用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
go

Deleted   [複製鏈接]

deleted
   6    0    0    0

回覆樓主:

德雅?朋友孩子是讀德雅,佢要請私補。。。升班是試升的,但跟不上真是痛苦。。轉校不是一件小事,好看小朋友想不想轉及心儀小學有嗎?相反如孩子想轉一轉,改善大家關係,如插班一般資助小學估會考得會好。。。

brother4 發表於 17-3-19 01:00
德雅?朋友孩子是讀德雅,佢要請私補。。。升班是試升的,但跟不上真是痛苦。。轉校不是一件小事,好看小朋 ...

係德雅,由於今年學校轉咗一本比較深嘅英文書,我女英文科全跟唔上,經常唔合格!令到佢自信心都無曬!我有同囡囡講過轉校嘅事,佢都明白嘅,其實我囡同我都好鐘意德小架,但真係試過補習⋯功課班都一樣跟唔上我都唔想迫佢繼續,我怕佢連學習興趣都無,無耐⋯⋯想轉返出去一d普通二線學校!

係咪淨係英文跟唔上?定係其他科已經開始見到有問題?

1998Ruby1998 發表於 17-3-19 01:14
係咪淨係英文跟唔上?定係其他科已經開始見到有問題?

只係英文科唔合格,其他就一般般⋯可以跟到嘅

仲未有心水學校,想九龍區⋯我有問過培道、九龍灣呂明才、優才⋯但我真係無咩方向,怕又係一樣好深因為真係唔知每間學校嘅英文係點,比較唔到所以有點煩惱,大家有咩意見比到我可以試in邊d比較好

little_yolky  不過培道中文就深D。  發表於 17-3-20 12:28
little_yolky  培道好淺的,放心,不過係升中成績一般D。  發表於 17-3-20 12:28

轉校未必係一件好事,轉左去另一間又唔知第二間英文同其他科困難程度,如果到時候其他科深過德雅點算?又或者萬一女女如果適應唔到新環境(雖然通常呢個一個學期後就適應融入到),你同女女都可能難受

你同女女都鍾意德雅,但係女女願唔願意畀多次機會自己,讀多一年睇下點?

1998Ruby1998 發表於 17-3-19 01:50
轉校未必係一件好事,轉左去另一間又唔知第二間英文同其他科困難程度,如果到時候其他科深過德雅點算?又或 ...

有稔過留班架,但係真係會追唔上,原因我大囡現在都讀緊德小小四,佢見妹妹學緊嘅英文明顯比之前佢學嘅都深咗,加上妹妹性格比較好動,家姐文靜坐定定自己溫(可以追到)比妹妹留級,但都未必追得上!(因為我細囡係驚咗英文堂

回覆樓主:

試吓轉校,現時打電話去心儀小學,問咗要什麽文件及程序,一般要7月才考試,因確定有多少個叩門位才招生,原因有人留班,出國/轉校等,所以還有時間考慮清楚。。。

fannyshing 發表於 17-3-19 02:00
有稔過留班架,但係真係會追唔上,原因我大囡現在都讀緊德小小四,佢見妹妹學緊嘅英文明顯比之前佢學嘅都 ...
支持轉校,佢會比現在讀得更開心和信心,佢只不過未去過其它學校讀,所以無得比較,作為家長,應該幫佢做決定!

之前有fd讀tn的(已畢業),也說是谷,我都會選擇轉去一間較淺的,睇下能否做小池大魚

ps 小4有自己主見,當事人意願也要consider

little_yolky  樓主女女小二。  發表於 17-3-20 12:30

英文點補?出去補是一對一還是小組?

除非你轉去津小,直私英文教深是學校回應家長的需要,吸引學生的方法。

如果親友問我,我會建議轉校。

MrBeast 發表於 17-3-19 10:20
ps 小4有自己主見,當事人意願也要consider

大囡小四跟得上,係小二果個跟唔上不過妹妹性格比較樂天!應該問題不大

tkinwong 發表於 17-3-19 10:52
英文點補?出去補是一對一還是小組?

除非你轉去津小,直私英文教深是學校回應家長的需要,吸引學生的方法 ...

去咗一間專補德小嘅補習社,所以係會貼到學校!津校我都有稔,但唔知邊d比較合適

如果你想問津小,可能大致講邊一兩個區,大家會容易d比意見。

Jane1983 發表於 17-3-19 12:37
如果你想問津小,可能大致講邊一兩個區,大家會容易d比意見。

我住九龍東!

IloveJJ 發表於 17-3-19 15:09
一般津小一定比私小程度無咁深,因為學校還有很多抽入去的同學。如果二線津小,就更加唔會深。
另外,插班 ...

對上兩次默書範圍係呢兩頁仲有simple present, present⋯我地好少睇其他學校功課,所以唔知係咪正常
‹ 上一主題|下一主題