用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試! ...
樓主: moon.ng
go

急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試!   [複製鏈接]

做父母的要教子女懂規矩

moon.ng 發表於 17-3-18 20:42
謝謝大家的真心話,確實是我們疏忽,內疚自責了好幾日了,原本寄希望於今日SPCC放榜,但是只是waiting list ...

樓主唔好介意,青春期嘅孩子更加會看父母怎樣身教佢地,佢地絕對會有樣學樣架。Anyway, 既然你已決定改期,無謂再自責啦。後補位仍是有希望的。 Good Luck !

May be you and the child stay behind for one more day and join the others the next day.

Most schools will participate and most schools have elite class..in some schools, the elite class is taught in English and the non-elite class in Cantonese (for band 2)

回覆 fatman69 的帖子

When is S2? form 3?

jumphigh 發表於 17-3-18 20:00
樓主係ek問,係想知大家点睇,大家只係有果句講果句。今年考與唔考,最直接最大影响只是楼主孩子,大家绝 ...

你對號入座呀?
樓主一時大意訂過機票上嚟問意見要比大家批鬥呀?

jumphigh 發表於 17-3-18 22:10
咁激動,唔通你同楼主一样情況,对大家意見感同身受?
幸而楼主修養及EQ都比阁下高……
...
我見到有位鬧人時大家急不及待張牙舞爪。

moon.ng 發表於 17-3-18 20:42
謝謝大家的真心話,確實是我們疏忽,內疚自責了好幾日了,原本寄希望於今日SPCC放榜,但是只是waiting list ...

唔好講到"報應"咁誇張 人總會犯上大大小小的錯誤,能夠用少少金錢就可以修復的,也不過是微不足道的疏忽罷了。

反而,不要把一間半間學校看得那麼重,SPCC是好,但收就收,唔收就下間,天涯何處無芳草。升學除了實力, 多少也要些緣份和碰碰運氣,不是父母盡責不盡責的問題。

共勉之。

JustAParent 發表於 17-3-18 23:53
唔好講到"報應"咁誇張 人總會犯上大大小小的錯誤,能夠用少少金錢就可以修復的,也不過是微不足道 ...

Agree

樓主您的小朋友十分優秀。放心一定有適合他的學校。別太上心。塞翁失馬。可能有更合他的學校呢。加油呀

回覆樓主:

路過,尊重樓主决定,但讀書是人生一個小部份,太著緊,孩子有壓力的,自己順其自然,及上天安排,派得差班,正好逆境學習機會,有二個cases冇考分班試,1是派咗最差的班,但佢全級考第1,s2升精英班。2是叩門入,因book咗旅行冇試,通知學校,一樣可入精英班。。。今個月計有大中小的學生超過5位永遠不能番學,家長越孩子越有壓力,相反家長唔著緊/去旅行孩子越少壓力,病痛少D。。。

b3410  true, 共勉  發表於 17-3-19 10:48

brother4 發表於 17-3-19 10:08
路過,尊重樓主决定,但讀書是人生一個小部份,太著緊,孩子有壓力的,自己順其自然,及上天安排,派得差班 ...

考PreS1唔係压唔压力,著唔著紧,係責任问題。就算有無精英班,都係有責任為人為己盡力考好小学最後一个試,作為-个句号。

樓主已取消旅行了。請大家不要再怪罪她了。

回覆樓主:

要講先後問題,明知時間/日子要考但特登不考是逃避責任,要不得。但未知時間/日子但不去考,藉得原諒。。。家長太著緊考試/成績,怕小朋友鑽牛角尖。。。

洋蔥頭媽咪  相信唔會有學校唔通知學生,只是家長沒有留意多  發表於 17-3-19 14:23
洋蔥頭媽咪  小六生通常上學期已派通告通知所有要注意時間,包括 呈分/自行/公佈結果/註冊/pres1 等等....   發表於 17-3-19 14:20
Yanamami  PreS1係早已知幾時要考  發表於 17-3-19 13:31

Yanamami 發表於 17-3-19 10:14
考PreS1唔係压唔压力,著唔著紧,係責任问題。就算有無精英班,都係有責任為人為己盡力考好小学最後一个試 ...
認同~

brother4 發表於 17-3-19 11:21
要講先後問題,明知時間/日子要考但特登不考是逃避責任,要不得。但未知時間/日子但不去考,藉得原諒。。。 ...
全世界都知道放榜後幾日就考PreS1, 就算未知最終去邊間讀都喺同一日要去所派學校考。未知日子時間喺借口。樓主已明白問題出喺自己身上亦已跟進,但你禁搵借口去解脫,實在唔認同。

siden  Agree  發表於 17-3-19 15:59

回覆樓主:

明白,thx,每人都有自己的觀點和角度。。自己講2個例子是真人真事的。
‹ 上一主題|下一主題