用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基 vs 李國寶很難決擇!
樓主: HamoBaby
go

培基 vs 李國寶很難決擇!  

yf03 發表於 17-11-16 14:24
回覆 20101028 的帖子

謝謝你呀! 中一二世史地理沒有獨立開科, 咁有其他範疇教下呢兩科既野嗎?
有一科Integrated Humanities 是關於世史地理, 通識便中四開始.

25-26/11是中一入學簡介日, 大家可以去看看.

20101028 發表於 17-11-16 14:26
我自己覺得中一, 中二都不算太辛苦, 我仔都參加好多課外活動, 有時放6點, 回家後都好快完成功課, 真不算多 ...

thx.thx.

小時了了 發表於 17-11-16 09:50
講開王肇枝, 呢間係咪好谷好多功課架?

舊年同我女一齊升中嘅教友女女依家係王肇枝讀中一, 聽佢阿媽上星期 ...
另外我又有個例子。

親戚係八舊, 成績幾多唔清楚, 應該都係同你教友女女差唔多。佢小學時阿媽係咁督佢溫書又補習。最後入咗莫壽增, 中一已經成日收老師電話, 話佢唔用功。終於剛剛去咗外國留學了。

小學時好多成績係谷出嚟、補出嚟, 如果小朋友自己無上進既心, 或者底子唔夠, 只係應試能力高, 上到中學完全另一個學習模式, 咪跟唔上。同一間學校, 同一年級時家姐日日做晒功課返屋企, 阿妹要做到8-9點, 咪係咁既分別囉。

little_yolky 發表於 17-11-15 09:45
其實, 大埔區雖然話B1位充足, 不過, 如果睇成績, 經濟許可既話不如坐多兩個站去培基好過其中兩間B1校。:thi ...

坐多二個站重要轉車,位置幾隔泄

20101028 發表於 17-11-16 14:26
我自己覺得中一, 中二都不算太辛苦, 我仔都參加好多課外活動, 有時放6點, 回家後都好快完成功課, 真不算多 ...

請問是培基是否全英上堂,中文是否國語授課?謝謝

hkpapa852 發表於 17-11-15 09:05
twhkleung 發表於 17-11-9 11:52
唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特 ...

對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插
原文:
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀, 外區人就更少

所以不要高估培基既收生水平..... 應該只係同NPL, LKP差不多 (可能更差)

小兒是今年17/18培基新生,以我所知小兒同級來自好多不同地區小學的band 1 生,大多來自不同地方有:沙田、馬鞍山、荃灣、大埔、粉嶺、美孚、旺角、元朗、火炭遠至深井同馬灣,當然亦有band 2 生

回覆 AAAA+ 的帖子

對,培基程度唔差,我女九龍城區band 1 b學生,去到培基第一次UT都只係全班第五,全級未知!另有個朋友個仔,今年培基中三,剛剛考ukiset,除咗其中一part攞唔到full mark,其餘全部滿分,佢係全班都係個十名內
培基有不少band 1生讀,起碼我女同學有不少係band 1生

vvmon 發表於 17-11-26 18:21

對,培基程度唔差,我女九龍城區band 1 b學生,去到培基第一次UT都只係全班第五,全級 ...

小兒在小學全级16x人平時考3x至4x名,去到培基後同我講他那班的學生好多勁人,以前在小學以為自己英文同成績幾叻下,現在他說真是要好好學習

今日去了培基簡介會, 感覺學校好注重英文, 亦多方面展示英文科強勢, 但運動就無提過, 可能校舍較細, 音樂亦沒有多講, 課外活動亦不多介紹

AAAA+ 發表於 17-11-26 14:05
對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插原文:
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢 ...

請問功課量多嗎?太約要多久完成?

功課唔係多,不過功課係有質素,要用心思考!我女如當天有課外活動,大約要7點才回到家,有時功課要搞到十點

回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛,學校亦給予不少機會,學了兩個月,已讓她和senior band一齊夾,亦讓她認識不少朋友!       培基開放日,學校讓同學自由參與回校幫手,無篩選!目的讓同學多接觸外界,唔想小朋友淨係得讀書!今天我女回校幫手,讓她大開眼界,見到不同類型的家長!有拒絕她幫忙的,也有欣賞她的熱情,我想這些經驗令她得益不少
          另我覺得培基不是不重視運動,只是學校覺得運動的目的不是在學界攞獎!學校在上年有老師帶同學外出踏單車,由學校踏到出大埔,隔個星期五都會於放學後舉行!我自己極之欣賞這種理念,【不讓興趣變做成績表】

vvmon 發表於 17-11-26 22:56
回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛 ...

學樂器需要額外費用嗎?
除了英語, 學校有沒有其他語言學嗎?普通話除外

大件仔 發表於 17-11-26 23:11
學樂器需要額外費用嗎?
除了英語, 學校有沒有其他語言學嗎?普通話除外
學樂器要交學費但不是太貴,以小兒為例合唱團全年好似52小時$1,600元全年,沒記錯的話學會/活動(有日文及法文)費用幾佰元至幾千元不等,用者自付其實除開每堂計真是不太貴

回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛 ...
對啊!培基並不是不重視音樂與運動,這2天學校開放日小兒也有參與,學生自動報名參加,學校給機會俾學生多接觸不同人,所以家長在這2天會見到好多不同類型的培基生真性情一面

小時了了    發表於 17-11-27 08:41

再補充多一些啦!
培基欠交功課第二天必須留堂,但留堂不是補做欠的功課而是做時事文章,所以剛開學時留堂班好熱鬧

小兒說剛開學時,有位同學時常欠交功課罰留堂,有段時間班主任留這位同學放學後在學校陪伴他完成功課,免得記缺點

小時了了    發表於 17-11-27 08:40

回覆 大件仔 的帖子

你說中一和中二一定學樂器,那麼中三以上就不一定要學?

回覆 frozen787 的帖子

這個我未去深入了解,暫時只知中一和中二係一定要學

little_yolky 發表於 17-11-16 16:05
另外我又有個例子。

親戚係八舊, 成績幾多唔清楚, 應該都係同你教友女女差唔多。佢小學時阿媽係咁督佢溫書 ...

想請教點解中學嘅成績唔可以成績係谷出嚟、補出嚟?