用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 學寫電腦程式
go

學寫電腦程式

小孩現對寫電腦程式非常有興趣。自己看書也會試著寫。好似有文有路。現想他有系統地學習,請問有冇好電腦中心介紹?

Aerosol_Ma 發表於 17-3-18 10:30
小孩現對寫電腦程式非常有興趣。自己看書也會試著寫。好似有文有路。現想他有系統地學習,請問有冇好電腦中 ...

香港島,全英文上課可以嗎?

回覆 Activehealth 的帖子

我也有興趣. 全英可以.  可否pm我D資料. Thx.

回覆 Activehealth 的帖子

可否PM我. 唔該曬.

First Code Academy
https://hk.firstcodeacademy.com/en

回覆 小猴子兒 的帖子

朋友剛剛給我看First Code Academy 小冊子。一個course 要6千多, 有十堂 (6百多元一堂);一堂90分鐘,要自己帶電腦。好似幾貴,有家長試過嗎?

Pauline_CC 發表於 17-3-21 12:24
回覆 小猴子兒 的帖子

朋友剛剛給我看First Code Academy 小冊子。一個course 要6千多, 有十堂 (6百多元一 ...

幾貴喎!

小猴子兒 發表於 17-3-21 17:36
請問你有小朋友係度學過嗎?因為頭先我問過如果有朋友介紹會便360元?

My son started coding when he was 6.  he learnt at First Code Academy and Koding Kingdom.  Courses at koding kingdom r more budgeted.  indeed, nothing special.   for basic courses, they uses courses materials u can search free online.   If u can spend sometime, in fact u can look up online courses and therr r lots of free materials.

想自學,請問有冇參考書推介

dearmm 發表於 17-4-8 01:32
想自學,請問有冇參考書推介

上網search, D資料會update好多,同時又可下載

回覆 dearmm 的帖子

你要先決定學那個language?

回覆 Sherry_mom 的帖子

咁你小朋友學那種language?

Thanks!!
Search you tube 都有很多介紹

請問小朋友學邊種language 易入手

Pauline_CC 發表於 17-4-8 21:55
回覆 Sherry_mom 的帖子

咁你小朋友學那種language?

睇年紀啦!
我仔早兩年先學:Scratch>Python>Java,一個試完又試另一種都可以。