用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: fannyshing
go

Deleted   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-20 18:00
唔係深, 係量多既問題。尤其唔鐘意串字小朋友, 一次要佢默咁多, 仲可能默得密, 佢哋更唔想溫, 根本溫唔入腦 ...

量多呢個問題我係冇考慮到,如果係量問題,我會轉,費時家長同個女都辛苦,始終鸁係終點先係有用,而家仲細,唔應該只有默書測驗,比咁大壓力佢

fannyshing 發表於 17-3-19 00:01
小女現在TN私小就讀二年級,本身學校英文科會教高一年,我發覺小女今年已經跟唔上所以想同佢轉校 ...

睇完個post
一定不會俾個仔考德雅
勸樓主同個女轉校

睇完D comments 明白點解咁多學同自殺
咁多花生友話樓主英文差?!

評心而論,對小二黎講深,默ED深字勁無聊
小二睇得明和識讀E篇嘢,我覺得已經算叻
我唔覺得咁細需要串ED字

利申
70後AL英文credit
三大畢業

Joball 發表於 17-3-20 23:07
睇完個post
一定不會俾個仔考德雅
勸樓主同個女轉校

其實「德雅」絕對唔係一間差嘅學校,我大、細女都係由一間happy 幼稚園上!我大女文靜嘅、比較鐘意背野,佢由完全唔識英文拼音⋯到今日英文都一定唔差⋯只係妹妹性格同各方面配合唔到,讀書無得迫嘅,唔得就唔得!我見到德小嘅小學友係真係開心架,老師有愛心⋯

sheffield  you are such a reasonable parent!  發表於 17-3-21 10:26

little_yolky 發表於 17-3-20 16:15
我哋學校都有俾範圍........係阿女懶........唔溫囉........

係,我女都唔算勤力,做事比較慢!但係數學果d佢又唔差喎!

IloveJJ 發表於 17-3-21 00:08

不如問下阿女想唔想轉校?如果唔想既,咪由得佢英文唔合格 ...

佢話唔想架,因為有好多朋友仔但係一稔到留班佢又好唔想喎phonics有學喇!學校有,星期六都有⋯老師話佢上堂遊雲!

IloveJJ 發表於 17-3-21 00:20
即是星期六係出面學?咁你有無同佢溫?佢可能比較遲熟、心散,咁你同佢跟下先得
...

星期六出面學,星期一至五真係抽唔到時間督促,加上我英文唔太好我大囡就會閒時教妹妹,但妹妹真係心散,呢度講完果度話「唔記得咗」但佢識果d就好有信心講喎!

睇老鼠記者真是會串錯字
會不會真的攪亂咗

不如從基本改起,針對錯字再串好

IloveJJ 發表於 17-3-21 00:32
心散既細路出去學野係事倍功半,自己一定要再跟。我個大仔就係咁,游泳、跑步、武術、樂器、電腦、普通話 ...

我明白,但有時自己分身唔到,因為我仲有一個小四女兒,同樣星期六要補習,但時間同妹妹唔一樣,所以一日走幾場!照顧唔到兩個即時需要,我都係有一定嘅責任!我會再試試其他方法幫妹妹,留級可能會稔,但找新學校都會試⋯

fannyshing 發表於 17-3-21 00:40
我明白,但有時自己分身唔到,因為我仲有一個小四女兒,同樣星期六要補習,但時間同妹妹唔一樣,所以一日 ...

聽、寫、畫畫,你女邊范比較掂?如果系聽,佢可以多d唸、串字;如果佢唔抗拒抄,靜心慢慢抄;如果有創意的,有顏色筆 group 下、拆下字,畫下畫做記號。様様試下~

睇完個post
一定不會俾個仔考德雅
勸樓主同個女轉校

其實我都想講,篇野幾深吓,見個個家長都話唔深,有啲仲話一次過默兩課添,我唔敢出聲啦。

我 background 同Joball 一樣,70後AL英文cred3大畢業,返MNC工時日日講英文,自問一畢業開始做野時,英文不怎樣好,真正好起來是日日對住公司啲鬼子佬,怕都要講,咁先練到返來。成日見阿女學校啲英文功課,我都自愧不如,當年自己小二點會識咁多字。但阿女在校成績只是中下游。

睇完個post
一定不會俾個仔考德雅
勸樓主同個女轉校
唔好咁講, 雖然我唔認同德雅教快既政策, 但德雅的而且確係好既學校嚟, 只係人夾人緣啫。

回覆 Joball 的帖子

呢到大部份都唔係花生友,係真心分享的媽媽呢!

我自己都係70U grad媽媽,絕對清楚自己以前讀乜,個女e家讀乜,但就真的不能將佢地e家跟我地以前比較。我地以前唔會早早開始學phonics,亞媽又唔識教我地e家我地有能力,從小開始陪讀,中英文書都有,亦好早開始phonics,所以好多小朋友上小學時睇書同串字已掌握得唔錯。

如學校教得深,小朋友又唔辛苦而可以處理到,返學又開心,咁咪冇問題囉!但每個小朋友能力不同,發展速度唔一樣,爸媽比嘅支援又唔同按情況選間適合自己的就是了!但老實說,就算你入間3線的小學,課程都會比我地以前的深!如你要搵番我地以前程度的至讀,咁唯有home schooling了…

樓主有孩子了嗎?如有,幾歲?

回覆 Joball 的帖子

看來花生友的是你 ,其他網友都有畀正面嘅意見, 亦冇人話過樓主英文差

唉...我嗰個又係默書唔多掂, 升小四後次次2版A4咁默, 之前佢有學phonics, 不過完全唔識運用返出嚟, 同佢溫時拼個音比佢都仲默到, 返到學校真正默時一緊張就亂哂籠, 咩都唔記得哂, 今年升小四後都經歷咗好幾樣新低呀!!!

話時話如果之前phonics學得唔好, 小四先再重新學過遲唔遲呢?

哈利媽 發表於 17-3-21 11:38
話時話如果之前phonics學得唔好, 小四先再重新學過遲唔遲呢?
之前都無學好, 依家你有信心學得好? 其實phonics同串字都唔係有好大關係, 係關個發音事多D。都小四了, 就算phonics唔好, 見咁多年英文, 串咁多生字, 都應該掌握到D竅門了吧。有時間不如補下其他。屋企預默OK, 返到學校緊張唔OK, 即係唔熟而已。不如再預早少少溫, 每次個量少D, 但溫熟D。
‹ 上一主題|下一主題