

請問各位家長有小朋友參加呢個團嗎?面試有咩要考?難唔難?
一個星期練幾耐?辛唔辛苦。
因為小朋友想試下,但好驚佢冇時間
thx

mimilaw123 發表於 17-3-19 11:24
請問各位家長有小朋友參加呢個團嗎?面試有咩要考?難唔難?
一個星期練幾耐?辛唔辛苦。
因為小朋友想試下 ...

我阿女已經踏入第2年了,今年暑假演出公開第一次表演(共3場),於8月4-6日在沙田大會堂演出,叫做龍鳳茶樓,由7歲到18、19歲的女仔傾力演出,但要5月才可公開發售門票。至於當年阿女面试是自己挑選一隻舞,而且有背景音樂,用3-5分鐘演繹。平時練習是一星期只有2小時,兒童團是星期六上午,3月有公開課,邀請親友欣賞半年學有所成的成果。香港舞蹈團師資質素優質、認真及嚴謹,每次練習是梳髻,以中國舞為主,現在是招生時間,不仿試一試,但收生不多且嚴格,希望我能解答到你。

謝謝您的回答。想知多少少面試既過程,請問面試考d咩基本功?另外,個一隻自選舞蹈係由老師編排?有冇限咩舞種?要着成套表演衫嗎?

mimilaw123 發表於 17-3-24 18:10
謝謝您的回答。想知多少少面試既過程,請問面試考d咩基本功?另外,個一隻自選舞蹈係由老師編排?有冇限咩 ...

如果你小朋友學開中國舞,可以表演上堂學的成果。因為我阿女以前在東方舞蹈團學了一年中國舞也不錯,便用老師恆常教的舞姿表演,當日面試那天我沒有為阿女準備背景音樂,因為見到好多家長有準備CD,但我們沒有,幸好阿女全場識哼背景音樂,一邊哼一邊跳,算唔錯!面试穿回上堂的練功衣

女女跳咗七八年舞。有打算跳中國舞考級既舞,但因為怕動作standardize咗,一旦做唔到做唔靚勁易穿煲。但要自選又好勞師動眾,又要老師編又要排,亦都好尷尬。所以唔知點算好,請問當時各同學仔都跳咩舞?係自選嗎?

今日女女去咗in,佢話面試最後會叫幾個女仔出嚟講自己個名,錄低佢,其實個d女仔係咪係候選名單中?另外,女女準備四分鐘舞蹈,但跳咗半分鐘就cut咗,係咪代表無機會?但人人都係咁被cut? 有冇家長分享下?

mimilaw123 發表於 17-5-20 19:33
今日女女去咗in,佢話面試最後會叫幾個女仔出嚟講自己個名,錄低佢,其實個d女仔係咪係候選名單中?另外,女 ...

我覺得唔關事,應該今日overrun 左

請問小朋友都有去面試嗎?有冇收到風今年收幾個?女女話好嚴,佢自己跳咗一分鐘就被cut, 又冇被老師叫出嚟,有d唔開心

mimilaw123 發表於 17-5-21 18:30
請問小朋友都有去面試嗎?有冇收到風今年收幾個?女女話好嚴,佢自己跳咗一分鐘就被cut, 又冇被老師叫出嚟 ...

完全唔知佢收幾多人,但目測一組有30個小朋友,應該收得曬?

回覆 lanjarbi 的帖子

請問女女收到信未?依家都未收到,應該被reject咗

回覆 mimilaw123 的帖子

今日有信

我也收到信了

mimilaw123 發表於 17-5-31 21:26
回覆 lanjarbi 的帖子

請問女女收到信未?依家都未收到,應該被reject咗

收到了,O組

我都收到信,入唔到