用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試! ...
樓主: moon.ng
go

急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試!  

gracelam 發表於 17-3-17 22:21

識人讀band 1a-b中學,佢地分組上堂,補底組有D試卷係唔同 ...
B1A中學既補底班同學,可能只係幸運既B1C邊緣人,所以可以幾差下。

moon.ng 發表於 17-3-17 19:50
如題,烏龍book定了酒店機票,不能參加中一考試,怎麼辦?有人知道嗎?因為取消或是改期損失慘重呢!

...

航班改當天下午或傍晚,考完即上機,其他人飛過去先,酒店不用改

moon.ng 發表於 17-3-17 21:55
慘咯!唔知可否推遲小小考呢?比如有人生病嚴重都要請假啦!

這是不可能改的,曾經有同學因要在政府醫院做手術,是排期的,不能改,有醫生紙,都沒有用,最後考不到PS1,但有考中學編班試,由於只考一個試,中學覺得不達標,編左去中文班,一讀就3年。

個人見解:

俾得起$去旅行,即係多餘$,閒$亦即唔係等開飯的$,相比有機會被分去不適合的班影響學習,閒$同學習邊樣緊要,自己諗,第一年識的朋友也重要吧

就算蝕了,唔捨得正常,但也不是什麼重要尤關的大事,就當是被懲罰楼主冇深思熟慮一早book定,買個教訓,
如果到時入的中學肯定冇分精英班,係可以照去可也,但現在楼主未知邊間中學

ok3  正解  發表於 17-3-19 00:06
kkhon    發表於 17-3-18 12:23

esmehouse 發表於 17-3-18 09:34
明知升中就好心去少次旅行啦
升中大戰咁辛苦,想出去旅行都好正常
全家人一起,D時間都唔係咁容易就。
考唔到唯有唔考喇,中一努力D爭取之後入返精英班。

moon.ng 發表於 17-3-17 19:50
如題,烏龍book定了酒店機票,不能參加中一考試,怎麼辦?有人知道嗎?因為取消或是改期損失慘重呢!

...

今年唔係PS1。當年小朋友好友既經驗,無考分班試,就派左去普通班,(其他班係中英數班),之後後悔不已,因佢係讀直屬中學,普通班係外來生為主,捱咗一年又要成績好搏,先S2正常番~

+3金熱血 貢獻勳章

esmehouse 發表於 17-3-18 09:36
不如你試下問教育局有冇得改,有答案就話比我地知

樓主,上年小兒升中,我哋都有去旅行,而且早大半年前已book。因為成個家族廿幾人都夾到,只欠小兒未定,但當時我只要求一考完PS1就可以。風險要自己衡量。

我估你應該剛剛book冇幾耐,是否大概估到兒子會有可能入那幾間學校?如果係,可打聽那幾間,如果冇考PS1,結果會如何?有沒有分精英班?或分補底班?是否一分就兩三年?還是S2可以轉?
從而決定那一樣事情,重要一些。
我知有些直資的同學真的會唔考,認為考唔考也冇所謂,睇你點睇。
PS1的而且確除了為自己,也為師弟妹,如果有細佬妹跟尾,佢地應該也有得益。

回覆樓主:

我地小學老師一早講左7/18考PS1,叫家長留意,因為上年有家長訂左遊輪trip

回覆樓主:

gracelam 發表於 17-3-18 07:20
今年只為自己考,唔會影響小學師弟/妹的。 因為舊年我女考左,小學舊年5,6月同佢地全級加操。

唔可以咁講,從PS1的成績,中學可以衡量到收到的學生其小學的
大致水平,對日後來自同一小學的叩門或自行申請亦甚有幫助。

我教小朋友,你要盡力考好PS1:前人為你開路,你亦應為後人種
瓜。

YDLFATHER  言之有理  發表於 17-3-18 20:58
kkhon    發表於 17-3-18 13:30
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

換了我一定改期或者取消旅行,我不會容許小朋友因為玩而唔去考試,此例不能開。

esmehouse  同意  發表於 17-3-19 03:27
ok3  我到而家都唔明點解有人可以請假去旅行唔返學  發表於 17-3-19 00:14
洋蔥頭媽咪    發表於 17-3-18 16:34
ccj2008    發表於 17-3-18 13:49

回覆樓主:

總之,今年唔考PS1 唔會影響小學的banding ,只影響分班

其实2017边日考PreS1-早定左啦……唔可以話唔知……

D人好mean.

回覆樓主:

幾年前朋友經驗,佢個女入左1A校,學校冇分精英班,佢hea考pre s1, 考出黎成績差,暑假和開學都分別要上中英數補底班,跟住比其他同學label左成績差,搞到自己唔開心。

引用:Quote:-Johnnywalker-+發表於+17-3-18+17:2

原帖由 jumphigh 於 17-03-18 發表
樓主係ek問,係想知大家点睇,大家只係有果句講果句。今年考與唔考,最直接最大影响只是楼主孩子,大家绝 ...
謝謝大家的真心話,確實是我們疏忽,內疚自責了好幾日了,原本寄希望於今日SPCC放榜,但是只是waiting list!已經決定改期!這麼不盡責的父母,兒子怎麼會考得到SPCC呢?損失錢財是應得的報應!

chun媽  好叻仔,有spcc waiting,  發表於 17-3-21 15:50
Eat_Sleep_Play  唔好咁講啦,可能wait到呢?  發表於 17-3-20 21:01

回覆樓主:

父母身教好重要。樓主的處事態度,直接影嚮子女的讀書態度。既然緊張派到邊間中學,點解唔認真去考分班試