用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班
樓主: ivy6666
go

Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班   [複製鏈接]

HappySiuBB 發表於 17-9-28 02:01
nobel 10月14 Fun Day, wanna go and take a look, anyone will join too?

網上沒有資料說fun day啊!請問消息來源是?

HappySiuBB 發表於 17-9-28 02:01
nobel 10月14 Fun Day, wanna go and take a look, anyone will join too?

應該是Harts不是Nobel, 剛上網check 了

MissPuffs 發表於 17-10-2 19:50
應該是Harts不是Nobel, 剛上網check 了

Nobel, Harts, Piccolo Monte 都是10月14日 Fun Day!

Nobel,我參加了他們9月23日的Introduction Day,當日有個QR code比我們scan登記參加Fun Day,你可打去學校問問啊!(emoji)

HappySiuBB 發表於 17-10-5 05:00
Nobel, Harts, Piccolo Monte 都是10月14日 Fun Day!

Nobel,我參加了他們9月23日的Introduction Day, ...

原來佢website/facebook都有個QR code,我岩岩報咗

https://m.facebook.com/nobelpreschool.org/photos/a.1478645639091873.1073741828.1434759480147156/1957773054512460/?type=3

suenkayuk 發表於 17-10-5 07:31
原來佢website/facebook都有個QR code,我岩岩報咗

https://m.facebook.com/nobelpreschool.org/ ...

Good Good (emoji)(emoji)

Nobel,我參加了他們9月23日的Introduction Day, ...

Thank you!

大家參加完 Fun Day 覺得如何?
我對piccolo有啲失望 (emoji)
樂沛兒 & Harts 印象不錯,應都會報依2間

大家如何呢?

HappySiuBB 發表於 17-10-17 21:47
大家參加完 Fun Day 覺得如何?
我對piccolo有啲失望 (emoji)
樂沛兒 & Harts 印象不錯,應都會報依2間

我果日去咗interview,趕唔切去Piccolo & Nobel呀 ,請問Piccolo有乜唔好呀? Harts我會報呀,因為覺得果日d老師幾好,但係d課室好似真係好細,所以有d擔心會唔會好迫呢? 請問有無人知N班上午/下午通常有幾多班架? 同埋會唔會偏向收大B呢

loveubabybaby 發表於 17-10-17 23:06
我果日去咗interview,趕唔切去Piccolo & Nobel呀 ,請問Piccolo有乜唔好呀? Harts我會報呀,因 ...

點解參觀完對piccolo 失望?可以分享下嗎?

我有去piccolo, 感覺吾錯喎,我老公好鍾意。

Harts我都有去,去完都好鍾意,仲見返某幾個piccolo時見到既老師,老師好有禮物,好友善,當日我都有同校長傾下,pn上午開兩班,下午開兩班,收生人數應該吾多。

Nobel我都有去,但去到果時太晚了,差不多完,所以無咩睇到,有無媽媽可以分享下Nobel課程特色,好想知。

peanutbbboy 發表於 17-10-17 23:44

咁佢上+下午班咪只收36人 ,果日我仔要瞓晏覺,所以參觀完無留低問野就走咗啦,咁應該好難入喎,請問Piccolo係咪都係開2班am,2班pm呀

loveubabybaby 發表於 17-10-17 23:50

我就係知上下班 各一班local, 一班international, 只於每班收幾多人就吾知道了。

我個仔細細B, 邊間都難入

peanutbbboy 發表於 17-10-17 23:53
我就係知上下班 各一班local, 一班international, 只於每班收幾多人就吾知道了。

我個仔細細B, 邊間都難 ...

因為我好似聽講佢地係小班教學1:9,不過我可能誤會咗,未必收咁少人。我個仔係大B,但唔smart,有時會突然扭計,唔鍾意時點都唔肯做,所以都擔心無好嘅幼稚園收佢,如果你係細細B,或者今年試下先,唔得等一年做大B,我都係咁等多一年做大B

peanutbbboy 發表於 17-10-17 23:53

我個仔細細B, 邊間都難 ...

應該係20人一班,我覺得兩間老師都Ok, 感覺Piccolo 好d. 校舍我覺得harts 光d但細d.

peanutbbboy 發表於 17-10-17 23:44

或者我對Piccolo期望最大,所以相比3間,我會排佢第3,因此有啲失望。

Piccolo & Harts 有安排活動流程,Nobel 則自由參觀。

以活動安排而已,Harts 係比較用心。特別是講故事部分,Piccolo 以英文為主,用影話形式來配合,小朋友只坐係到單向接收,及回應老師簡單的問題,而Harts 有英文,普通話,廣東話老師一齊講一個故事,當中每位小朋友都有一個盒,盒內有故事的道具,小朋友可以參與聽住老師講拎相關的道具出來,及做動作,感覺互動一點,增加小朋友的興趣。

做勞作方面,Piccolo 做望遠鏡,Harts 玩顏料。其實,如果細B的話,唔係好處理到個望遠鏡,變相是家長做勞作,另外他們準備的材料&工具也不充足,而老師也沒有觀察到,即使家長輕輕告之材料不足,他們也沒有補給。

Piccolo 最後係參觀n班班房,同時亦有1位老師作解答,但就是這一位了! 整體感覺一般。

或許大家都好清楚Harts的重點,Arts, Sports & Reading, 而他們正正就以這3方面做Fun Day活動,感覺學校安排有系統及清晰方向。最後,2間班房參觀,一間有家長義工解答問題,另一間有老師(本地 & 外藉)解答問題。

至於Piccolo,因原本間學校資料又不多,現在HKPS接手,但Fun Day也沒讓家長清晰了解他們的教學理念等等,令我有點失望。

不過,Piccolo 老師整體也Nice的,的確校舍比Harts大,但啲樓梯級就略高。

Nobel 雖然沒有流程,自由參觀,不過,校長親身講解課程特色,而且課室內的活動也呈現到他們的課程特色。它的lobby的確很小,但上到1 & 2樓,的確唔細,有幾個playgroud,我囡係眼瞓 + 肚餓情況下,也玩得幾開心 (emoji)

sm111 發表於 17-10-18 00:48
應該係20人一班,我覺得兩間老師都Ok, 感覺Piccolo 好d. 校舍我覺得harts 光d但細d.
...

謝謝分享呀,原來都有20人一班,不過我覺得Harts班房比較細,但我老公話可能果日連埋家長好多人,先覺得迫,如果淨係得小朋同老師應該會ok。不過老師的確好nice,有位講普通話老師同我仔玩,我仔未聽過普通話唔知佢講乜,但佢都好有耐性咁同我仔玩,我見其他老師都時不時陪下d小朋友玩同傾計,覺得d老師幾關顧小朋友,所以感覺好好

HappySiuBB 發表於 17-10-18 03:22
或者我對Piccolo期望最大,所以相比3間,我會排佢第3,因此有啲失望。

Piccolo & Harts 有安排活動流程, ...

好詳細分享呀,謝謝 ! 請問Nobel課程係點架? 一班幾多人呢? 因為果日趕唔切去參觀,所以完全唔了解間學校嘅野,淨係知人話好,但唔知點好

loveubabybaby 發表於 17-10-18 07:54
好詳細分享呀,謝謝 ! 請問Nobel課程係點架? 一班幾多人呢? 因為果日趕唔切去參觀,所以完全唔了解 ...

Nobel 校長說是小班教學,1:8 或以下,一班應約20人,每班必定有NET & 普通話老師,長駐班內,不用調來調去的。

課程特色,STEAM,係STEM之上,加入arts的元素。佢地數學搵左位教資優生的退休校長,設計了一套課程,具體化地教小朋友數學。

回覆 HappySiuBB 的帖子

請問steam加art原素, 可以分享多一點嗎?

HappySiuBB 發表於 17-10-19 16:49
Nobel 校長說是小班教學,1:8 或以下,一班應約20人,每班必定有NET & 普通話老師,長駐班內,不用調來調 ...

咁幾好喎,我諗諗下想搵小班教學嘅幼稚園,呢間可以考慮,謝謝分享

peanutbbboy 發表於 17-10-19 17:01
回覆 HappySiuBB 的帖子

請問steam加art原素, 可以分享多一點嗎?

校長介紹時,提及STEM主要為科技和數學等等,似乎缺少了Arts 元素,當中的arts包括音樂,藝術等等,以啟發小朋友左右腦發展。佢地好似有提及奧福,希望解答到你
‹ 上一主題|下一主題