用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班
樓主: ivy6666
go

Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班   [複製鏈接]

loveubabybaby 發表於 17-11-5 12:24
但好肯定LH嘅書係自己編制,而GF有部份嘅書係自己編制,有部分係外購嘅,好似淨話講果本science書就係外購 ...

thanks 我一直都無咩留意課本,你既講解讓我多了一個新角度

chekenken 發表於 17-11-4 18:01
我今日都有去harts school visit, 老師話harts Pn 有校巴話會盡量安排,k3開始會有勁多面試班,我問佢派小 ...

我個人都考慮緊這幾間的排序。

明慧無open day,有簡介會,其餘的 都有Open day,我全部都有去。

Greenfield,我係interview完,之後才參加Open day ,面試當天,我對這校都不過不失,但開放日後,我不太喜歡。

GF的確校舍大,但它是分開了3個Areas,感覺一般。GF 老師的確很多,但開放日當天,覺得整體老師們比較上班感覺,不太熱情一。當然,也有個別熱情的老師,但整體感覺一般。
值得一提,我見他們的美術功課與Lh相比,比較現實,似小朋友的作品,哈哈

HappySiuBB 發表於 17-11-7 04:10

明慧無open day,有簡介會,其餘的 都有Open day,我全部都有去。

我覺得GF課室之多,佢應該可以收到好多人。提一提,佢地NET & 普通話老師 + 1位廣東話助教長駐班房,那語境應該不錯。

明慧,因歷史悠久,所以都有些名氣,我問一些小朋友快要上小學的家長,他們大都識明慧,其餘都不太熟,因始終新校。
不過,明慧n班無課室,及大班的確不太安心的因素。

至於Harts & Nobel,同意其他媽媽所說,課程有特色,不過,都係新校,未有好多record,而且 Harts 校舍的確偏細。

回覆樓主

多謝大家詳細分析3間幼稚園。

但大家似乎分析學校硬件比較多,
我覺得️pn 來講,軟件都好重要。
即係老師經驗同愛心。

明慧open day 我冇去,
但明慧老師應該唔錯的,
起碼佢多年辦學經驗,
管理會比較好,
老師應該都好有經驗。
唯一唔好真係冇課室,
小朋友學自理可能會差少少?

Harts 我去完school visit,
雖然我當日所見,
得幾個老師,
唔知係咪最top 果幾個啦,
但幾個老師起碼都表現好有愛心同有經驗,
同我講課程嘅老師仲話佢係hkps 過來的。
其實hkps 解散之後,
大部分老師去左harts 同piccolo,
而harts 好似接收左大部分hkps k2同k3學生,
所以harts 老師都比到我信心。

至於Nobel 係我覺得老師經驗最少的,
個個都後生仔女咁,
Introduction day 同open day 我都有去,
我覺得老師質素好一般。
而我聽之前用家分享,
Nobel 學自理麻麻,
老師唔會train 介片之類。

GF 老師質素上面講過,又比較多老師,
不作詳細分析了。

幾間學校比較,
好似之前上面有人講過,
的確明慧最穩陣,
所以應該最多人考,比較難考入,
但當一線學校派彩,
應該好多人放位。

HappySiuBB 發表於 17-11-7 04:10

完全同意你所講感覺GF老師唔太熱情,我仔去到GF只係自己行,自己玩,同老師無互動,但Harts open day果日老師係好主動咁同我仔 & 其他小朋友玩,感覺到佢地好關愛小朋友,我仔完全無驚過Harts老師,玩得好開心,但係GF interview時我仔無乜笑容。明慧得簡介會無open day,未真正接觸到老師,所以interview果日會再睇下老師情況。其實Harts雖然地方細,但係我最心儀嘅,只怕Harts唔收,要係明慧 & GF之間揀一間,但有無人會考慮St. Hilary呢? 呢間我睇其他用家講話幾好,但地方都係細,佢地又未open day,所以未感受到學校硬件/軟件好唔好

chekenken 發表於 17-11-7 06:58
多謝大家詳細分析3間幼稚園。

但大家似乎分析學校硬件比較多,

我係Nobel用家,當年係Nobel vs 明慧最後選了Nobel,因為喜歡佢小班,同埋好唔鍾意明慧PN冇課室

我覺得Nobel的老師、EE同校長都好有愛心,跟得好足,小朋友好快就適應到

老師可能望落後生,不過好有愛心,好清楚小朋友性格學習能力。我自己接送放學,如果當日小朋友上當有乜特別野都會同我講,亦會教我係屋企點配合

自理介片方面,學校一開始係唔會迫小朋友戒,係等小朋友適應左,而老師又覺得小朋友ready先會叫家長幫手戒。我小朋友返左一個月學已成功戒左。同埋,家長們真係唔好心急要小朋友咁早戒,會有反效果

課程用三文兩語,小朋友好快已經識唱D普通話同唱歌,英文會教phonics, 佢會自己唱a is an apple...a a apple 咁

唯一唔鍾意係行政比較混亂,好多野好last minute先通知。不過就乜都有商有量,好flexible

家長間亦唔會有好coneptitive的感覺,可能讀得尼間都係想佢開心地學到野

好多人K1都會再考,除非讀名幼(其實都會再考龍校)我知舊年都有幾個考到KV,而我小朋友都已經有一間有小學backup的K1 offer

所以搵間有愛心、開心、又近的PN就夠了

回覆 wendee 的帖子

咁係咪得好少人會係nobel原校升K到畢業?
另外,我見學校入面有樓梯, 又有升降機, 請問小朋友平時係用邊個方法上落多?

我之前打去學校問過, 每學期pn每學期雜費要3000幾, 校服約1000一套, 請問除了這個個開支, 平日還有其他費用嗎? 同埋k班費是否一樣3000幾。我咁問係因為我問過朋友, 明慧k班的雜費比pn高很多。

pn有沒有高思維課程, 如有, 可以分享一下內容和教法嗎?

吾好意思, 我問題比較多, 先在此多謝賜教。

peanutbbboy 發表於 17-11-8 12:09

唔駛唔好意思

我問返今年K1家長,有大概1/3學生會留低升K1

K1的雜費就唔清楚,不過會比PN貴,因為K1開始會用ORT

PN開始就有高思維,不過so far又未見過有相關教材,同埋就算有都好似係一個月上1-2次堂,因為教高思維的崔校長唔係長駐學校。

形式會係玩下matching games, 排序咁,訓練小朋友logic thinking。成件事係崔校長自創,所以成效係點不得而知,當係學多樣野咁啦

反而STEM就有做過一份親子功課,幾好玩同實用。今年學校仲有加上art元素,變成STEAM

仲有樓梯問題,今朝返學老師會同小朋友一齊搭(emoji)上課室。

放學我自己接,可以選擇搭(emoji)或落樓梯,我見小朋友扶住慢慢落係ok

平時上課時可能會上2/F玩 (PN課室在1/F),我小朋友話會搭(emoji)上去

所以如果覺得條樓梯太直太高,係可以選擇唔行,唔駛擔心

得1/3 選擇升上原校K1, 其實係咪叫做少呢?係咪一般媽媽對pn, K班要求都好大分野, 所以升k時要再轉校?
如果學校好, 點解選擇離開呢?

我其實想搵一間可以讀4年, 再考直資/私小, 係咪讀NOBEL 既能力都未足以應付到?

peanutbbboy 發表於 17-11-8 15:49

得1/3 選擇升上原校K1, 其實係咪叫做少呢?係咪一般媽媽對pn, K班要求都好大分野, 所以 ...

其實K1真係多好多選擇,免費同龍校,所以考到都會轉,我諗除左名幼,好多間都會咁

佢課程係足夠考直私,只係太新冇track record

上一兩年都有人考到dbs, 培正,SFA ,優才

我仔是在nobel讀pn, 之後考到入間龍校k1, 考龍校時是對外籍老師, 全程英語, 而我仔都應付到, 我相信係nobel的語境打了很好的底子, 因在家是講廣東話的

上學方面, 學生是由家長或職員帶去搭lift, 如遇電梯維修, 就會行樓梯, 有時太多人等lift也會行樓梯, nobel條樓梯是我最不喜歡的地方, 佢設計唔係太岩大人腳size, 有點細級, 其他野, 如老師, 嬸嬸, 職員, 課程... 我自己就好滿意

記得當年雜費主要都係書簿,文具,茶點同校服,茶點都幾多元化.... 生日會的蛋糕係生日之星的家長自備,另外都要其他家長幫手準備小食, 記得好多次阿仔帶回來的禮物有朱古力啊,波板糖啊咁,不是太好,唔知宜家點...要請現讀生家長解答

囡囡因為上緊佢playgroup, 所以來年pn係直入免interview, 我應該都會選讀nobel

我覺得好多讀pn的家長都會另外考其他k1,不是只有這間,我當年也是以nobel做backup, 考其他, 考唔到米繼續原校囉, 佢啲課程對啟發一個2歲小朋友係幾好

wendee 發表於 17-11-8 11:00
我係Nobel用家,當年係Nobel vs 明慧最後選了Nobel,因為喜歡佢小班,同埋好唔鍾意明慧PN冇課室

我覺得No ...

多謝你的分享,因Nobel的情況一直都唔多資料,我去過Nobel開放日,對整體感覺也不錯。門口細細,但估唔到樓上都幾大。

maglam0610 發表於 17-11-8 16:09
我仔是在nobel讀pn, 之後考到入間龍校k1, 考龍校時是對外籍老師, 全程英語, 而我仔都應付到, 我相信係nobel ...

Very fruitful, thanks for your sharing

HappySiuBB 發表於 17-11-8 16:12
多謝你的分享,因Nobel的情況一直都唔多資料,我去過Nobel開放日,對整體感覺也不錯。門口細細,但估唔到 ...

係呀,佢地會去唔同的房上堂,如music room, role play room, stem room

多謝意見和分享, 感覺實在和有信心多了

wendee 發表於 17-11-8 14:58
唔駛唔好意思

我問返今年K1家長,有大概1/3學生會留低升K1

想請問下,Nobel 培養小朋友閱讀的方面如何呢?謝謝~

HappySiuBB 發表於 17-11-8 16:20

岩岩學校開始左閱讀獎勵計劃,係跟公共圖書館果個,有cert的

每兩星期小朋友會經學校借兩本書,一中一英,再做閱讀報告

HappySiuBB 發表於 17-11-8 16:20

仲有,上星期有個故事日,家長返學校同小朋友講故事,佢fb page有D相

小朋友仲可以扮故事人物造型

學校每個月都有一份詳盡的評估報告,幾全面,可以知道小朋友進度

maglam0610 發表於 17-11-8 16:09
我仔是在nobel讀pn, 之後考到入間龍校k1, 考龍校時是對外籍老師, 全程英語, 而我仔都應付到, 我相信係nobel ...

請問nobel的playgroup如何? 好似話用2種語言的,大約流程如3呢?我都考慮緊是否報給囡囡玩,hehe... 謝謝
‹ 上一主題|下一主題