用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無子女選 Sandwich year ?
go

有無子女選 Sandwich year ? [複製鏈接]

想請問有無家長的子女在大學選 "Sandwich Year" ?
想多了解一下,
e.g.: 該年是否仍要交學費? 對日後幫助大嗎?

0    0    0    0
梁媽媽

要交學, 不過比正常少好多. 我個女都考慮緊, 因為將來讀完書出嚟搵工, 對自己信心都大D.

回覆 LULU-MAK 的帖子

我唔明, 咁係學校會幫佢搵工作? 還是要自己去搵的? 因為唔肯定係一定有人請佢做一年。

梁媽媽

以我所知,學校係一個平台,有工比你去搵嚟做,但都要學生自己appy,send cv,睇下有無人請

回覆 梁媽媽 的帖子

By the way, 我地以前係老虎樂園都有chat 過,仲記唔記得?我地d小朋友呢家就讀大學了

回覆 LULU-MAK 的帖子

嘩...唔怪之得我見到你個名咁熟口面啦, check pm
梁媽媽

我鼓勵大學選 "Sandwich Year". "Sandwich Year"入大公司做, 容易過畢業之後入.
係香港, 畢業後可以入返"Sandwich Year"間司.
係外國, 係外國公司做一年野的經驗好難得.

回覆 cow 的帖子

係呀, 我都想我女 Sandwich Year, 只係唔知易唔易有公司請姐。

梁媽媽

梁媽媽 發表於 17-4-20 10:24
回覆 cow 的帖子

係呀, 我都想我女 Sandwich Year, 只係唔知易唔易有公司請姐。

咁快又四年,要入大學了。您個女會讀什麽科呀?

算唔算是placement year? 我個仔大學期間有一年實習,任你選地點,現正在上市公司集團工作,在英國的薪金比我想像中高,呀仔及僱主要交report比學校,學費約交£4000 一年。

僱主是在大學招聘,每個學生有老師跟進,send CV, Skype interview 一次,ok 就正式second interview, 學生不可以同一時apply 多份工作,之前有間請,但呀仔唔鍾意個post,要經老師再apply 過另一公司,過程同我們搵工一樣。
‹ 上一主題|下一主題