用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班
樓主: ivy6666
go

Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班   [複製鏈接]

HappySiuBB 發表於 17-10-20 02:20
校長介紹時,提及STEM主要為科技和數學等等,似乎缺少了Arts 元素,當中的arts包括音樂,藝術等等,以啟發 ...

謝謝解答

peanutbbboy 發表於 17-10-20 08:58
謝謝解答

你可以上樂沛兒facebook,有些傳媒報導也有提及他們的STEAM

回覆樓主:

Harts 用家。覺得學校真係好好,大家可能對Harts名字較陌生,以為係全新校。其實佢係九龍塘樂基分校,成副軟件 - 課程、老師、教學經驗都係from九龍塘樂基。只係名字不是用「樂基」,所以感覺佢地日常辦學處理都很成熟有系統。
老師們無論本地、外藉老師也非常有愛心和經驗。小班教學而且課程亦很好- phonics課程、「樂基招牌」的中英文 reading scheme 、在外聘請專科老師上PE、美術甚至小提琴課程(在日常課堂中進行,學費已包哂)今年第一屆開校K3畢業生雖然不多,但升小成績卻很好。

EggEgg08 發表於 17-10-24 19:26
Harts 用家。覺得學校真係好好,大家可能對Harts名字較陌生,以為係全新校。其實佢成副軟件 - 課程、老師、 ...

多謝你分享,請問今年畢業生多嗎?可以分享下升小成績嗎? 我好想個仔入到呢間校,其實難吾難考入,我BB 11B, 我怕連面試都無機會。

Harts 用家。覺得學校真係好好,大家可能對Harts名字較陌生,以為係全新校。其實佢成副軟件 - 課程、老師、 ...

想請問,樂希校舍較細
上次fun day 人多覺得好迫
你覺得小朋友上堂感覺ok 嗎?

知道畢業生升邊啲小學嗎?

回覆樓主

剛剛這年係學校開校起第一年的K3畢業生,所以只有5位。學校網頁有寫他們的去向:
-九龍塘小學KTS
-培僑(據聞有兩個)
-喇沙
-Anfield

今年的學生多了很多,可能因為開校久了,上了軌道,加上很多九龍塘樂基學生加入。

另外也可以參考另一間分校Pods 的升小結果,Pods比 Harts早幾年開校,剛剛一年升小结果相當亮麗,可以上佢網頁看看。

個人覚得九龍塘樂基一向課程很有名和很有經驗輔助小朋友考直私,所以兩間分校都延續它的強項。

兩間學校校舍確實不大,不能跟九龍塘校舍比。但其實純粹單獨只計每個課室內籠又不算小(如曾經參觀過其他九龍塘幼稚園單計每個課室內籠大小,Harts的甚至更大更光猛-很喜歡它窗外光猛開揚的警察會綠油油草地景),只是2/F課室外的open space 著實較細和沒有outdoor area.  學校地下其實係for 上PE堂,除了滑梯,你估不到還有很多「專業」設施,例如攀石牆,kickboxing facilities, 甚至天花打了些扣可安裝滾輪繩索玩類似gym的千秋。

Harts 用家。覺得學校真係好好,大家可能對Harts名字較陌生,以為係全新校。其實佢係九龍塘樂基分校,成副 ...

多謝分享

可以講多少少 local 同 international 分別嗎?
另外你小朋友班有無細B呢?我B 11月㗎,我見 website 就話 playgroup applicants 只要2016年出生就得,只係要等小朋友足2歲先開學 (都係一般會收細B嘅學校嘅practice)
實際上係咪welcome 細B呢?

Harts 用家。覺得學校真係好好,大家可能對Harts名字較陌生,以為係全新校。其實佢係九龍塘樂基分校,成副 ...

請問Harts係咪都係自訂教材架? 睇完你嘅分享,我好希望個仔讀呢間學校呀? 但會唔會好難考呢? 唔知學校鍾意邊類型小朋友 我仔雖然係大B,但宜家重係講BB話多,佢幾好動,但有時會怕陌生,唔鍾意時會大喊,我擔心interview時老師唔揀佢

PODS 收細B 㗎,我諗Harts 都一樣收細B.
以PODS 嚟講,international 班有NET,普通話老師做班主任&一個助教,全英普。local stream 有NET & 本地老師為班主任,另有一位助教; 用英,粵上課,另20min 普通話時間。

回覆樓主

Harts
Local 班係1位NET班主任+1位廣東話班主任+1位助教(每天再有約20 mins普通話課)

International 班係1位NET班主任+1位普通話班主任+1位助教

Art, PE和 music 有專科老師教,班主任在旁陪伴。每班的NET是班主任和只教該班,不用和其他班share的。

回覆樓主

學校有d教材用坊間書籍,例如phonics 用Playtime Phonics. 亦有自編的教材。

想特別提一提係閱讀計劃。「樂基style」的閲讀計劃同一般學校有點不同。一般學校的閱讀計劃多數係毎週派本圖書俾學生回家,然後可能要做簡單報告(例如寫下書名在報告、油幾粒星星表達對圖書喜歡程度等等)which 個人覚得係意義不大,同埋重點去了個報告到)但「樂基style」的(即Harts的做法)係學校每星期派中英圖書俾小朋友,父母要在家和小朋友一起看,因為回校後老師會逐一和他們閲讀,問下他們問題(當然是簡單有趣的問題)然後會寫張詳細評語告訴家長小朋友對該圖書掌握程度,如果小朋友未能掌握,會重發那本書再看。 這種reinforcement係make sure學生在計劃中有得著和養成閲讀習慣,而不是流於公式化地每星期派書收書填閲讀報告。

Harts的功課不多,尤其親子勞作功課更少。而最需要時間的係每週的閲讀,家長真的要花時間在這方面。如果家長buy呢套真係一個好好的系統幫小朋友養成閲讀習慣和提升閲讀能力。

EggEgg08 發表於 17-10-25 10:09
學校有d教材用坊間書籍,例如phonics 用Playtime Phonics. 亦有自編的教材。

想特別提一提係閱讀計劃。「 ...

係呀,我一知道佢地有呢個reading scheme覺得好好,好吸引呀,所以係我心儀學校。但想問Harts學術會唔會好深架? 同學之園比較,會唔會無咁催谷呢? 我上次去完學之園open day,睇完佢地自訂教材,覺得對小朋友嚟講有d深,但我無睇過Harts嘅教材,所以唔知程度去到邊

loveubabybaby 發表於 17-10-25 10:41
係呀,我一知道佢地有呢個reading scheme覺得好好,好吸引呀,所以係我心儀學校。但想問Harts學術會唔會好 ...

課程深淺很難有個客觀定義。但當然課程一定比學卷學校深,始終佢要幫學生保持競爭力考直私小學。
但學校的教學方法不是傳統填鴨式,用了很多有趣方式stimulate 學生。舉個例子--
今年學校定了學期主題係商店。全校所有地方都佈置成不同商店,學校運用商店主題教導小朋友不同科目,例如不同商品中、英名稱(例如低年班係水果名、高d年班甚至係較深名稱的)在「買賣」過程學中、英、普的對話,和數學概念(低年級可能只係數字(價錢)數量,高年級開始簡單加減)同埋在過程中學會排隊、禮貌、manner等等。而之前樓上有分享過fun day時讓小朋友拿著道具盒子參與聽故事亦是另一例子日常學校如何用有趣的方式令小朋友學得更快更容易掌握。
樂基系的學校一直係保持細校運作,唔似其他名幼大校一級已經幾百學生,令學校每推一件事都要顅及很多。 所以佢所有東西都可以較貼心較flexible. 而且老師職員嬸嬸上下都會認得大部分學生。

peanutbbboy 發表於 17-10-24 20:02
多謝你分享,請問今年畢業生多嗎?可以分享下升小成績嗎? 我好想個仔入到呢間校,其實難吾難考入,我BB 1 ...

n 交表收到8月b
k 就11月b 都可交表

EggEgg08 發表於 17-10-25 11:39

好詳細分享呀,咁我對學校又多咗了解 & 信心啦,謝謝

你地最後有無報到樂沛兒呢? 知吾知幾時interview

peanutbbboy 發表於 17-10-30 17:26

我打過電話去問樂沛兒,佢叫我快d交form,因為已經開始安排緊面試啦,不過我無報呢間,學校唔係唔好,但我發覺自己原來前前後後已經報咗10間,好似俾太多面試我仔,驚佢頂唔順,佢好似知面試係乜,有少少唔開心,而樂沛兒又唔算近我屋企,所以決定放棄呢間唔報。

loveubabybaby 發表於 17-10-30 19:02
我打過電話去問樂沛兒,佢叫我快d交form,因為已經開始安排緊面試啦,不過我無報呢間,學校唔係唔好,但我 ...

謝謝你呀

peanutbbboy 發表於 17-10-30 17:26

剛收到信面試,12月2日
‹ 上一主題|下一主題