用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: fannyshing
go

Deleted   [複製鏈接]

回覆 哈利媽 的帖子

阿女小一係jolly學得幾好喎,佢默書好輕鬆, 通常都自己搞掂每次都九十幾, 我就覺得最緊要選一個 好嘅老師,所以 好難說喺邊度學是最好的 , 因為我個女好鍾意講miss所以佢上堂會好專心同好鍾意返學

回覆 little_yolky 的帖子

都係嘅, 會再努力搵合適嘅方法, 其實係唔想浪費太多時間在溫默書上.....

嗰兩頁默書如果是P2,我會覺得深,雖然我的小朋友間學校英文也是教快半個學期。

回覆 哈利媽 的帖子

其實唔正式學都可以,大個了,見嘅字已唔少,都應意識到某d字母組合嘅發音。你自己懂嗎?如懂,幫佢按syllables拆開d字,再幫佢記。佢地對tion,ment,less, ful.....好多已好熟,其實幫幫佢地拆同提下佢地點記個音,應會好點。教時講埋見到呢d組合就知個字係咩詞性,佢地會容易好多。

little_yolky 發表於 17-3-21 12:01
之前都無學好, 依家你有信心學得好? 其實phonics同串字都唔係有好大關係, 係關個發音事多D。都小四了, 就算 ...

識拼音,如果本來讀錯音,會串錯。

如果個音岩,或者留老師讀默個音,可以估到。

而平時認字,因有拼音將字音關連,亦易記好多。

little_yolky  所以係對小朋友有幫助,大個咗就唔係咁明顯了。  發表於 17-3-22 12:27

miujoey 發表於 17-3-21 10:38
回覆 Joball 的帖子

看來花生友的是你 ,其他網友都有畀正面嘅意見, 亦冇人話過樓主英文差 ...

更正話樓主英文差
係話樓主女兒英文不夠好

sheffield 發表於 17-3-21 10:20
回覆 Joball 的帖子

呢到大部份都唔係花生友,係真心分享的媽媽呢!我自己都係70後U grad媽媽,絕對清楚自 ...

個仔將會考小一
自己已鎖定D相對程度淺,但係和我們教學理念較為接近的小學!

個仔現在讀K2
我伴讀時,個verb 用左past tense
如slept ,ate 佢會問我不是sleep , eat 咩?
不是同一本書,也不是同一個字!

佢只係一普通學卷K嘅學生,屋企姐姐講中文
佢可以用英文full sentence 形容圖畫,人物感受
能聽、能講、能認字

暫時覺得,能力上,讀英文深嘅學校佢都可以應付到,
但我不認同教深、考深的文化,係對小朋友好
也不認同咁細個默ED生字,
英/美小朋友同年是否識串ED字?
我有保留!
個人認為, 英文識聽識講,重要過識串字

kwclau 發表於 17-3-21 09:22
其實我都想講,篇野幾深吓,見個個家長都話唔深,有啲仲話一次過默兩課添,我唔敢出聲啦。

我 background ...

一樣MNC 工作,對住外國人即轉Channel!

自問英文一定不及外國回流的同事,但英文present 冇難道,即時Q&A也流(emoji),英文並不算標青但夠用!
我小學英文默書都有唔合格,考試也不是很高分!

對有人叫樓主幫女兒留級,非常震驚!

little_yolky  我都有D震驚。  發表於 17-3-22 12:29

回覆 retriever 的帖子

拼音都要睇係咩口音同埋老師、學校用英定美式串字。
有一次我默書,老師講 “antibiotics” 個 “anti” 讀成 “an-tie” 咁樣,搞到我好混亂。個老師堅持佢讀音冇錯,係我地錯,其實係因為佢加拿大讀書,所以 “data” 讀得好奇怪,串 “tyre” 做 “tire”。 我地學校口音多數跟美式,書寫主張英式,但係左一兩個英文科「長老」之外,其他英文老師讀音、串字等等都有大不同,好容易搞亂。

然後又產生 “grey”/“gray”,"centre"/“center”,“apologise“/”apologize“,“travelled”/“traveled” 等等呢 d  問題,最搞笑係前面 3 個例子係我學校通常唔會畀老師扣分(除非老師好著緊一定要英式拼音),但係寫 “traveled“ 就一定畀人扣分!同埋有時候寫 American English vocab 都可能會畀人扣分。一時一樣,年年老師讀音同串字都唔同,搞到認字同埋聯想讀音會困難左。

所以中四之後,我強迫自己全部轉曬跟英式(-ze 尾轉 -se,唔用 candy,用 sweets 等等),費時煩!

Joball 發表於 17-3-21 22:54
個仔將會考小一

中國人社會永遠鍾意比較。學校見個個90分以上,咪出深啲囉,啲家長見學校教深左咪再加力谷盡啲囉。考評局見咁多人考到10A咪再出深啲囉,中學深左小學都要早教,……下刪1萬字,一路咁惡性循環落去,小朋友真慘。

外國學校好似無默書lee回事,亦都無要小朋友念乜鬼 go went gone,都無做grammar exercise (教緊 simple present 同 present continuous tense 時不准用 past tense,否則當錯)。我無研究 local school 咁樣教英文成效如何,只知好多 local 名校出名英文好的,讀左十幾年,會考考埋個A返來,都同外國人溝通唔到。local 學校要英文唔合格好易㗎咋,考試卷串錯字扣分,he she it 後面動詞無加s 扣分,大細階punctuation 錯扣分。作文超過字數上限扣分。真想死。小二生,英文唔合格就要留班,但本身已睇得明老鼠記者㗎喇,十分打擊自信及學習動機。
我可能講得多左離左題,唔好意思咁多位。

回覆 kwclau 的帖子

其實果篇範文,講的英文都唔係外國人講的。外國人講食飯、唔會話 ate 乜嘢,係had 乜嘢。不過以英文為second language學習,就無謂深究。

kwclau 發表於 17-3-22 10:28
中國人社會永遠鍾意比較。學校見個個90分以上,咪出深啲囉,啲家長見學校教深左咪再加力谷盡啲囉。考評局 ...

非常同意
也一語道破問題所在

深不代表好

認識大量英文考試成績好的人,唔夠膽講英文

Jane1983 發表於 17-3-22 10:35

其實果篇範文,講的英文都唔係外國人講的。外國人講食飯、唔會話 ate 乜嘢,係had 乜 ...

完全同意

其實果篇範文,講的英文都唔係外國人講的。外國人講食飯、唔會話 ate 乜嘢,係had 乜 ...

Last year I went to .....

都怪怪地

其實我有D唔明白, 中文教科書我見好多係節錄幾好既兒童文章, 咁點解英文教科書唔搵個英文好既老外寫? 又或者直頭參考下英國用咩教科書, 點解係都要搵中國人寫英文教科書。

little_yolky 發表於 17-3-22 12:36
其實我有D唔明白, 中文教科書我見好多係節錄幾好既兒童文章, 咁點解英文教科書唔搵個英文好既老外寫? 又或 ...

而家法官都想只搵本地。。。

我幼年時英文麻麻地。後來有個好勁的補習老師一對一幫我補左半年多d搞清楚曬我d grammar 同背生字和做close passage 的技巧。一年後英文已經變得很不錯,受用一生。看英文書係慢慢學,對妳目前的問題係遠水救不了近火。補習係速成,所有默書考試都有技巧的。如果個女本身不想留班或轉校,同埋其實只係一科跟不上,其實我覺得搵個勁的補習單對單搞好英文好過。我因為受過自己的補習老師啟蒙,到自己高中同大學時都有回饋去幫人專補英文,看到學生短時間內進步都好開心 (包括2線本地校,補到夠考入國際學校)。

我不是補習老師,是專業人士,top u first hon 畢業。所以千其唔好問我拿contact或介紹。我當年個補習老師都無做補習好耐所以都唔識人介紹給妳。但我只是想把過來人真實第一身經驗分享。轉校要重新適應環境不是容易的事,宜三思。

回覆 little_yolky 的帖子

唔知點解,可能想順便教個 ate字,係eat的past tense,所以咁卦。

我覺得香港人學英文,學咁多年、咁努力、用咁多錢和時間補習,平均水準唔好,真係好可惜!咁既投入,應該好好多。

Joball 發表於 17-3-21 22:54
個仔將會考小一
其實我也不認同教深考的文化,但如孩子唔辛苦又能應付到,我會冇反對,再者,選學校有好多因素要考慮,除成績,地點、學生質素、升中派位情況等都要考慮,或許我太現實吧!其實再諗清楚,我地/樓主有能力自己在家教的,一早睇d書都深過學校教的吧!你睇,你K2細仔都問樓主sleep同slept啦,樓主咪教左佢囉,如果是幼稚園K2教past tense,你睇大家嘈唔嘈!爸母冇時間/能力去早教孩子的就唯有靠學校…

英/美小朋友唔串字,所以到大學d字仍然串錯…我是在加拿大讀大學的,我見到個問題。英文是我們的second language,跟英美孩子不同,不能比較!他們從日常生活中就學會了英文生字(睇同聽),而我地就靠睇書同返學去學個d字,由於少用,所以更易唔記得。利用默書都叫有機會讓小朋友認真去了解下,記下個字,到作句作文時有得做下,如記得又用到,個字就是落左自己的字庫了!香港孩子,冇浸(英文/second language嘅環境,就唯有用其他方法建做自己嘅第二語言字庫…

英文識講識聽重要過串字,聽起來好啱!如冇得並存,只能揀其一,咁就係識聽識講好過識串字……但現今社會的要求不只求識聽識講溝通到就夠…早番30年就可能係…今天的香港,能聽寫講(英語/second language)的人多的是,如希望孩子多個選擇(職業/自己生活方式)的機會,3項能力都要共存!你可以話科技發達,打錯字電腦軟件都會同你修改,但個字錯很誇張少少,軟件都唔識修改啦!

補充,我唔係認同教深一年或默書要深要多是王道,但要預備孩子去面對將來的競爭是現實的,如孩子有點吃力,就換個方法,如真的不能,就按孩子的能力和成熟速度去行,不要勉強。

不喜勿插

fannyshing 發表於 17-3-19 01:33
仲未有心水學校,想九龍區⋯我有問過培道、九龍灣呂明才、優才⋯但我真係無咩方向,怕又係一樣好深:thinkin ...

優才都深
‹ 上一主題|下一主題